DIY: zelf een baby hangmat maken

DIY: zelf een baby hangmat maken

Superleuk voor in de slaap- of woonkamer, en geen poten om over te struikelen.

Misschien heb je het andere artikel over de hipste hangwiegen voor baby's al gelezen. Iedere keer als je baby wakker wordt en beweegt, schommelt de hangmat hem/haar vanzelf weer in slaap. De meeste baby hangmatten zijn helaas schreeuwend duur. De oplossing: DIY! Maak gewoon je eigen hangmat! Lees hier de tips en tricks. 

Zelf een hangmat maken

Hoe maak je dan zelf een hangmat? Er zijn een aantal doe-het-zelf handleidingen te vinden, maar deze vonden we het leukst.

Wat heb je nodig:

 1. 3 m bij 65 cm ongebleekt neteldoek of zacht katoenen laken (beiden sterk en ventileren goed)
 2. 15 cm lange springveer (zorg dat de veer een dichte haak heeft aan de boven- en onderkant)
 3. 3 karabijnhaken
 4. 1 haak die in het plafond geschroefd wordt (door iemand die weet wat hij doet!)
 5. 1 stuk ketting of touw zodat je de hoogte van de hangwieg aan kunt passen.
 6. 1 houten balk van 60 bij 2,5 bij 7 centimeter
 7. Elastiek
 8. optioneel: Bias tape (verkrijgbaar bij quiltenhobby bijvoorbeeld)
 9. optioneel: 1 grenen bord van ongeveer 35 bij 65 cm (je kan de maten aanpassen naar de lengte van je kind.)

Zelf baby hangmat maken: stap voor stap

 • 1. Neem de stof en vouw deze door de helft. Naai vervolgens de uiteinden aan elkaar. Let op: als je een print gebruikt, doe die aan de verkeerde (dus de buiten) kant. De ' lelijke'  kanten moeten nu dus op elkaar liggen.

 • 2. Meet 35 cm vanaf de eerste zoom (de zoom waar je de twee uiteinden aan elkaar hebt genaaid) en naai een tweede zoom. Als je dit gedaan hebt krijg je een grote cirkel met een kleine cirkel eraan vast en een klein 'reststukje'.

 • 3. Nu wordt het even lastig. Open de grote cirkel en druk de zoom die je net hebt genaaid goed plat met je nagel. Vouw de zoom om, dus draai deze als het ware om de zoom die je net hebt platgedrukt, en naai het opnieuw (een centimeter ruimte is voldoende). Wat je hier doet is het maken van een grote Franse zoom. Je kunt nu de stof goed draaien. Op dit moment heb je een cirkel van stof gemaakt met een dubbele laag stof eronder. 

 • Hou nu het 65 cm stuk voor je. Dit is waar je baby in komt te liggen. Bepaal waar het hoofd- en het voeteind komt. Waar het hoofd komt te liggen neem je ongeveer 20 cm aan beiden kanten van je 34 cm en. Vouw dit stuk 2 centimeter naar beneden en naai dit vast (uiteinden nog openlaten!). Zo krijg je een geul waar je het elastiek doorheen kunt krijgen.
 • Rij het elastiek er doorheen en naai een kant dicht. (Met het elastiek vastgenaaid aan het uiteinde)
 • Rijg de stof door totdat je zo'n 15 centimeter bij elkaar hebt. Dit lijkt een grote prop, maar het hangt zo beter en het hoofd van je baby zal iets opgetild worden.
 • Naai de andere kant dicht en knip het elastiek dat je over hebt af. (Ook hier weer het uiteinde van het elastiek vastnaaien).
 • Aan het voeteind naai je een aantal stoffen banden. Zoek het midden op van het voeteind en markeer vanaf dit punt 10, 20 en 30 centimeter naar beide kanten. Naai hier de banden met bias tape stukken aan vast en knoop ze aan elkaar. Je kunt ook de bias tape weglaten en gewoon de banden aan elkaar knopen. Bias tape maakt de hangmat iets steviger.

