Drie heerlijke ontbijtsmoothies to kickstart your day

Met deze smoothies kom jij happy en healthy je dag door.

Het kan soms lastig zijn om aan twee stuks fruit en minimaal 250 gram groente per dag te komen. Een smoothie kan dan een goede aanvulling aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn.

Een smoothie is lekker als voedzaam en snel ontbijt, een goede aanvulling voor na het sporten of gewoon als variatie voor tussendoor in plaats van een stuk fruit. Daarnaast is het een echt vitaminebommetje, levert een smoothie de nodige voedingsvezels en mineralen en zorgt het snel voor nieuwe energie. Allemaal aan de smoothie dus!

 

Wat heb je nodig?

Mocht je regelmatig smoothies willen maken, is een staafmixer of een blender erg handig. Vaak red je het al met een staafmixer. Heel erg makkelijk, want je hoeft het alleen maar even na gebruik af te spoelen en het neemt niet veel plek in je keukenkastjes.

 

De basis voor een gezonde smoothie

Smoothies bestaan eigenlijk altijd uit een basis en de overige toevoegingen zoals groenten, fruit, noten, pitten, zaden en granen, maar je hebt ook diverse soorten superfoods zoals bijvoorbeeld natuurlijk eiwitpoeder die je aan je smoothie kunt toevoegen. Dit kan je gebruiken als basis voor je smoothie:

  • Water en/of ijs
  • Vruchtensap of groentensap
  • Zuivel of zuivelvervanging zoals yoghurt, melk, amandelmelk,...

Vruchten die je goed voor een smoothie kunt gebruiken

Sinaasappel(sap), banaan, aardbeien, bosbessen, rode bessen, frambozen, bramen, kersen, mango, limoensap, meloen, avocado, citroensap, nectarines, perziken, kiwi, peer, mandarijn, appel (geraspt), ananas.

Tip! Ook al gaat de voorkeur uit naar seizoenfruit (dit bevat veel meer smaak en is ook nog eens goed voor je portemonee), kun je in de winter ook heel goed gebruik maken van ingevroren fruit.

Groene smoothies met groenten

Als er naast fruit ook groenten in gaan, spreek je over een groene smoothie. Veggies maken je smoothie nóg gezonder en het is ook nog eens delicious. Mocht je een groene smoothie willen maken, maar wil je niet dat je smoothie te bitter wordt, kies dan voor 60% fruit en 40% groenten. Ook is het aan te raden om de hoeveelheid groente in een ‘groene smoothie’ op te bouwen, zodat je aan de smaak kunt wennen. Doe bijvoorbeeld eerst een paar blaadjes spinazie in je smoothie en bouw dit na een paar dagen op.

Groenten die je goed in een smoothie kunt gebruiken

Groene bladgroenten (Spinazie, sla, boerenkool, andijvie), komkommer, bleekselderij, gember (geraspt), bieten, wortel, broccoli en venkel. 

Drie heerlijke snelle smoothie recepten

Om je alvast wat inspiratie te geven, vind je hieronder drie heerlijke smoothies die je energie geven en die je snel en makkelijk kunt maken!

Snelle ontbijt smoothie

Deze smoothie kun je heel gemakkelijk de avond van te voren maken en bewaren in een afgesloten beker in de koelkast. Als je dan ’s ochtends wakker wordt, staat je ontbijtje al voor je klaar en kun je binnen no-time met nieuwe energie aan je dag beginnen!

  • 150 gram (magere) kwark
  • 1 el havermout
  • 1 banaan
  • 1 handje aardbeien
  • 1 el gebroken lijnzaad

Doe alles in de blender of in een maatbeker en blend alles tot een gladde smoothie. Vind je de smoothie te dik? Voeg dan nog een scheutje water toe.

Tropical mango smoothie

  • 50-75 ml water
  • 2 passievruchten
  • 1 mango, in stukjes (dit werkt ook goed met diepgevroren mangoblokjes)

Doe eerst het water in de blender of maatbeker. Snijd de passievruchten door midden en lepel het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees van de passievruchten en de mango in de blender of maatbeker en blender alles tot een heerlijke romige smoothie.

Green classic (voor 1 persoon)

  • Sap van 2 perssinaasappels
  • 1 handje frambozen 
  • 1 handje blauwe bessen
  • 1 banaan
  • Spinazie (zoveel als je wilt)

Doe alles in de blender of in een maatbeker en mix alles tot een gladde smoothie.

 

Amanda Schaak

Door

13 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.