Wennen aan de peuterspeelzaal

Wennen aan de peuterspeelzaal

Maud gaat sinds kort naar de peuterspeelzaal. Een goede keus: ze leert er zoveel! Maar natuurlijk is het wel wennen. Voor haar, maar zeker ook voor mij.

Maud gaat sinds deze maand naar de peuterspeelzaal. Het leek mij leuk om te vertellen hoe ik dat als mama ervaar. Hoe gaat het wennen op de peuterspeelzaal en wat kun je verwachten als  jouw kleintje er naar toe gaat? 

Wachtlijst peuterspeelzaal

Bij ons in Rotterdam was er een enorme wachtlijst voor de peuterspeelzaal. Wist ik veel, dus op het moment dat Maud bijna twee was bleek dat er nergens een plekje was. Ik heb haar daarom meteen bij een paar peuterspeelzalen in de buurt ingeschreven in de hoop dat er ergens snel een plekje vrij kwam.

Hoe kies je een peuterspeelzaal?

Wij hebben gekozen voor een vrije peuterspeelzaal. Nou ja, hier was als eerst plek voor Maud, maar het had ook mijn voorkeur. Toen we hier gingen kijken had ik namelijk meteen al een enorm goed gevoel. Ze hebben er allemaal houten speelgoed en de juffen gingen ontzettend leuk met de peuters om. Ze gaan graag naar buiten en doen ook met elkaar leuke 'huiselijke' dingen: broodbakken, tuinieren, was opvouwen etc. Maar wat voor richting een school ook heeft, het gaat uiteindelijk om het gevoel dat je er bij hebt!

Hoe laat je jouw peuter wennen?

Ik denk dat het eraan ligt wat je kindje gewend is. Maud is bijvoorbeeld nooit naar een kinderdagverblijf of gastouder geweest. Bij ons komen de oma's altijd oppassen. Is je kindje al een vorm van opvang met meerdere kindjes gewend, dan is de overgang vast minder groot.

"Het wennen heb ik echt onderschat. Ik zag dat er zoveel op haar afkwam!"

Maud is drie keer bij de peuterspeelzaal geweest voordat ze echt alleen ging. De eerste keer was kennismaken, daarna zijn we nog twee keer een uurtje geweest. En de vierde keer heb ik haar daar een uurtje achter gelaten. Dat wennen heb ik echt onderschat. Ik dacht: Maud is super sociaal, ze gaat dit helemaal leuk vinden. Ze heeft nooit echt problemen met spelen met andere kids en is totaal niet verlegen. Toch zag ik nu aan haar dat ze echt dacht 'wow wat is dit'! Daarom is zo’n periode met wennen ideaal.

de peuterspeelzaal is wennen!

Ik zie dus aan haar dat het wel wennen is. Niet gek, want het is nogal een overgang. Thuis rent ze heel de dag het huis door en moet ze alleen gaan zitten als we wat gaan eten. Nu zijn er momenten dat ze even moet gaan zitten met kindjes aan een tafel of in de kring. Soms snapt ze er niets van. Het is daar ook echt een walhalla voor haar. Er is zoveel te gek speelgoed waar ze mee wil spelen. In een kring zitten is soms dan ook het laatste waar ze zin in heeft! De juf vertelde me dat het zo’n 5 a 6 weken duurt voordat ze het ritme van een peuterschool een beetje begrijpt.

Hoeveel dagen naar de peuterspeelzaal

Wij hebben er voor gekozen om Maud eerst twee maanden één ochtend per week naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Als ze wat meer gewend is willen we dit uitbreiden naar meerdere dagen. Mijn gevoel zegt dat - zeker als ze straks wat ouder is- het verstandig is haar meerdere dagen te laten gaan. Dan is de overgang naar de basisschool wat minder groot.

En ondertussen heb ik er meer moeite mee dan zij...

Toen er een plekje voor haar was dacht ik 'hoe eerder ze naar de peuterschool gaat, hoe beter'. Het leek me fijn voor haar dat ze dan onder andere kindjes is. Dat is toch iets wat je mist als je oppas aan huis hebt, hoe fijn dat ook is. Maar even onder elkaar gezegd: ik heb er meer moeite mee dan Maud! Pfff! Opeens zie ik namelijk hoe groot ze al is. Ik zat van een afstandje even te kijken naar haar. De groep deed gezamenlijk een liedje met gebaren. En zonder dat iemand het zag, zat ik daar met tranen in mijn ogen. Ik dacht echt: 'HUH? Is dat mijn meisje? Het is gewoon al een echte griet!' Ineens leek ze zoveel ouder! Dat is wel even slikken...

'Mijn kleine meisje wordt ineens zo groot. Dit gaat veel te hard!' 

Zoals je misschien wel verwacht groeien ze echt enorm als je zo’n stap neemt. Maud leert heel veel van de kinderen en haar juffen! Ze komt met liedjes thuis die ik niet ken. En het praten wordt nog meer en meer. Ik vind het geweldig om te zien dat ze goed mee doet en zoveel leert. Aan de andere kant gaat het natúúrlijk veel te hard, haha. Maar ja het is een kwestie van loslaten… Al die clichés ook!

Lees ookeen basisschool kiezen: waar let je op?

Sarah Glasbergen

Door

18 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.