Zwanger en extreem misselijk: Hyperemesis Gravidarum

Zwanger en extreem misselijk: Hyperemesis Gravidarum

Als je extreem misselijk bent tijdens je zwangerschap, heb je misschien wel Hyperemesis Gravidarum. De misselijkheid kan zelfs de hele zwangerschap duren - maar is voorbij zodra je baby geboren is.

Hyperemesis Gravidarum (HG) is de term voor extreme misselijkheid tijdens een zwangerschap. Deze misselijkheid gaat niet na een week  over, nee, dit duurt rustig tot 20 weken of zelfs de héle zwangerschap. Bah! Genieten van de zwangerschap is er dan echt niet bij. Vaak komt er een ziekenhuisopname bij kijken omdat je door het hele overgeven snel uitgedroogd en uitgeput raakt.

Heb ik hyperemesis gravidarum?

Bijna elke zwangere vrouw is wel eens misselijk tijdens de zwangerschap. Vaak begint dit rond de vijfde of zesde week van de zwangerschap en meestal verdwijnt het rond twaalf, veertien weken. Bij extreme zwangerschapsmisselijkheid duurt het vaak langer - tot 20 weken of soms zelfs de hele zwangerschap. In Nederland heeft ongeveer 2 procent van de zwangere vrouwen hyperemesis gravidarum.

Symptomen hyperemesis gravidarum

Hoe je de misselijkheid ervaart is voor iedereen anders. Maar  symptomen die je kunt afvinken zijn er natuurlijk wel. Bij hyperemesis gravidarum ben je extreem misselijk en geef je veel over, ben je moe, gevoelig voor (onverwachte) bewegingen en geuren, kun je veel eten en drinken niet verdragen, heb je gewichtsverlies door het braken en je verminderde eetlust, je urine is donker en minder dan normaal én je kunt last hebben van maagzuur en kokhalzen.  

Na de bevalling zijn de klachten voorbij, maar de kans is groot dat je er bij een volgende zwangerschap weer last van krijgt

Volgende zwangerschap weer zo misselijk?

Na de bevalling zijn de klachten gelijk over. Maar waarschijnlijk ben je dan zo vermoeid en wellicht ook afgevallen, dat je zeker nog niet gelijk de hele wereld aankan. Wanneer je bij een zwangerschap hyperemesis gravidarum hebt gehad, is de kans groot dat je het bij een volgende zwangerschap ook weer krijgt.

Voorbereiding met Stichting ZEHG

Er is inmiddels 67% kans op een herhaling. Voor vrouwen die HG hebben gehad, kan een mogelijke nieuwe HG-zwangerschap beangstigend zijn. Als je kinderwens uiteindelijk groter wordt dan de angst voor HG, is het fijn als je je goed kunt voorbereiden. Daarom heeft Stichting ZEHG een standaard HG-voorbereidingsplan opgesteld. Dit maakt zwangeren en hun partners bewust van de uitdagingen die ze mogelijk tegemoet gaan en geeft ze informatie over de mogelijke behandelmethoden. Het plan is te vinden via deze link.

Oorzaken extreme misselijkheid zwangerschap

Afgelopen jaren zijn er meerdere doorbraken geweest in onderzoeken naar HG. Het leek een lange tijd een overgevoelige reactie op het zwangerschapshormoon HCG te zijn, maar nu weten ze dat dat niet zo uitsluitend is. Dit hormoon is namelijk na 20 weken echt wel afgezwakt en toch kampen vrouwen vaak nog langer met klachten.

Op 21 maart 2018 is er een doorbraak gekomen in een groot onderzoek geleid door onderzoekers van het UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles). Daar is ontdekt dat het een klein stofje (GDF15) is dat in de vroege placenta tot uiting komt, een stofje dat ook bij kankerpatiënten die ernstig afvallen is gevonden. Dit stofje activeert precies het stukje in de hersenen dat leidt tot misselijkheid en braken. (Bron: Stichting ZEHG)

Je lichaam zorgt ervoor dat je baby als eerste krijgt wat het nodig heeft

misselijk en overgeven - welke gevolgen zijn er voor kind?

Gelukkig lijken de gevolgen voor het kindje in je buik heel erg mee te vallen, hoe rot jij je ook voelt en hoe weinig je misschien binnen krijgt en houdt. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat je baby als eerste krijgt wat het nodig heeft. Van een groeiachterstand hoeft dus geen sprake te zijn.

