Zwanger en extreem misselijk: Hyperemesis Gravidarum

Als je extreem misselijk bent tijdens je zwangerschap, heb je misschien wel Hyperemesis Gravidarum. De misselijkheid kan zelfs de hele zwangerschap duren - maar is voorbij zodra je baby geboren is.

Hyperemesis Gravidarum (HG) is de term voor extreme misselijkheid tijdens een zwangerschap. Deze misselijkheid gaat niet na een week  over, nee, dit duurt rustig tot 20 weken of zelfs de héle zwangerschap. Bah! Genieten van de zwangerschap is er dan echt niet bij. Vaak komt er een ziekenhuisopname bij kijken omdat je door het hele overgeven snel uitgedroogd en uitgeput raakt.

Heb ik hyperemesis gravidarum?

Bijna elke zwangere vrouw is wel eens misselijk tijdens de zwangerschap. Vaak begint dit rond de vijfde of zesde week van de zwangerschap en meestal verdwijnt het rond twaalf, veertien weken. Bij extreme zwangerschapsmisselijkheid duurt het vaak langer - tot 20 weken of soms zelfs de hele zwangerschap. In Nederland heeft ongeveer 2 procent van de zwangere vrouwen hyperemesis gravidarum.

Symptomen hyperemesis gravidarum

Hoe je de misselijkheid ervaart is voor iedereen anders. Maar  symptomen die je kunt afvinken zijn er natuurlijk wel. Bij hyperemesis gravidarum ben je extreem misselijk en geef je veel over, ben je moe, gevoelig voor (onverwachte) bewegingen en geuren, kun je veel eten en drinken niet verdragen, heb je gewichtsverlies door het braken en je verminderde eetlust, je urine is donker en minder dan normaal én je kunt last hebben van maagzuur en kokhalzen.  

Na de bevalling zijn de klachten voorbij, maar de kans is groot dat je er bij een volgende zwangerschap weer last van krijgt

Volgende zwangerschap weer zo misselijk?

Na de bevalling zijn de klachten gelijk over. Maar waarschijnlijk ben je dan zo vermoeid en wellicht ook afgevallen, dat je zeker nog niet gelijk de hele wereld aankan. Wanneer je bij een zwangerschap hyperemesis gravidarum hebt gehad, is de kans groot dat je het bij een volgende zwangerschap ook weer krijgt.

Oorzaken extreme misselijkheid zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap is gelinkt aan het hormoon hCG. Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap aangemaakt door de placenta. Maar waarom de ene vrouw daarom wel misselijk is - of zelfs extreem misselijk - en de ander niet, is onduidelijk.

Je lichaam zorgt ervoor dat je baby als eerste krijgt wat het nodig heeft

misselijk en overgeven - welke gevolgen zijn er voor kind?

Gelukkig lijken de gevolgen voor het kindje in je buik heel erg mee te vallen, hoe rot jij je ook voelt en hoe weinig je misschien binnen krijgt en houdt. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat je baby als eerste krijgt wat het nodig heeft. Van een groeiachterstand hoeft dus geen sprake te zijn.

Zorgen maken

Het is natuurlijk wel heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt om de gezondheid van je baby. Deze extreme vorm van misselijkheid kan je hele zwangerschap goed verpesten. Hoe kun je nou nog genieten van deze 9 maanden, die door iedereen kirrend 'zo'n bijzondere tijd' wordt benoemd? Jij voelt je shit en je maakt je continu zorgen, daar is weinig romantisch en bijzonder aan. Stop je (schuld)gevoel niet weg maar praat er over.

Lees ook: als zwanger zijn helemaal niet zo'n feest is

met Hyperemesis gravidarum in ziekenhuis

Je kunt met hyperemesis gravidarum in het ziekenhuis worden opgenomen als je veel afvalt, uitdrogingsverschijnselen hebt of er afwijkingen in je bloed of urine worden gevonden. Je krijgt dan een infuus en soms wordt er besloten dat je de eerste 24 uur niet mag eten of drinken om je maag rust te geven. Wanneer je weer stabieler bent en fatsoenlijk wat binnen houdt, mag je vaak weer naar huis. Sommige vrouwen met HG worden tijdens hun zwangerschap meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis.

Hyperemesis gravidarum en werken

Tja, en hoe zit het dan met je werk? Waarschijnlijk voel je daar óók nog schuldig over: dat je lange tijd niet of nauwelijks je werk kunt doen. Het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar voel je niet schuldig als je je wéér ziek moet melden. Jouw gezondheid staat voorop. Sommige vrouwen kunnen na een tijdje toch weer voorzichtig wat werk oppakken als ze zich wat beter voelen, anderen moeten hun werkzaamheden volledig aan een collega overdragen. Een begripvolle werkgever is in deze situatie hoe dan ook wel zo fijn!  

Heb jij ervaring met HG? We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Lees ook: misselijkheid tijdens zwangerschap, kan je er iets tegen doen?

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 5 reacties geplaatst.

6 maanden geleden

Lig momenteel in het ziekenhuis met Hg. Dit is mijn eerste zwangerschap en ik heb me nog nooit zo rot gevoeld. Ben nog maar 8 weken ver en bij het idee dat dit nog tot het einde kan blijven duren zakt de moed me in de schoenen... ook dat dit de kans aanzienlijk vergroot dat dit bij een volgende zwangerschap weer zo zal zijn maakt me nu al ‘ongelukkig’. Ik hoop echt dat hier wat op gevonden kan worden zodat dit draaglijk wordt en dat wij toch ook van onze zwangerschap kunnen genieten!

11 maanden geleden

Nu 20 weken en nog steeds extreem vaak misselijk. Ik ben nog geen kilo gegroeid en alleen mijn buik groeit een beetje (dit is natuurlijk wel fijn) maar je voelt je wel onzeker met al die dikke buiken om je heen. Gember advies.. niet te doen!! pff wat een ellende werd er echt niet beter op. Ik drink heel veel water en probeer zo gezond mogelijk te eten. Hopelijk gaan ze hier ooit iets op vinden. En het vooruitzicht dat je het bij een 2de zwangerschap weer zult krijgen is ook zo fijn vooruitzicht..... gelukkig ben ik niet de enige :)

11 maanden geleden

Ook hier zwanger van de 2 e en weer het zelfde riedeltje kotsmisselijk de gehele dag en minimaal 10 x overgeven jeetje wat is het zwaar zeg poeh

1 jaar geleden

T is echt een verschrikkelijke "ziekte". Ik heb het sinds week 6 (nu week 38) en het is heel naar om mee te maken. Heb er al voor in t ziekenhuis gelegen en t heeft mn zwangerschap echt heel heftig gemaakt.

1 jaar geleden

Ohhhh Hg is zo ontzettend zwaar. Op het moment beleef ik mijn 2e Hg zwangerschap. Geen roze wolk en al helemaal gèèn gember advies meer aub!!
Meer aandacht over deze zwangerschapsziekte is zeer gewenst waardoor er hopelijk meer begrip zal komen...

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie