6 Dingen die je moet veranderen als je zwanger wilt worden

6 Dingen die je moet veranderen als je zwanger wilt worden

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je zo gezond mogelijk bent. Wat kun je doen om je levensstijl al te veranderen.

Hebben jullie de keuze gemaakt dat je graag zwanger wilt worden? Het is niet zo dat je alleen tijdens je zwangerschap gezond moet leven, ook als je zwanger wilt worden is het belangrijk om al gezonder te gaan leven en je levensstijl aan te passen.

Waarom je levensstijl nu al aanpassen?

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je gezond bent. Een goede voorbereiding voor de inbedding van de bevruchte eicel is daarom belangrijk. Als je jouw lichaam voor dat je zwanger raakt zo goed mogelijk voedt, bouw je een goede voorraad op van allerlei voedingsstoffen. Zo werk je praktisch al aan de gezondheid van je baby. Oftewel: zo kan jouw toekomstig kindje groeien en ontwikkelen op een gezonde en vruchtbare bodem.

Overgewicht? Pak het aan!

Heb je last van overgewicht? Doe er wat aan! Ten eerste kunnen er risico's verbonden zijn aan overgewicht tijdens je zwangerschap. Ten tweede ben je meer vruchtbaar als je een gezond gewicht hebt. Ook ondergewicht is niet bevorderlijk. Meer weten? Lees ons artikel over Overgewicht en zwanger worden.

Begin tijdig met goede voeding

Nogal logisch, maar het is écht waar. Het gaat erom dat je een goede voorraad opbouwt van goede voedingsstoffen. Gezond en vooral ook gevarieerd eten is daarom erg belangrijk als je zwanger wilt worden. Ook kan voeding een grote rol spelen bij het vergroten van je vruchtbaarheid.

Een beetje opletten met alcohol is aan te raden. 

Minder alcohol

Ja! Je zou denken dat je gewoon vrolijk kunt blijven drinken, je moet het straks al negen maanden zonder alcohol doen! Toch is het handig om nu al wat minder te drinken. Stel je voor: je bent zwanger maar je weet het nog niet, dan is het niet heel goed als je een paar avonden meerdere flessen wijn achter je kiezen hebt gehad. Helemaal niet drinken is niet nodig, maar let wel een beetje op.

Slik foliumzuur en andere vitamines

Door het slikken van foliumzuur kun je een open ruggetje bij je baby voorkomen. Wil je hier meer over weten? Lees dan: Foliumzuur slikken. Ook zijn er andere vitamines die je al kunt gaan slikken als je zwanger wilt worden. Lees: vitamines

Vermijd stress

Stress is zo'n ongelofelijke boosdoener voor je hele gestel. Stress kan ervoor zorgen dat je moeilijker zwanger kunt worden. Stress brengt je hormoonhuishouding uit balans. En juist een goede hormoonbalans is belangrijk voor je vruchtbaarheid.

Wanneer beginnen met het veranderen van je levensstijl?

Het kan geen kwaad om met deze tips al vroeg te beginnen. Hoe eerder hoe beter! Denk aan minimaal zo'n vier maanden voordat je zwanger zou willen raken. Je hoeft niet als een non te leven. Begin gewoon rustig met het veranderen van je levensstijl. Soms kan het een langere tijd duren voordat je in verwachting bent. Blijf in de tussentijd wel genieten!

Lotte Nap

Door

09 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.