Je kind wakker maken met Oud & Nieuw - wel of niet?

Je kind wakker maken met Oud & Nieuw - wel of niet?

De struggle van Oud & Nieuw met kinderen: maak ik mijn kind wakker om 0.00 uur? Dit zijn de voors en tegens!

Wanneer Oud & Nieuw weer in zicht is, vragen alle ouders zich massaal af: maak ik mijn kind wakker om 0.00 uur? Als je er echt niet uit komt, is het best fijn om een rijtje met voor- en nadelen te lezen. Dat helpt je toch vaak je keus te maken. Daarom hier de voors en tegens van je kind wakker maken met Oud & Nieuw!

redenen om het niet te doen

Om deze redenen laat je je kind misschien liever doorslapen tijdens oud en nieuw. 

 • Je kind om 12 uur wakker maken, verstoort zijn slaapritme. Waarschijnlijk valt de kleine door al het lawaai ook pas laat in slaap, waardoor je de volgende dag zit opgescheept met een huilerig, chagrijnig kind. Geen fijn begin van het nieuwe jaar...
 • Een kind 's nachts wakker maken kan heel zwaar vallen. Ze kunnen misselijk, chagrijnig en hangerig zijn. Als dat het geval is heb je waarschijnlijk niet zo'n heel gezellige oudjaarsavond. 
 • Door je kind te laten slapen, blijft hij in een diepe slaap waardoor hij (hopelijk) niets meekrijgt van al het vuurwerk lawaai.
 • Een jong kind beseft niet wat oud en nieuw is en hecht hier geen waarde aan. Ze zullen de lichtjes misschien wel mooi vinden, maar ze onthouden dit hoogstwaarschijnlijk niet eens. Voor je jonge kind hoef je het dus niet te doen. 
 • Is je kind geen fan van al die knallen? Dan is het voor je kind zelf misschien ook fijn dat hij doorslaapt, zodat hij niet zo bang wordt van al het vuurwerk.
 • Je kind na het vuurwerk naar bed brengen kan ook een lastig punt zijn, want hij wil nog langer opblijven. Onderhandelingen, gezeur en een boos kind is waarschijnlijk niet het soort einde van de avond die je in gedachten had... 

redenen om  het wel te doen

Hierom maak je je kind wel wakker met oud en nieuw!

 • Wanneer je kind een lichte slaper is, kan hij om 12 uur wakker schrikken van het vuurwerk. Dit kan leiden tot paniek en dramatische huilbuien die je niet zo 1, 2, 3 hebt gesust. Je kind wakker maken, maakt de schrik minder. 
 • Oudjaarsavond is een bijzondere, spannende avond die maar één keer per jaar voorkomt. En dat stralend blije gezichtje maakt een iet wat chagrijnig kind de volgende ochtend wel goed, toch? 
 • Als je je kind beloofd hebt wakker te maken voor 12 uur, doe dit dan ook en laat het van hem of haar afhangen. Wanneer je je kind wakker maakt, kun je hem of haar zelf de keus geven wat ze gaan doen: verder slapen of uit bed komen. 
 • Vond jij het vroeger ook niet heel spannend om wakker gemaakt te worden, naar beneden te gaan en het vuurwerk te zien? Dan gun je je kindje misschien ook wel!
 • Kijkt jouw kind al dagen uit naar die avond met knallen en mooi vuurwerk? Als je hem er zo'n plezier mee doet, maak hem dan gewoon wakker en geniet van je blije kind!
 • Het is heel leuk om op oudjaarsavond wanneer de klok 12 uur slaat je kind een dikke nieuwjaarsknuffel te geven en te proosten met een glaasje kinder champagne. Je kind onthoudt het misschien niet meer, maar jij hebt een prachtige herinnering aan die avond en dat is ook verdiend!

moeders aan het woord

Wij vroegen in de Mombitious groep hoe moeders dit gaan aanpakken, en dit waren hun reacties!

"We vroegen onze kinderen (7, 8, 9) elke keer of ze wakker gemaakt willen worden en dan zeggen ze 'ja', maar als we dan aan het bed staan dan gaan ze liever verder slapen. Ze geven zelf wel aan wat ze het liefste willen en dat is prima. Het samen-momentje hebben we dan al gehad aan het begin van de avond als we rond de vuurkorf staan en marshmallows roosteren!" - Chantal van Duijn

"Ik heb drie kids van (bijna 3, 7, 9) en maak ze al vanaf dat ze baby zijn al wakker! We vinden het een speciaal familiemomentje, even samen het nieuwe jaar in gaan al knuffelend. Al weten zij het misschien niet precies, WIJ wel en dat gevoel geven wij hen ook mee." - Isabel Kuijlaars

"Vanaf een jaar of 4 maakte ik ze wakker, soms vielen ze dan weer in slaap, ook goed. Tot 4 jaar kregen ze er niet echt iets van mee. En jongste vindt het nu wel zo interessant dat hij vorig jaar al wakker bleef met 6 jaar." - Inge van Velzen - Zoeter

"Mijn zoontjes zijn 4,5 en bijna 2 jaar, wij laten ze lekker slapen. Een avond als alle anderen voor hen. Uiteraard leggen we wel uit dat ze knallen kunnen horen en dat het nieuwe jaar dan begint. Vorig jaar hebben ze zelfs om 0.00u geen kick gegeven." - Aafje van Dijk

wel of niet?

We kunnen je niet vertellen wat je moet doen, alleen dat je moet doen wat goed voelt!

Sarah Glasbergen

Door

29 december 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.