Verhuizen met een peuter: zó doe je dat!

Verhuizen met een peuter: zó doe je dat!

Verhuizen en klussen met een peuter aan je zij, dat kan flinke stress opleveren. Gastblogger Monique Braam vertelt hoe zij het aanpakte.

En toen ineens werd ons bod geaccepteerd en stond er dus plots een verhuizing op de agenda. Maar hoe doe je dat, verhuizen (én klussen) met een peuter aan je zij?


Hoe reageert peuter op verhuizing

Ons voordeel, we bleven in dezelfde stad wonen en Sam blijft nog steeds bij zijn oude vertrouwde kinderopvang. Maar goed, de alarmbellen rinkelden! Want het zal vast niet meevallen om Sam afscheid te laten nemen van zijn vertrouwde omgeving. Een opmerking die ik uit mijn omgeving vaak hoorde was dan ook: 'ik ben benieuwd hoe Sam het straks vindt'. Elke keer wanneer ik dat hoorde, raakte ik steeds meer in een soort van paniektoestand. Ik vreesde vele slapeloze nachten.

Verhuisplan voor peuter

Het werd tijd voor een plan de campagne, met als belangrijkste doel: hoe betrek ik mijn peuter zo relaxt mogelijk bij deze verhuischaos? In de chaos moest er namelijk ook nog gewoon gewerkt worden. Het verliep gelukkig vrij natuurlijk.

  • Aangezien er in het nieuwe huis nog behoorlijk geklust moest worden, is Sammie regelmatig een kijkje komen nemen. Natuurlijk moest hij bij betreding van het huis wel zijn nieuwe Bob de Bouwer-helm op!
  • Ook hebben we ‘Beer’(een van zijn lievelingsberen) er alvast een paar keer laten logeren. Dat ging zonder enige problemen.
  • In het oude huis hebben we met z’n allen (lees: papa van Sam, Sam en ik) dozen in gepakt.
  • Vaste prik: de zondag was familiedag! Geen geklus of geverf, maar schommelen, zwemmen of lekker fietsen!

Verhuisdag

Toen was de dag daar, onze grote verhuisdag! Het klinkt niet heel handig, maar ook aanwezig bij de verhuizing was: Sam! Zodat hij zelf kon zien dat bijvoorbeeld zijn bedje in- én uit geladen werd. Dat leek me beter dan hem tijdens de verhuisdag naar oma te doen en dat hij vervolgens niet zou snappen waarom hij van het één op andere moment in het nieuwe huis moest slapen/blijven. Wat wel handig is om ervoor te zorgen dat er steeds iemand is die je peuter bezig kan houden.

Afscheid van het oude huis

Ook ging hij voor een allerlaatste keer mee naar het lege ‘oude’ huis. In het nieuwe huis hebben we alle spullen van Sam staan. Ook al is het tijd voor een nieuw bed, het vertrouwde bedje van Sam blijft nog even een paar weken staan.

Wennen aan het nieuwe huis

Inmiddels hebben we er al een aantal dagen in het nieuwe huis opzitten. Ondanks dat Sam overdag soms wat moeite heeft om ‘zelf’ te gaan spelen en wat aanhankelijk is, moet ik zeggen dat hij met vlag en wimpel geslaagd is in deze verhuismissie. Met wat geduld en aandacht gaat hij zich de komende tijd ongetwijfeld snel thuis voelen!

Monique Braam

Door

22 april 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.