Hoeveel leeftijdsverschil tussen kindjes is ideaal?

Hoeveel leeftijdsverschil tussen kindjes is ideaal?

De één is na een half jaar weer zwanger van de volgende, de ander wacht liever 3 jaar. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Hoeveel leeftijdsverschil tussen kindjes is ideaal? Wij zochten het uit.

Snel weer zwanger zijn, omdat je toch in de luiers zit? Of liever wachten tot je oudste iets zelfstandiger is? We zochten uit wat nou het meest ideale scenario is wanneer er een volgend kindje aankomt.

2 jaar en 3 maanden verschil

Volgens Amerikaanse onderzoekers is het het meest ideaal als er minstens 18 maanden tussen twee zwangerschappen zitten. Dit betekent dat je oudste kindje dan 2 jaar en 3 maanden zou zijn. Maar waarom deze periode? Onder meer om je lichaam de kans te geven om te herstellen, maar ook omdat vrouwen die sneller een volgend kindje krijgen vaker een vroeggeboorte krijgen. 

Voor zover de wetenschappelijke argumenten. Maar eerlijk, hoeveel trek je je daar nu echt van aan? Het gaat toch vooral om het gevoel dat jij hebt. Misschien snak je na een half jaar alweer naar de volgende gezinsuitbreiding. Of je moet er juist de eerste twee jaar echt nog niet aan denken!

Je kindje voorbereiden op een broertje of zusje doe je zo!

Klein leeftijdsverschil tussen kindjes (-18 maanden) 

Als er weinig leeftijdsverschil is, zul je zeker merken dat de eerste jaren tropenjaren zijn.

Slapen

's Nachts is er altijd wel iemand die de boel op stelten zet. En terwijl de één overgaat op 1 middagslaapje, slaapt de jongste nog 2 of 3 keer per dag. Waardoor je de hele dag rekening aan het houden bent met slaapjes. Maar ach, daar word je ook wel weer makkelijker in. Voor je het weet slapen jouw kids overal, want anders kun je de deur nooit meer uit.

Sprongen en fases

Wanneer de oudste van slag is door doorkomende tanden en kiezen, zit de jongste middenin de zes maanden sprong. Allebei willen ze het liefste aan jou vastgeplakt zitten. Kom jij ooit nog aan jezelf toe?! vraag je je misschien af...

Aandacht verdelen

De oudste kan de nieuwe baby best als een bedreiging zien. Ben jij net even bezig met de baby, dan laat broer of zus zich van zijn of haar grootste drakenkant zien. Jaloers much? 

Maar... je bent ook weer sneller klaar met flesjes uitkoken, luiers, peuterpuberbuien en politieagent spelen! 

Groter leeftijdsverschil tussen twee kindjes (+24 maanden)

Een groter leeftijdsverschil lijkt wat makkelijker voor ouders. De oudste is al een stuk zelfstandiger en kan al goed aangeven wat hij of zij wil.

De onrustige nachten zijn terug

Ben je nét gewend aan rustige nachten, komt er een kleine onruststoker bij die jullie ritme weer even op de schop gooit.

Verschillende fases

Terwijl jouw oudste Nijntje allang ontgroeid is en het liefst avonturentekenfilms wil kijken, is de jongste juist Nijntjes grootste fan. Wat jij ook aan zet, het is nooit goed. 

Maar... oudere kindjes vinden baby's vaak ook reuze interessant en willen graag helpen met het verzorgen! Komt het toch nog goed met de band tussen die twee. 

Hoe het echt is

Ik vroeg in MiniMe's Mombitious facebookgroep (kom d'r ook lekker bij!) naar de ervaring van medemoeders. En ja, het is echt zo dat weinig leeftijdsverschil als behoorlijk pittig ervaren wordt. En dat moeders met een leeftijdsverschil van minstens twee jaar zeggen dat ze dat wel goed te doen vinden. 

'Bij mij schelen ze 13 maanden. Erg zwaar, maar ik geniet wel elke dag van ze.'

Kimberley

'Hier 16 maanden verschil tussen 2 kindjes. Dat is inderdaad pittig en soms flink aanpoten. Vooral als ze beide tegelijk spooknachten hebben en je meerdere keren eruit moet. Maar we zijn straks wel sneller uit de luiers.'

Natalie

'Omdat onze jongste al bij 7,5 maand geboren werd, zit er tussen nummer 2 en 3 slechts ruim 10 maanden leeftijdsverschil. Dat was de hel, zeg maar. Het was loodzwaar, zowel de zwangerschap als het eerste jaar erna. Nee, zo snel zou ik niemand aanraden.'

Nancy

'Bij ons zit er 2 jaar en 5 maanden en 3 jaar en 9 maanden tussen onze drie jongens. Persoonlijk vind ik het grotere leeftijdsverschil leuker, liever en makkelijker.'

Becky

'Tussen mijn eerste en tweede zit 3 jaar en 8 dagen. De jongste is nu 6 maanden en tot nu toe vind ik het een prima leeftijdsverschil. De oudste zit niet meer vast aan middagslaapjes, kan (redelijk) zelfstandig naar de wc en zelf eten. En kan een poos achter elkaar zichzelf vermaken. De baby gaat overal mee naartoe dus uitstapjes met de oudste zitten er nog regelmatig in...' 

Yvette

'Hier scheelt het 2 jaar en 3 maanden en vervolgens 2 jaar en 6 maanden. Ik vind het qua leeftijd ertussen super fijn. Net groot genoeg om je te kunnen helpen, maar ook konden ze zichzelf hier redelijk goed vermaken als ik even met de baby bezig was.'

Renate

Conclusie? Het went wel

De moraal van dit verhaal? Wat 'ideaal' is, bepaal jij lekker zelf. Wat de één handig of juist onhandig vindt, gaat voor de ander helemaal niet op. Dus als jij aan je rammelende eierstokken voelt dat je klaar bent voor baby 2, 3 of 4, dan moet je er lekker voor gaan. Uiteindelijk zal alles op zijn plek vallen! 

Rosanne Buitendijk

Door

19 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.