Striemen en striae? Zó kom je er vanaf!

Striemen en striae? Zó kom je er vanaf!

Ruim de helft van moeders heeft striemen na de zwangerschap. Wat kan je er aan doen om ze weg te krijgen?

Ruim de helft van alle zwangere vrouwen krijgt striae tijdens de zwangerschap. Hoewel dit dus volkomen normaal is, zijn veel vrouwen er toch onzeker over. Wat valt er te doen aan die striemen?

Striemen verwijderen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: je kan ze niet verwijderen. Striae zijn scheuren in je huid, een soort littekens basically, en die ga je nooit compleet kunnen verwijderen. Wat wél mogelijk is, is om ze minder zichtbaar te maken.

Sowieso vervagen striemen vanzelf naarmate de tijd verstrijkt. In het begin zijn ze nog rood of paars en kunnen ze ook pijn doen, maar na een tijdje zal je zien dat ze lichter worden van kleur en ook geen pijn meer doen. Hoelang dat duurt hangt af van verschillende factoren, zoals genetische aanleg en de kwaliteit van je huid, maar normaliter zou je na een jaar toch echt al een verschil moeten kunnen zien. Maar er zijn ook enkele dingen die je zelf kan doen om je huid te ondersteunen, zodat het hele proces net wat sneller gaat. Wij zetten enkele tips op een rijtje die écht werken.

Tips om striemen minder zichtbaar te maken

1. Bio Oil

Bio Oil is een grote favoriet bij veel moeders, met gegarandeerd zichtbaar resultaat! Deze olie smeer je twee keer per dag op je striae, voor een periode van minstens 3 maanden, en helpt om je striemen sneller minder zichtbaar te maken.

2. Massage

Regelmatig (enkele keren per dag) je huid masseren helpt ook om je striae te doen vervagen. Door je huid stevig te masseren en te kneden stimuleer je namelijk het onderliggende weefsel, wat dan weer bijdraagt aan een goede genezing van littekens, en dus ook van striemen.

3. Aardappelsap

Ja, dat lees je goed. Het vocht van rauwe aardappelen bevat stoffen die groei en herstel van huidcellen stimuleren. Hoe kan je hiervan gebruik maken voor je striae?

  • Snij een verse rauwe aardappel in stukken.
  • Wrijf de partjes over je striae.
  • Laat even intrekken en spoel dan af met lauw water. 
  • Herhaal elke dag!

4. Scrub

Ook je huid mild scrubben is goed om je stretchmarks wat sneller te doen vervagen. Zeker in het eerste half jaar na het ontstaan van je striemen is de huid nog extra dun en gevoelig. Kies dus eerder voor een milde scrub, die je bijvoorbeeld ook voor je gezicht zou gebruiken, dan voor een groffe scrub.

5. Zelfacceptatie

Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Accepteer dat je nu striemen hebt, en bedenk je dat heel veel vrouwen dit ook hebben. Natuurlijk is het wennen dat je na je bevalling misschien een heel ander lichaam hebt gekregen, inclusief striemen op plekken waar je ze voordien niet had, maar wie zegt dat dat slecht hoeft te zijn? Je hebt ze ook alleen maar omdat je je kindje in je gedragen hebt, dat is iets om heel erg trots op te zijn. You're a tiger, you've earned your stripes

 

Marianne Nykjaer

Door

08 december 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.