Wat een vader vindt van typische moeder dilemma's

Wat een vader vindt van typische moeder dilemma's

Wat gebeurt er als je een vader enkele typische dilemma's van moeder voorschotelt? Heeft hij daar nou ook last van, of niet? Wij vroegen het!

Ik ben zelf geen moeder, maar als er iets is dat ik geleerd heb na 4 maanden rond te lopen op een redactie waar veel moeders werken, dan is het wel dat alle moeders zich zorgen maken over dezelfde dingen. Ik weet niet hoe jullie het doen, maar jullie lijken je min of meer nonstop schuldig te voelen, terwijl jullie het in mijn ogen allemaal echt supergoed doen! Ik vroeg me af of mannen die vader worden hetzelfde probleem hebben. Wat gebeurt er als je een vader enkele typische dilemma's van mama's voorschotelt? Heeft hij daar ook last van of niet? 

Ik deed dus een rondje op de redactie om te horen waar jullie moms zoal mee zitten en mailde de lijst door naar onze favoriete MiniMe.nl papagastblogger: Sebastiaan.

 

 

Wat een vader vindt van typische moeder dilemma's

"Soms lig ik tot 3u 's nachts wakker met de vraag: Ben ik er eigenlijk wel genoeg voor mijn kind?”

Ik heb nog nooit tot 3 uur wakker gelegen en gepiekerd over zo'n vraag. Je hoeft daar toch eigenlijk ook niet over te piekeren? Het antwoord is simpel: nee ik ben er niet genoeg. Ik zou soms wel iedere minuut met mijn dochter willen doorbrengen.

Maar tegelijkertijd vind ik het ook heel fijn om mijn werk te hebben. Even geen papa te zijn maar collega. Ik denk dat dit mij uiteindelijk weer een betere papa maakt. Tot drie uur wakker liggen omdat dochterlief geen zin had om te gaan slapen, heb ik wel meegemaakt… Ook zie ik de drie af en toe eens in de klok voorbij komen als mevrouw honger heeft, maar aangezien ze nog borstvoeding krijgt, slaap ik meestal heerlijk verder.

"Ik zou soms wel iedere minuut met mijn dochter willen doorbrengen"

"Ik voel me echt heel erg schuldig als ik een dag bij m'n kind had hoeven zijn, bijvoorbeeld in het weekend, maar in de plaats daarvan iets leuks heb gepland met vrienden of er een dagje zonder gezin op uit trek”

Nee dat gevoel heb ik niet snel, soms is het gewoon lekker eens even zonder kleine op pad te gaan. Alhoewel we net verhuisd zijn en ik me tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis wel eens schuldig heb gevoeld over het feit dat ze opa en oma soms meer zag dan mij. Maar goed dat is maar tijdelijk en voor een goed doel. Bovendien zijn opa en oma ook weer helemaal gelukkig als de kleine komt en dochter is blij met opa en oma. Win-win dus.

"Werk ik niet teveel? Zou ik niet wat minder moeten gaan werken zodat ik meer tijd met m'n kind kan doorbrengen?”

Niemand heeft mij ooit de vraag gesteld hoeveel ik zou gaan werken als de kleine er zou zijn. Mijn vrouw echter kreeg deze vraag bijna wekelijks. Ik werk vier dagen per week en dan ben je juist een geweldige papa blijkbaar! "Zo, wat goed dat jij een papa dag hebt". Een dag heb ik helemaal voor mij en mijn dochter en daar geniet ik echt ontzettend van. 

"Ik vind het zo moeilijk om m'n kind 's morgens naar het kinderdagverblijf te brengen. Zeker als ze dan gaat huilen, dan moet ik ook vechten tegen de tranen”

Gelukkig is de mijne nog te jong om helemaal door te hebben dat ik haar "achter laat". Ik heb er nu dus totaal geen moeite mee. Ik schuif die kleine naar binnen, geef haar een dikke kus en zit meestal binnen 10 minuten weer in de auto.

Maar stel me deze vraag binnenkort nog maar een keer, want ik merk dat die dochter van mij steeds beter door heeft hoe ze haar zin krijgt bij papa. Er zal een moment gaan komen dat die ogen groot worden, en de tranen komen, dus ik hou m'n hart al vast.

