Spelen met Barbie schadelijk voor zelfvertrouwen bij jonge meisjes?

Spelen met Barbie schadelijk voor zelfvertrouwen bij jonge meisjes?

De helft van meisjes tussen 6 en 8 jaar vindt zichzelf te dik. Nu toont een nieuwe studie dat spelen met een slanke Barbiepop een negatieve impact heeft op zelfvertrouwen van jonge meisjes.

Volgens een recente studie blijken slankere poppen een negatieve impact te hebben op het zelfvertrouwen van jonge meisjes. De studie, uitgevoerd bij meisjes tussen 6 en 8 jaar, liet de helft van de meiden spelen met een gewone (lees: superslanke) Barbie en de andere helft met een iets vollere Barbie (die meer lijkt op hoe de gemiddelde vrouw er uitziet). De meisjes die met de slanke Barbie hadden gespeeld, vertoonden daarna "hogere levels van ontevredenheid over hun lichaam". De meisjes die met een vollere Barbie hadden gespeeld, hadden dit niet.

"Ah joh, wat een onzin"

Ik snap dat je dat misschien zo denkt. Waarschijnlijk heb je zelf vaak genoeg met Barbie gespeeld vroeger. Ik ook, en met heel veel plezier zelfs! Ik dacht tijdens het spelen ook nooit bewust dat ik te dik was, enkel en alleen omdat ik met een slanke pop aan het spelen was. Maar nu ik ouder ben en er op terugkijk, denk ik dat meisjes onbewust vanaf jonge leeftijd toch heel veel prikkels meekrijgen die hen leert dat dunner mooier is.

"Geen paniek, want een slanke Barbiepop is zeker niet het einde van de wereld. Maar we kunnen wél kritisch nadenken of het misschien een puzzelstukje in het hele probleem."

Jonge meisjes al onzeker over hun lichaam

En een probleem, dat is er. Onzekerheid over je maat en lichaam is echt niet iets dat alleen tieners en volwassenen voelen. Studies wijzen uit dat de meerderheid van 10-jarige meisjes al eens op dieet is geweest, en dat meer dan de helft van meisjes tussen 6 en 8 jaar graag slanker zou willen zijn. Ik schrik daar echt heel erg van.

Is het ene lichaamstype beter dan het andere?

Persoonlijk vind ik het superbelangrijk dat we meisjes al van jongs af aan opvoeden om later zelfstandige vrouwen te worden met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Spelen met divers speelgoed kan daar denk ik zeker bij helpen. Gelukkig heeft Barbie sinds vorig jaar z'n gamma uitgebreid met verschillende poppen. Barbie heeft nu ook langere, kortere en vollere vriendinnen. Dát is denk ik wat belangrijk is.

"Het gaat er dus niet om dat 1 pop beter is dan de andere of 1 lichaamstype beter dan het andere. Het gaat er om dat we onze dochters leren dat schoonheid in allerlei vormen en maten komt. Slank is mooi, voller is mooi, lang is mooi en kort ook. Wat je huidskleur of lichaamsvorm ook is: we mogen er allemaal zijn, op onze eigen manier."

Wat vind jij van deze studie?

Marianne Nykjaer

Door

13 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.