7 redenen waarom een huisdier je niet voorbereidt op het ouderschap

"Ik koop een hond, dan ben ik al voorbereid als ik een baby krijg!". Huh, wat? Dat is toch niet hetzelfde? 7 redenen waarom een huisdier je echt niet voorbereidt op echt ouderschap.

Je hebt het vast wel eens gehoord, meestal van mensen die geen kinderen hebben: "Ik neem een kat/hond/hamster, omdat ik dan alvast kan oefenen voor als we later een baby hebben." Ehm, wat? Ja hoor, alsof een hond en een kind helemaal hetzelfde zijn. Wij weten natuurlijk beter, en zetten 7 redenen op een rijtje waarom een huisdier je echt to-taal niet voorbereidt op het ouderschap. 

huisdieren kan je kiezen

"Doe mij maar dat kind dat zo mooi kan tekenen en piano spelen! Of nee, misschien toch maar dat meisje met de guitige oogjes waar ik mee kan voetballen. Of kies ik toch voor dat jongetje dat zo goed met de rest speelt..." Nope, zo werkt het niet, want kinderen kun je natuurlijk niet uitkiezen zoals je een huisdier zou uitkiezen. 

huisdieren kan je inruilen

Bij voorkeur natuurlijk niet, maar als het zou moeten, bijvoorbeeld omdat je verhuist of omdat je levenssituatie verandert, kan je nog altijd iemand anders blij maken met je cavia. Misschien zou je af en toe wel wíllen dat je je kind aan de buurvrouw kon doneren (voor een uurtje ofzo, want dan ga je die kleine natuurlijk alweer heel erg missen!) maar zo werkt het toch niet helemaal. Kinderen heb je voor het leven.

huisdieren kunnen tv kijken 

Je kruipt niet gezellig op de bank om met je 5-jarige een doodenge extra bloederige aflevering van The Walking Dead te kijken, want dan is die kleine natuurlijk voor het leven getraumatiseerd. Maar het kan je hond echt niks schelen of je nou een thriller of Fifty shades of grey zit te kijken, want die kijkt gewoon gezellig mee.

huisdieren begrijpen (niet echt) wat je zegt

Je hoeft geen lieve manieren te zoeken om je seksleven te bespreken, niet uit te kijken wat je zegt als je ruzie maakt en niet bang te zijn dat je scheldwoorden gaat aanleren. The cat doesn't care.

huisdieren eten alles

Oké, niet alles, want natuurlijk zorg je goed voor je huisdieren en daar hoort gezonde voeding ook bij. Maar wat is minder erg: je hond die uit het toilet drinkt, of je kleuter? Just saying

huisdieren entertainen zichzelf

Een hond kan gerust een tijdje dag alleen zijn en een kat of konijn al helemaal. Af en toe wat liefde en aandacht en voor de rest maken ze het zelf wel naar hun zin. To-taal anders dan een kindje dus, dat -zeker de eerste jaren - nonstop zorg en aandacht nodig heeft.

huisdieren zijn altijd loyaal

Baby's en kinderen zijn erg loyaal aan hun ouders, jij bent hun hele wereld. Dat is wel vergelijkbaar met huisdieren (hey, we hebben nooit gezegd dat er niet ook gelijkenissen zijn he!). Fast forward 15 jaar, en die lieve baby is intussen een norse puber en zou je soms wel achter het behang willen plakken. No worries, de hond is wél nog steeds stapelgek op je.

Uiteraard leer je met een huisdier wel ook al veel verantwoordelijkheid. Lees dit artikel dus zeker met een knipoog en een schepje zout ;).

Marianne Nykjaer

Door

27 mei 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.