9 vragen over bekkeninstabiliteit beantwoord

9 vragen over bekkeninstabiliteit beantwoord

Wat is bekkeninstabiliteit en wanneer kun je dit krijgen? Kun je nog wel normaal bevallen? 9 veelgestelde vragen over bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap beantwoord.

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van bekkeninstabiliteit. En bleh, daar word je echt niet blij van. Wat is bekkeninstabiliteit, hoe krijg je het en is het te voorkomen?  

1. Bekkeninstabiliteit: wat is het?

Je bekken verbinden je bovenlichaam met je benen. De botten in je bekken zijn door banden met elkaar verbonden. Tijdens een zwangerschap worden je bekken beweeglijker en bekkenbanden slapper. Dat moet ook wel, want je hebt nu eenmaal ruimte nodig voor je kindje en voor de bevalling. Bij bekkeninstabiliteit heb je last van het beweeglijker en slapper worden van je bekken en banden. 

2. Hoe herken je de symptonen van bekkeninstabiliteit?

Je hebt pijnscheuten wanneer je in beweging komt. Dit wordt startpijn genoemd. Ook kun je pijn voelen bij je stuitje, in je onderrug of bij je schaambeen. De pijn kan uitstralen naar bijvoorbeeld je liezen, bovenbeen. Pijn en vermoeidheid gaan hand in hand. Wanneer je er op uit geweest bent, al was het maar een uurtje winkelen, kan het zomaar zijn dat je daar een dag van moet bijkomen. 

3. Wanneer krijg je bekkeninstabiliteit?

Bij elke zwangere vrouw wordt het bekken beweeglijker, maar lang niet elke zwangere krijgt last van bekkeninstabiliteit. Vaak beginnen de eerste klachten zo rond de twintig weken zwangerschap. Een verkeerde houding of overbelasting kan ervoor zorgen dat je last krijgt van bekkeninstabiliteit. Het is zo dat de ene vrouw soepelere banden heeft dan de ander. Helaas pindakaas is dat niet iets waar je wat aan kunt doen. 

4. Bekkeninstabiliteit behandelen: hoe dan?

Er bestaan geen medicijnen of behandeling die de bekkeninstabiliteit helemaal doen verdwijnen. Wel kun je er zo goed mogelijk mee om leren gaan. Ten eerste moet je een goede balans vinden tussen in beweging zijn en rust houden. Beweging is goed, dit zorgt ervoor dat je spieren niet slap worden. Maar té veel bewegen is juist weer niet goed, omdat je daar dan waarschijnlijk lang van moet bijkomen. Je wilt waarschijnlijk veel meer dan je kunt en dat is erg lastig. Onthoud dat op tijd rusten helpt om je klachten niet te laten verergeren. Een fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen en een juiste houding waardoor de bekkeninstabiliteit zo draaglijk mogelijk is voor jou. 

5. Als ik bij zwangerschap #1 last heb gehad, krijg ik dan bij een volgende zwangerschap weer bekkeninstabiliteit? 

ls je bij een eerste zwangerschap last hebt gehad van bekkenpijn hoéft het niet zo te zijn dat je bij een tweede zwangerschap weer bekkeninstabiliteit krijgt. Elke zwangerschap is anders, maar helaas is de kans wel groot. Het kan zelfs zijn dat je er al veel eerder last van krijgt dan in je eerste zwangerschap. Het hangt er ook vanaf hoe de bekkeninstabiliteit in je eerste zwangerschap is behandeld. Heb je destijds goede oefeningen gedaan, dan is het belangrijk om die weer op te pakken zodra je bij een volgende zwangerschap weer klachten krijgt. Let daarom bij een tweede zwangerschap goed op de signalen die je lichaam je geeft, neem op tijd rust en let op je houding. 

6. Is bekkeninstabiliteit na de bevalling gelijk over?

Was het maar waar. Nee, na de bevalling zijn de klachten niet gelijk over. Het duurt een tijdje voor je bekken hun oude stevigheid weer terug hebben. Daarnaast heb je er een andere manier van jezelf belasten bij gekregen: het optillen en dragen van je kindje. De klachten zullen zeer waarschijnlijk wel langzaam afnemen, maar het is wel belangrijk het nog een beetje rustig aan te blijven doen. Ga niet ineens fanatiek hardlopen of sporten om weer back in shape te komen. Geef het even de tijd: het kan wel een half jaar of langer duren voor je geen last meer hebt van bekkeninstabiliteit. 

7. Kan ik met bekkeninstabiliteit wel normaal bevallen? 

Ja. Bekkeninstabiliteit is geen reden voor een keizersnede. Je kunt gewoon bevallen zoals jij dat wilt, zelfs thuis. Sommige zwangere vrouwen zijn bang dat de bevalling de klachten zal verergeren. Dit is meestal niet terecht. Omdat je in aanloop naar de bevalling last hebt van bekkeninstabiliteit, zijn je bekken juist goed voorbereid op de bevalling. 

8. Wat kan ik doen en laten om er zo goed mogelijk mee om te gaan? 

Lang staan, traplopen en gebukt werk doen zoals een bed opmaken of stofzuigen leveren vaak veel pijn en vermoeidheid op. Dat kun je dus beter zoveel mogelijk laten. Je schoenen met hakken kun je ook wel opbergen. Je loopt er niet meer comfortabel op en het lopen op hakken brengt je uit evenwicht. Fietsen en wandelen versterkt de spieren, wat juist goed is. Dit kun je dus zeker doen, maar let er goed op dat je niet over je grenzen gaat.  Er bestaan niet-elastische banden die je kunt dragen en die de pijn kunnen verlichten. Een gynaecoloog of fysiotherapeut kan je daar meer over vertellen. 

9. Moet ik stoppen met werken?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw specifieke situatie. Hoe heftig is de bekkeninstabiliteit en wat voor werk doe je? Wanneer je in de verzorging werkt, is dit best een zware baan die een aanslag op je lichaam kan zijn. Dan het kan zijn dat je wordt geadviseerd om al eerder dan je verlof te stoppen met werken. Heb je een rustige baan op kantoor waarbij je goed op je houding en beweging kan letten, dan houd je het misschien wel tot je verlof vol. Het is natuurlijk frustrerend als je eerder moet stoppen met werken of slecht voor een ouder kindje kunt zorgen door jouw klachten. Maar neem de pijn serieus, durf om hulp te vragen en nogmaals: doe het rustig aan om erger te voorkomen. 

Ook interessant

 

Rosanne Buitendijk

Door

01 februari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.