Nieuw samengesteld gezin moeilijkheden en tips

Nieuw samengesteld gezin moeilijkheden en tips

Een nieuw samengesteld gezin is niet altijd makkelijk. Met deze tips maak jij er een succesverhaal van!

Op mijn 30e werd ik opeens plus-mama van een kleuter en een tiener. Mijn vriend kwam met een goed gevuld verleden: twee gestrande huwelijken, 2 kinderen, 2 ex-vrouwen,... het is maar goed dat ik van even getallen hou! Zijn kinderen waren 6 en 15 jaar en kenden elkaar niet, mijn eigen dochter was toen 3 jaar oud. Ondertussen zijn de kinderen 24, 15 en 13 en zijn ze onafscheidelijk in de weken en vakanties dat ze elkaar zien. Vandaag deel ik met jullie mijn tips hoe wij dit voor elkaar gekregen hebben.

nieuw samengesteld gezin

Ik hoor het je nu al denken: "Ja maar dat is bij mij niet mogelijk want zijn ex is een heks, of zijn kinderen zijn onbehandelbaar, of; mijn situatie is anders, of..." Maar geloof me, onze situatie is ook niet zonder slag of stoot gegaan. En toch heeft het ons allemaal niet klein gekregen. 

"Het keerpunt is gekomen toen we hebben beslist om te gaan samenwonen. We hebben lang gepraat en zagen twee opties: ofwel staan we vanaf nu aan dezelfde kant als ouders en zijn we samen een team ten opzichte van onze gezamenlijke 3 kinderen, ofwel blijven we elk ons eigen ding doen met onze eigen kinderen...maar dan was onze relatie gedoemd om te falen."

Ik hoor gescheiden mensen in een nieuwe relatie vaak zeggen: "De kinderen staan tussen ons." Maar denk eens goed na: misschien heb je zelf wel de kinderen tussen jullie beiden gezet?

 Nieuw samengesteld gezin tips

 • Ook de kinderen hebben een verleden en zitten met blijvende wonden na een scheiding.  Ook al word je soms gekwetst door wat ze zeggen of doen, probeer het niet persoonlijk op te vatten. Jij bent de volwassene, zij het kind. 
 • Wees de stiefmoeder die je voor je eigen kinderen ook zou willen.
 • Veel gescheiden ouders gaan overcompenseren. Je kan de tijd die je niet met jouw kinderen bent niet inhalen. Dat is ook niet nodig. Gedraag je niet anders ten opzichte van jouw kinderen dan je had gedaan als je niet gescheiden had geweest. Je hoeft niet elk week(end) dat jouw kinderen bij jou zijn naar een pretpark te gaan of extreme dingen doen.
 • Wees consequent. Wat kan voor het ene kind, moet ook kunnen voor de andere. Neem dus altijd wat extra tijd alvorens je iets beslist en overleg met de andere ouder
 • Gun jouw partner me-time met zijn kinderen zonder jou. Laat ze samen een uitstapje maken, of een reisje. 
 • Gebruik de tijd dat jouw partner iets doet met zijn kinderen voor jezelf. Zie het als hun cadeautje, niet een bedreiging. Als jij je batterijen kan opladen, ben je daarna ook weer een fijnere moeder.
 • Valt er iets te beslissen over jouw stiefkind, denk dan na wat je zou beslissen voor jouw eigen kind. 
 • Net zoals jouw kinderen het verlengde zijn van jezelf en bij jou horen, geldt dat ook voor jouw man/vriend. Als je zijn kinderen er echt niet bij wilt, zijn dan de kinderen wel echt het probleem?
 • Na een breuk staan kinderen sceptischer tegenover nieuwe relaties. Het laatste wat ze nodig hebben is dat ze een situatie gewoon zijn en dat het weer tot een breuk komt. Geef ze dus de tijd en het vertrouwen dat het nu goed zit met hun vader.
 • Spreek geen kwaad over de andere ouder, ook al heb je daar alle reden toe. Laat ze uitrazen. Elke storm gaat vroeg of laat liggen.
 • Hou je aan de afgesproken kalender. Kinderen hebben stabiliteit nodig, zeker als ze van de ene ouder naar de andere moeten verhuizen. 
 • Laat frustraties zich niet ophopen, praat erover met je partner. 

Stiefmoeder voordelen

Alles wat je vanzelfsprekend vindt en doet voor je eigen kinderen is iets minder vanzelfsprekend wanneer het over stiefkinderen gaat. Een relatie met een stiefkind, is zeker in het begin, een rationele relatie. Je doet wat je moet doen, zeker in het begin.

Maar zie de meerwaarde van de relatie ook in. Het hoeft niet alleen maar moeilijk te zijn. Er zijn ook voordelen:

 • Je kan als stiefmoeder bepaalde dingen bekijken zonder overdreven emotioneel te reageren zoals we al eens zouden durven doen met onze eigen kinderen. Ook dat is een verrijking voor als je later voor dezelfde situatie staat met jouw eigen kind. 
 • Tolerantie en respect  zijn de basis van elke relatie. Je kan dit aan jouw kinderen vertellen, maar als ze dit zelf meemaken door te zien hoe jij omgaat met jouw stiefkinderen, gaan ze er veel meer uit leren.
 • Kinderen hebben andere kinderen nodig om zichzelf te ontdekken en ontplooien, dat kan ook met stiefbroers/zussen.

"Dus ja, voor mij is stiefmoeder zijn echt een plus-mama zijn. We denken meer, we huilen meer, we werken meer, we hebben meer uitdagingen, maar we genieten ook met meer, we leren meer en we houden ook gewoon meer van elkaar."

Florence Delacave

Door

08 april 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.