Wij zeggen (bijna) geen nee tegen onze peuter - en het werkt!

Wij zeggen (bijna) geen nee tegen onze peuter - en het werkt!

Wij vermijden het woord 'nee'. Ik ben geen opvoedgoeroe, maar deze manier werkt bij ons echt als een trein.

Wij zeggen geen nee tegen onze peuter. Natuurlijk mag en kan niet alles, maar wij proberen haar wel vrij te laten in zoveel mogelijk dingen. Daarom proberen wij het woord NEE te vermijden.

Voordat ik verder ga, zal ik mijzelf eerst wel even indekken. Want als het over opvoeden gaat is het altijd feest. Elke moeder heeft een mening, en maar goed ook want elk kindje is ook weer anders. Dit is iets wat bij ons heel goed werkt. Misschien kan ik anderen inspireren. Maar misschien past het ook niet bij jullie of jullie kind(eren).

Geen nee zeggen? Mag dan alles?

Natuurlijk niet. Maar, ze mag wel veel. Wij vinden het belangrijk dat ze echt alles kan ontdekken. Of het nu eten met haar handen is, spelen in de modder, klimmen, spellen met water en donderjagen in huis noem maar op. Wij proberen het geduld op te brengen dat ze zoveel mogelijk kan ontdekken. En ja: ons huis is soms echt een chaos.

Hoe pak je dat aan?

Als er dingen zijn die niet mogen of kunnen dan leiden we haar af. Dus als ik denk dat het tijd is om weg te gaan uit de speeltuin en zij wil nog niet, dan vraag ik aan haar of zij weet welke kant we op moeten om naar huis te gaan bijvoorbeeld. Yes, je moet er creatief in worden! Maar het verbaast me dat het vaak lukt. Ik vind het fijn dat het op die manier kan. Veel beter dan alleen maar zeggen: 'nee, nu meekomen we gaan nu naar huis!'. 

Een ander voorbeeld: verschonen op het aankleedkussen vindt onze kleine meid niets, maar ze vind het geweldig om het spel te spelen waarin ze doet alsof ze een baby is. Dan doe ik dat spel terwijl ik haar verschoon. 

Nee zeggen werkt niet

Ik zie genoeg kinderen mij heen die in een terrorfase zitten oftewel de peuterpuberteit. Het lijkt wel of het nu de beurt is aan de kinderen om gewoon tegen alles NEE te zeggen. Ik heb hier mijn eigen theorie over. Zou het niet kunnen dat die kids zoveel NEE hebben gehoord, dat ze het daarom terug gaan doen? Natuurlijk heeft ook onze dochter wel eens iets dat ze niet wil, dat hoort er bij. Wel is het binnen no-time om te draaien als wij het creatief aanpakken!

TIP: Kietelen werkt altijd! Ze moet dan keihard lachen en is meteen vergeten wat er ook al weer was! 

ZEG JE echt NOOIT NEE?

Tuurlijk komt het wel eens voor. Ik heb ook dagen dat ik moe ben en minder geduld heb. Maar, elke keer kom ik er weer op uit dat dat totaal niet werkt. Zij wordt bozer en nog meer tegendraads en ik ben er dan nog meer klaar mee. Schieten we beide niets mee op.

Past het bij jullie en jullie peuter?

Nu helpt het vast dat ik een makkelijk persoon bent. Ik maak me niet snel druk om dingen. Een controlfreak zal iets meer moeite hebben om deze methode toe te passen. Maar ik kan je vertellen: als je het onder de knie hebt bedank je me! 

Wat vind jij van de theorie van geen NEE zeggen?

Sarah Glasbergen

Door

11 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.