Baby geboren met 3 biologische ouders

He wat, 3? Maar dat kan toch helemaal niet? Lees hier alles over deze revolutionaire techniek.

New Scientist deelde het baanbrekende onderzoek waarbij een baby is geboren met 3 biologische ouders, dankzij een techniek die "spindle nuclear tranfer" heet. Het jongetje is inmiddels 5 maanden oud en heeft dus niet 2, maar 3 biologische ouders.

 

Waarom zou je deze techniek willen gebruiken?

Bepaalde erfelijke ziektes worden doorgegeven via het mitochondriaal DNA, wat altijd via de moeder wordt doorgegeven. In het geval van deze baby wilden de ouders vermijden dat hun kind belast zou worden met het syndroom van Leigh, een ernstige erfelijke neurologische afwijking waar geen genezing voor is en die fataal is voor jonge kinderen. Het stel probeerde al jaren om kinderen te krijgen, maar de vrouw kreeg al 4 keer een miskraam.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Ik snap volledig dat je als moeder of vader alles wilt doen om te vermijden dat je kind ernstig ziek wordt. Dus hoe gaat dit dan in zijn werk?

Het "slechte" deel van het mitochondriaal DNA, het deel dat de ziekte bevat, wordt vervangen door een stuk DNA van een donorcel, waardoor je een eicel krijgt die DNA bevat van 2 moeders. Vervolgens wordt deze eicel bevrucht met een zaadcel. Het resultaat? Een gezond kind dat DNA bevat van 3 verschillende mensen.

 

In vitro fertilisatie met 3 stukken DNA bestaat al langer, in andere technieken. In de jaren '90 werden er al kinderen geboren met 3 biologische ouders. Maar daar waren vaak bepaalde nadelen aan verboden, en ook ethisch werden daar vragen bij gesteld, omdat het bijvoorbeeld inhield dat embryo's gecreëerd en vervolgens vernietigd werden. Met deze nieuwe techniek is dat probleem nu ook opgelost.

Wat vind jij hier van? Geweldig dat het mogelijk is, of toch een beetje eng?

Marianne Nykjaer

Door

30 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.