Oei, zijn kinderen zonder broers of zussen echt minder sociaal?

Oei, zijn kinderen zonder broers of zussen echt minder sociaal?

Als je enig kind bent, heeft dat dan echt zo veel effect op je sociale ontwikkeling of valt dat allemaal wel mee? Wij denken dat er genoeg verschillende oplossingen zijn.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar uit een Chinees onderzoek blijkt dat kinderen zonder broers of zussen minder sociaal zijn. Hoe kan dat dan?

Onderzoek

In China is de regel dat ieder stel maar één kind mag krijgen. Misschien daarom wel de link naar dit onderzoek. Tijdens dit onderzoek werd er een hersenscan gemaakt van kinderen met broers of zussen en kinderen zonder broers of zussen. Ze werden getest op personaliteit, creativiteit en intelligentie. 

Lees hier ook voor vragen als je maar 1 kind hebt

Wat blijkt nou

Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen die opgroeien als enig kind creatiever zijn. Kinderen zonder broers of zussen zijn vaak op zichzelf aangewezen waardoor ze zichzelf moeten vermaken. Maar op het gebied van gezelligheid en andere persoonlijkheidskenmerken scoorden ze minder.

Mogelijke verklaring

Als enig kind ontbreekt het onderdeel samen spelen samen delen. Hierdoor worden praktische sociale skills niet helemaal ontwikkelt. Ik hoor je al denken, oh help ik moet een tweede er bij nemen maar relax, dat is natuurlijk helemaal niet het geval. Er zijn zat mogelijkheden om je kind onder de aandacht van andere kinderen te brengen. Bijvoorbeeld: heb je nou vriendinnen met kindjes organiseer een speel date in dit geval een win win situatie. Jij kunt lekker kletsen met je vriendin terwijl je kind ook nog eens zijn of haar sociale skills traint. De kinderopvang is ook een prima alternatief. 

Ook interessant: waarom 1 kind helemaal oké is

Isabelle Spapé

Door

29 september 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.