Zorgen maken

Het is natuurlijk wel heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt om de gezondheid van je baby. Deze extreme vorm van misselijkheid kan je hele zwangerschap goed verpesten. Hoe kun je nou nog genieten van deze 9 maanden, die door iedereen kirrend 'zo'n bijzondere tijd' wordt benoemd? Jij voelt je shit en je maakt je continu zorgen, daar is weinig romantisch en bijzonder aan. Stop je (schuld)gevoel niet weg maar praat er over.

LEES OOK: Als zwanger zijn helemaal niet zo'n feest is

met Hyperemesis gravidarum in ziekenhuis

Je kunt met hyperemesis gravidarum in het ziekenhuis worden opgenomen als je veel afvalt, uitdrogingsverschijnselen hebt of er afwijkingen in je bloed of urine worden gevonden. Je krijgt dan een infuus en soms wordt er besloten dat je de eerste 24 uur niet mag eten of drinken om je maag rust te geven. Wanneer je weer stabieler bent en fatsoenlijk wat binnen houdt, mag je vaak weer naar huis. Sommige vrouwen met HG worden tijdens hun zwangerschap meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis.

Hyperemesis gravidarum en werken

Tja, en hoe zit het dan met je werk? Waarschijnlijk voel je daar óók nog schuldig over: dat je lange tijd niet of nauwelijks je werk kunt doen. Het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar voel je niet schuldig als je je wéér ziek moet melden. Jouw gezondheid staat voorop. Sommige vrouwen kunnen na een tijdje toch weer voorzichtig wat werk oppakken als ze zich wat beter voelen, anderen moeten hun werkzaamheden volledig aan een collega overdragen. Een begripvolle werkgever is in deze situatie hoe dan ook wel zo fijn!  

Heb jij ervaring met HG? We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Bron: o.a. Stichting ZEHG

LEES OOKMisselijkheid tijdens zwangerschap, kan je er iets tegen doen?

Rosanne Buitendijk

Door

14 juni 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 9 reacties geplaatst.

Nellie

1 jaar geleden

Ik heb 3 dochters, en alledrie HG zwangerschappen. De 3de het heftigste omdat er al 2 kindjes waren waarvan ik tijdelijk de zorg uit handen moest geven. Dat was het zwaarste! 2 jonge kinderen die mama maar eng vonden met een infuus. Maar ik ben zo dankbaar voor 3 kerngezonde dochters. Echt geschenken van boven.

Voor degene die er nu doorheen gaan. Het komt goed! Eenmaal je kindje op je, en het smelt weg. Een volgende zwangerschap is inderdaad eng, maar ook dat gaat weer voorbij. Echo foto’s zijn wel even lichtpuntjes. ??

Karin

2 jaar geleden

Hyperemesis is de hel op aarde. Na veel moeite zwanger van onze eerste en precies op week 6 ziek geworden. Je twijfelt eerst aan jezelf: hoort erbij, niet zo piepen. Maar toen ik 9 kilo kwijt was en mijn urine de kleur had van bokbier, vond de huisarts het welletjes. In totaal zeven keer opgenomen geweest met uitdrogingsverschijnselen.

Alles maakt je misselijk, 24 uur per dag. Geur van wasmiddel, shampoo, kookluchten, daglicht, reclames op tv voor eten. Ik hing zo’n zestig keer per dag kokhalzend boven de wc. De vier maanden dat ik ziek was, ik weet nu niet meer hoe ik het heb gedaan. Je staat op standje ‘overleven’. De wereld (en de zwangerschap) kon me gestolen worden. In week 22 ging het opeens beter. En nu, week 25, durf ik te zeggen dat ik er doorheen ben.

HG is afschuwelijk. Zeg nooit tegen een vrouw met HG ‘o, ik was ook wel eens misselijk bij mijn derde kind’, of ‘heb je al crackers naast je bed gelegd?’. En spreek het woord ‘gember’ maar niet meer uit. We weten het, geloof me. Maar NIKS helpt en we hebben geen ‘ochtendmisselijkheid’.

Iedereen die er nog middenin zit: probeer vol te houden. Er is licht aan het einde. Laat niemand je iets wijs maken en ga af op je gevoel.

Dank voor het artikel. Er moet meer aandacht naar het onderwerp, zodat er meer begrip komt.

