Spoiler alert! Vroegtijdige geboortefelicitaties op social media

Spoiler alert! Vroegtijdige geboortefelicitaties op social media

Hoe kan je vermijden dat vrienden op social media verklappen dat je baby geboren is voordat jij het zelf hebt kunnen zeggen.

"Gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter!". Ik zag het ineens een paar keer voorbijkomen op de tijdlijn van een vriendin op facebook. Hoewel ze zelf nog niks geplaatst had over de geboorte van haar kindje, wist ik dus al dat haar dochtertje geboren was. Social media felicitaties, het is best een dingetje.

 

Achteraf sprak ik haar en vertelde ze me dat ze dit best jammer vond, en dat ze graag zelf degene had geweest die het leuke nieuws meedeelde op haar social media.

Maar, is dat niet superlogisch?

Je zou denken van wel. Maar toch zie je het elke keer weer dat mensen het tóch doen. Niet alleen bij geboortes trouwens, ook bij slecht nieuws zoals een ongeluk of een overlijden gaan mensen, vaak goedbedoeld, hun steun betuigen op facebook. Maar daar zit de persoon in kwestie natuurlijk helemaal niet op te wachten. Ook voor aankondigingen zoals een verloving of zwangerschap gaan mensen soms helemaal los.

"Vrienden van ons hadden zich verloofd en waren net bij haar ouder langs geweest om het te vertellen. Haar moeder has blij en enthousiast een tante gebeld om het nieuws te delen, en die tante had gelijk op facebook een felicitatieberichtje geplaatst aan het jonge paar. En dat terwijl zijn ouders dus nog niet eens op de hoogte waren... Een niet zo leuke manier om er achter te komen dat je zoon gaat trouwen."

Meer controle over je eigen goede nieuws

Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je wat meer controle kan hebben over je eigen profiel, zodat dit soort situaties je niet overkomen.

 

Face to face meedelen

Ga je leuk nieuws zoals een zwangerschap delen met je naaste familie? Vraag hen dan ook gelijk heel duidelijk om dit nog niet verder te vertellen totdat iedereen het weet. Mensen die dicht bij je staan zullen hier heus wel begrip voor hebben.

Facebook instellingen aanpassen

Wijzig je instellingen op facebook zodat niet zomaar iedereen iets op je profiel kan plaatsen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je kan er voor zorgen dat niemand nog iets op je tijdlijn kan plaatsen. Of je kan dit berperken voor sommige mensen, zodat bijvoorbeeld alleen goede vrienden dit kunnen maar die achterneef van je ex-collega's vriendin niet.
  • Je kan ook regelen dat je nergens in getagd kan worden. Denk je dat dit wat ver gaat? Je hebt altijd wel een enthousiast persoon (lees: je moeder) die 100 babyfoto's op haar facebookprofiel gooit en jullie overal in gaat taggen #nachtmerrie.
 

Een afbeelding met je wens op je eigen profiel

Ben je hoogzwanger en zit de geboorte van je kleintje er aan te komen? Doe dan alvast een mededeling op je facebookprofiel dat je graag zelf het goede nieuws wilt meedelen als het zover is, en vraag vriendelijk aan iedereen in je omgeving om hierover niks op social media te plaatsen tot je dat zelf gedaan hebt.

En omdat we hier zijn om je momlife wat easier te maken, maakten we gelijk al een opzetje. Je mag 'm gewoon gebruiken hoor mommy!

Als je je zelf niet aangesproken voelt, kan je dit artikel natuurlijk ook gewoon subtiel delen op je eigen profiel en hopen dat sommige mensen de subtiele hint snappen. 

Is dit jou al overkomen? Let us know!

Marianne Nykjaer

Door

14 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.