Hebben kinderen last van hooikoorts?

Hebben kinderen last van hooikoorts?

Hooikoorts bij kinderen: hoe herken je het en wat kan je er tegen doen? Wij zochten het voor je uit!

Niet alleen volwassenen hebben last van hooikoorts. Ook je dreumes, peuter of kind kan hier last van hebben. In Nederland hebben ongeveer 30.000 kinderen hooikoorts. Wat is hooikoorts nu eigenlijk, vanaf welke leeftijd kan je kind last hebben van hooikoorts en wat kan je doen om de symptomen te verlichten? Lees hier alles over hooikoorts bij jonge kinderen. 

hooikoorts kind symptomen

Hooikoorts is een allergie, waarbij je allergisch bent voor het stuifmeel van grassen, planten en bomen. Deze stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Hooikoorts gaat gepaard met allerlei symptomen, zoals:

 • Veel niezen, een loopneus of juist een verstopte neus
 • Jeukerige of branderige neus
 • Tranende en jeukende ogen
 • Kortademigheid
 • Sufheid, sloomheid
 • Aanhoudende hoofdpijn of oorpijn

Hooikoorts kan al bij kinderen voorkomen op jonge leeftijd, maar meestal begint hooikoorts bij kinderen iets later, tussen de 7 en 15 jaar. Omdat de klachten van hooikoorts vergelijkbaar zijn met een verkoudheid is het soms moeilijk om te ontdekken dat je kindje hooikoorts heeft. Zeker bij kleine kindjes is het ook lastiger om uit te leggen waar je dreumes nu precies last van heeft.

wanneer hooikoorts periode

Hooikoorts treedt vaak op in de lente en de zomer, in de bloeitijd van grassen, bomen en onkruid. Vooral in de maanden mei, juni en juli hebben veel mensen last van hooikoorts. Hoe lang je kind last heeft van hooikoorts is heel verschillend: sommige kinderen hebben maandenlang last van hooikoorts, terwijl voor andere kinderen de periode van overgevoeligheid veel korter is.

hooikoorts erfelijkheid

Hooikoorts heeft een gedeeltelijke erfelijke factor. Als je zelf hooikoorts hebt is de kans dat je kind hooikoorts krijgt 40%. Heeft de vader van het kind echter ook last van hooikoorts, dan vergroot dat de kans zelfs tot 70%. Maar zelfs als beide ouders geen last hebben van hooikoorts, kan je kindje het nog steeds krijgen. 

test HOOIKOORTS bij je KIND met een ALLERGIETEST

Zoals gezegd is het vaak niet meteen duidelijk dat je kindje een allergische reactie heeft op pollen en waardoor die reactie wordt veroorzaakt. Je kan met een allergietest laten testen of je kindje last heeft van hooikoorts, maar opgelet: bij hele jonge kinderen werkt een allergietest nog niet betrouwbaar.

HOOIKOORTS bij KIND: MEDICATIE?

Als het vermijden van pollen niet mogelijk is of niet voldoende helpt, zijn er medicijnen beschikbaar. Dat is meestal in de vorm van een neusspray. Er zijn ook verschillende homeopathische middelen verkrijgbaar. Ook tabletten met antihistaminica kunnen werken. Bezoek altijd eerst een arts voor het behandelen van hooikoorts-symptomen bij je kindje met medicatie!

HOOIKOORTS KIND PREVENTIEVE MAATREGELEN

Er zijn enkele preventieve maatregelen die je als ouder kan nemen om je kindje te helpen als het last heeft van hooikoorts.

 • Probeer binnenshuis pollen buiten te houden. Dat kan onder andere door (slaapkamer)ramen gesloten te houden, geen wasgoed buiten te laten drogen en geen beddengoed buiten te luchten.

 • Laat je kindje een zonnebril dragen, zodat pollen minder makkelijk in de ogen terecht komen.

 • Hou je kind uit de buurt van (vers gemaaid) gras.

 • Laat je kleintje niet te veel in z'n ogen wrijven. Dat verergert de klachten. Bij irritatie kan het helpen om de ogen te spoelen met een beetje water, bijvoorbeeld met een nat washandje.

 • Aan zee en in de bergen zijn er minder pollen. Hou hier rekening mee met het uitkiezen van een vakantiebestemming.

 • Wees voorbereid. Maak een ‘hooikoortstasje’ voor dagjes uit, met papieren zakdoekjes, oogdruppels en eventueel medicijnen. Rol vlak voor vertrek nog een vochtige handdoek in een plastic zak, dan ben je op alles voorbereid.

 • Laat je kindje regelmatig douchen, zodat de pollen van de huid en het haar gespoeld worden.

 

Marianne Nykjaer

Door

07 mei 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.