Femke

2 jaar geleden

Wat een goed helder artikel & wat fijn dat ik de laatste tijd meer hierover voorbij zie komen op blogs en andere sociale media ??! Een HG zwangerschap is niet te bevatten als je het niet meegemaakt hebt. Ik had eerst een “normale” zwangerschap .. bij de tweede HG .. inmiddels is ons tweede wonder 16 maanden alweer maar ik ben zowel fysiek als mentaal nog niet hersteld van deze zwangerschap, mijn lichaam was zo verzwakt .. de praatgroep op Facebook heeft veel hulp gedaan voor mij. Je verhaal kwijt kunnen aan mensen die het snappen & waarbij je dus niet het gevoel hebt dat je je aanstelt is zo onwijs fijn! Ik ben daar nog altijd lid & afscheid nemen kan ik nog niet.. HG blijft alrijd onderdeel van mijn leven denk ik. Sterkte aan iedereen die er midden in zit je doet het goed! Powervrouwen stuk voor stuk

Rosa

2 jaar geleden

Ik ben momenteel zwanger van baby nummer 3. Tijdens de zwangerschap van mijn oudste zoon heb ik een ernstige vorm gehad. 3x naar het ziekenhuis voor een infuus en daarna nog 6 weken sondevoeding thuis gehad. Omdat ik geen vergelijkingsmateriaal had, had ik tot aan de 1e ziekenhuisopname het idee dat mijn klachten normaal waren. Ik dacht zelfs aan een tweeling, omdat ik zo extreem moe en misselijk was. Rond 20 weken had ik de sondevoeding afgebouwd.
De wens was groter dan de angst, waardoor ik zwanger werd van nummer 2. 'Gelukkig' toen alleen erg misselijk tot 12 weken.
Nu zwanger van nummer 3 en een mildere vorm gehad van HG. Geen ziekenhuis of sondevoeding. Wel 4 weken volledig plat omdat ik bij de minste inspanning (douchen, de trap af) moest overgeven. Ik kon met moeite water binnen houden. Gelukkig vanaf 20 weken weer beter, op extreme vermoeidheid na. We zijn heel dankbaar dat ik nu 35 weken zwanger ben. En dankbaar voor mijn werkgever met alle begrip voor mijn situatie. Door de onbekendheid van HG voel ik mij vaak onbegrepen of krijg ik het gevoel dat ik moet uitleggen dat het niet normale misselijkheid of moeheid is.

Het was weer een heel avontuur, zeker met 2 kleine kinderen erbij, maar ik hoop over een paar weken een gezonde baby op de wereld te zetten. Dat is het allerbelangrijkste!

Elize

3 jaar geleden

Lig momenteel in het ziekenhuis met Hg. Dit is mijn eerste zwangerschap en ik heb me nog nooit zo rot gevoeld. Ben nog maar 8 weken ver en bij het idee dat dit nog tot het einde kan blijven duren zakt de moed me in de schoenen... ook dat dit de kans aanzienlijk vergroot dat dit bij een volgende zwangerschap weer zo zal zijn maakt me nu al ‘ongelukkig’. Ik hoop echt dat hier wat op gevonden kan worden zodat dit draaglijk wordt en dat wij toch ook van onze zwangerschap kunnen genieten!

Lianda

3 jaar geleden

Nu 20 weken en nog steeds extreem vaak misselijk. Ik ben nog geen kilo gegroeid en alleen mijn buik groeit een beetje (dit is natuurlijk wel fijn) maar je voelt je wel onzeker met al die dikke buiken om je heen. Gember advies.. niet te doen!! pff wat een ellende werd er echt niet beter op. Ik drink heel veel water en probeer zo gezond mogelijk te eten. Hopelijk gaan ze hier ooit iets op vinden. En het vooruitzicht dat je het bij een 2de zwangerschap weer zult krijgen is ook zo fijn vooruitzicht..... gelukkig ben ik niet de enige :)

Sophia

3 jaar geleden

Ook hier zwanger van de 2 e en weer het zelfde riedeltje kotsmisselijk de gehele dag en minimaal 10 x overgeven jeetje wat is het zwaar zeg poeh

Claudia

4 jaar geleden

T is echt een verschrikkelijke "ziekte". Ik heb het sinds week 6 (nu week 38) en het is heel naar om mee te maken. Heb er al voor in t ziekenhuis gelegen en t heeft mn zwangerschap echt heel heftig gemaakt.

Marloes

4 jaar geleden

Ohhhh Hg is zo ontzettend zwaar. Op het moment beleef ik mijn 2e Hg zwangerschap. Geen roze wolk en al helemaal gèèn gember advies meer aub!!
Meer aandacht over deze zwangerschapsziekte is zeer gewenst waardoor er hopelijk meer begrip zal komen...

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.