"Ik merk dat die dochter van mij steeds beter door heeft hoe ze haar zin krijgt bij papa."

"Sinds ik een kind heb, heb ik heel veel moeite met het zien of lezen van slecht nieuws over kinderen, zoals zware ongelukken, ziektes of sterfgevallen”

Ja. Dit geldt echt niet alleen voor de vrouwen. Mijn vrouw reageert misschien iets emotioneler met al die after zwangerschapshormonen, maar sinds dochterlief haar entree heeft gemaakt krijgt ook papa het bij zielige verhalen en beelden een beetje moeilijk. 

"Ik voel me eigenlijk heel vaak een slechte moeder, bijvoorbeeld omdat ik haar eten uit een potje geef in plaats van met verse biologische groenten iets te koken”

Deze papa heeft een geweldige mama naast zijn zijde staan die iedere dag in de weer is met dingen waarvan ik de naam nog nooit had gehoord. Zo had mijn dochter laatst quinoa als ontbijt. Heel gezond volgens mijn vrouw. Het zal wel. Af en toe krijg ik opdracht om groenten te stomen als mijn vrouw er een keer niet is. De eerste keer een hele uitdaging maar ook ik word er steeds handiger in.

"Mijn dochter kreeg laast quinoa als ontbijt. Heel gezond volgens mijn vrouw. Het zal wel."

"Als ik er even helemaal doorheen zit, helpt het om even uit te huilen bij vriendinnen”

Nee, huilen daar doen mannen toch niet aan? Wij drinken bier en alles is weer goed.

"Ik heb het gevoel dat ik het huishouden niet zelf kan bijhouden, dat ik daarin faal”

Als ik mijn vrouw mag geloven, en die hoort nog wel eens dames klagen over hun man, doe ik redelijk wat in het huishouden. En ja, samen realiseer je toch meer dan in je eentje. Dus het huishouden houden we nog aardig bij. Alhoewel bij ons ook regelmatig de stukken wortel, mango of brood onder de stoel van de kleine dame te vinden zijn. Maar goed ik weiger om een slaaf van mijn eigen huis te zijn. En heel eerlijk… sinds de kleine er is hebben we ook twee keer in de maand iemand die ons een handje helpt. 

"Bij ons liggen er ook stukken wortel, mango of brood onder de stoel van de kleine dame, maar ik weiger een slaaf van mijn huis te zijn"

"Sommige vriendinnen die geen kinderen hebben, snappen echt niet hoe mijn leven nu is. Ik heb het gevoel dat ze ook weinig begrip hebben voor het feit dat mijn leven nu eenmaal anders is”

Ja het leven is anders met kinderen. Dat is een waarheid als een koe. Ik kon me een jaar geleden nog geen voorstelling maken van hoe het nu zou zijn. Vroeger kon ik deze zin bijvoorbeeld in alle rust typen. Maar met een dochter die geen zin heeft om te slapen is het af en toe heen en weer rennen tussen zolder en haar slaapkamer. Het is wel goed voor je conditie, dat dan weer wel.

Maar goed je hebt inderdaad een hele verantwoordelijkheid. Je kunt niet meer even spontaan een restaurantje pakken. En als je met haar ergens bent en ze is het zat dan kun je het nog zo gezellig hebben maar dan is de pret toch echt voorbij. 

Gelukkig zitten mijn vrienden ook niet stil. De ene na de andere baby kondigt zich aan dus we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

"Soms heb ik heimwee naar mijn leven voor ik kinderen had...maar dat durf ik uiteraard niet luidop te zeggen”

Ja soms, als je moe bent en de kleine houdt je wakker dan denk ik het wel eens heel even. Maar als je dan naar haar toe gaat en ze lacht naar je of ze legt d’r hoofdje op je schouders dan wil je niet meer anders. Je krijgt er echt, echt, echt heel veel voor terug.

"Je krijgt er echt, echt, echt heel veel voor terug"

Marianne Nykjaer

Door

17 juni 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.