41 weken zwanger

41 weken zwanger

Hè kleine, ben je er nu nog niet? Kom op, ik wil je zien!

Je bent 41 weken zwanger deze week. Je baby heeft nog niet zo'n zin om naar buiten te komen. Er zit niets anders op dan wachten. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de eenenveertigste week van je zwangerschap.

De groei van je baby

WIST JE DAT:

Je baby groeit niet meer erg hard, maar blijft ongeveer 51 cm, zo groot als een watermeloen! 

Ja, je kindje heeft nog geen genoeg van dat warme plekje in je buik. Daar is helemaal niets mis mee, ongeveer de helft van alle baby's wordt na de uitgerekende datum geboren. Zelfs minder dan 5% van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Al baal je misschien wel dat je kleine niet besloot een weekje eerder te komen.

Je kindje groeit niet meer erg veel. En wees daar maar blij mee, want de ruimte in je baarmoeder begint nu écht te klein te worden. De nageltjes en het haar groeien wel nog hard door, dus wie weet heeft jouw kleintje wel een enorm bos haar. 

eenenveertig weken zwanger

Ook deze week is niets nieuws qua klachten en pijn. Je houd nog even last van aambeien, moetveel naar het toilet, hebt moeite met slapen en je voelt samentrekkingen van je baarmoeder. Hang in there!

Je gaat nu regelmatig, misschien zelfs om de dag, naar de verloskundige die goed in de gaten houdt hoe het met jou en de baby gaat. Is er nog genoeg vruchtwater? Hoe is de hartslag van je kindje? Is het tijd om de bevalling te gaan inleiden? De verloskundige kan je ook 'strippen', waarbij geprobeerd wordt de vliezen voorzichtig los te maken van de baarmoedermond, waardoor je weeën op gang kunnen komen. Maar het heeft niet bij iedereen effect. 

Een baby'tje wordt over het algemeen geboren wanneer hij/zij eraan toe is en een seintje aan de hersenen geeft om weeën te gaan maken of uw vliezen te laten breken. Als je kleintje er nog niet is, is hij er gewoon nog niet aan toe om al geboren te worden. Misschien morgen? 

Is de baby er al? 

Je wordt nu waarschijnlijk elke dag overspoeld met berichtjes als: "En, issie er al?!". Spreek met je omgeving af dat geen nieuws betekent dat je baby er nog niet is. Als het zover is, zul je ze echt een berichtje sturen. 

De zenuwen rondom de bevalling zullen ook niet bepaald minder worden nu je een week overtijd bent. De enige tip die we je kunnen geven: blijf rustig en probeert nog even te relaxen. Je zult al je energie nodig hebben tijdens je bevalling. Dus binge watch je favoriete serie(s) of lees dat boek dat je nog niet uithebt. Nu kan het nog! Lees hier wat je nog meer kunt doen tijdens het wachten op de bevalling

TO DO

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de eenenveertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 42 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

19 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.