Het kussen

 • Je kunt hiervoor het grenen bord als basis gebruiken, maar alleen een matras volstaat ook. Let wel op: mocht je kiezen voor alleen een matras, zorg dan dat je een compact matras maakt. Een kussen is not done! Neem een stuk dik schuim van 35 bij 45 (pas desgewenst aan aan de lengte van je baby) en leg dat erin.
 • Maak een kussensloop voor je matras, of een laken die je met elastiek over het matras kunt trekken.

De balk

 • Je hebt een balk nodig van 60 bij 2,5 bij 7 centimeter zoals eiken.
 • Zaag een U-vorm in aan beide uiteinden, zo'n 2 cm breed en 4 cm lang. Lak de balk vervolgens om splinters te voorkomen.

De samenstelling

 • Neem 1 karabijnhaak en rijg daar de uiteinden van je hangwieg aan. Eventueel kun je onder de karabijnhaak nog een band stof vastbinden voor extra stabiliteit.

 • Rijg de hangwieg door de U-vormen in de balk. Ook hier kun je met extra banden van stof voor stevigheid zorgen. Je kunt de wieg ook vastnaaien om de balk, maar doe dat pas nadat je hebt gezien of alles goed hangt.
 • Bevestig de karabijnhaak aan de veer en de veer weer met een karabijnhaak aan de ketting. Eventueel kun je voor extra veiligheid of omdat je het gewoon leuk vindt een stoffen hoes om de veer heen maken. Let er wel op dat je de hoes even lang maakt als je veer kan uitrekken.
 • De ketting kun je vervolgens met een haak in het plafond schroeven.
 • Doe je baby erin en wiegen maar!

Ligt mijn kind wel veilig in een hangmat?

Een vraag waar je misschien wel mee zit. We kunnen je geruststellen, in een baby hangmat ligt je baby misschien nog wel veiliger dan in een gewone wieg. Mits goed gemaakt (matras dus niet te breed) zal het je kind niet lukken om te rollen. De hangmat zorgt er tenslotte zelf voor dat je kind in een kommetje ligt. Beweegt je baby dan maakt de wiegende beweging omrollen praktisch onmogelijk. En zelfs al rolt je kind om dan zorgt de ademende stof ervoor dat verstikking niet aan de orde is. De balk die boven de wieg hangt zorgt voor genoeg luchttoevoer.

Baby hangmat slecht voor rug?

Een tweede vraag die je misschien wel hebt is of een baby hangmat niet slecht is voor de rug. Integendeel, een hangmat vormt zich helemaal naar het lichaam, waardoor je baby geen drukpunten zal voelen. Nog belangrijker is dat de rug in een hangmat niet helemaal wordt uitgestrekt, waardoor de overgang van de foetushouding naar de gestrekte houding niet te snel verloopt. Hangmatten worden bij baby's en kinderen zelfs in de professionele omgeving gebruikt of aangeraden als ze last hebben van de motoriek, overstrekneigingen hebben of bij builbaby's. Er is ook geen tijdslimiet aan het gebruik van een hangmat verbonden.

Baby hangmat tot welke leeftijd?

Tot welke leeftijd mogen baby's in een hangmat? Dit hangt heel erg af van de hangmat die je aanschaft/maakt. Bovenstaande DIY hangmat is stevig genoeg om een baby tot 10 kilo te wiegen (ongeveer 11-12 maanden). Let hierbij natuurlijk wel op de lengte van je baby, ze moeten er nog wel lekker in kunnen liggen. Andere hangmatten kunnen baby's tot 7-8 kilo dragen. Meestal staat bij de beschrijving van de hangmat voor een hoeveel maanden oude baby die geschikt is.

Baby hangmat in de box

Vind je het zelf toch te moeilijk om een baby hangmat te maken, of ben je niet zo handig met naald en draad? Dan kan je kiezen voor een goedkoop alternatief voor de baby hangmat: een baby hangmat in de box. Deze hangmat bevestig je aan twee kanten van de box zodat je baby alsnog in een hangmat kan slapen. Het prijsverschil met een staande hangwieg of hangende hangwieg is enorm: deze baby hangmatten heb je al voor 22,50 euro (Babylonia babyhangmatje).

Heb je zelf ook tips en tricks om een baby hangwieg te maken? Of heb je deze handleiding gebruikt? We horen graag je ervaringen.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.