6 tips om de beeldschermtijd van je kind te beperken

6 tips om de beeldschermtijd van je kind te beperken

De tv, een tablet en een mobiele telefoon. Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit ons leven, maar hoe zorg je ervoor dat je kind niet hele dagen achter zo'n beeldscherm zit?

Als mama van vier kids in de leeftijd van 5 tot 9 jaar, sta ik elke dag wel voor een aantal opvoedkundige uitdagingen. Alle vier een sterke eigen wil (hebben ze niet van mij hoor...) en eigen interesses, maken het er niet makkelijker op.

een beeldscherm, verschillende interesses

De ‘battle om de schermen’ viert hier in huis dan ook hoogtij. Waar ik ze vroeger nog allemaal voor KRO kindertijd kon zetten, wil de jongste nu naar Dora kijken, terwijl de oudste toch echt graag naar een filmpje van één of andere ‘vette youtuber’ wil kijken. We hebben nu in huis dan ook een plek gecreëerd waar de pre-pubers kunnen chillen tijdens het spelen een Playstationspelletje. Zodat de jongste twee nog kunnen meegaan in de avonturen van Dora en Diego. Maar hiermee hebben we nog niet opgelost wanneer en hoe lang er op die apparaten mag worden gezeten. Want hoe lang laat je je kind bijvoorbeeld gamen per dag?

Scherm-conflict

En laten we de volgende discussiepunten niet vergeten: "Mam, op de Wii spelen we toch ook een spel? Dat is toch iets anders dan een filmpje op youtube kijken..??" "Maar mama, we kijken niet naar een Kinderen voor Kinderen filmpje, maar we zingen en dansen mee... Dat mag toch echt wel, he mam?!" Het komt dus meerdere keren per dag voor dat er een ‘scherm-conflict’ in ons huis is.  Wie mag wat kijken, op welk tijdstip en op welk scherm? Want ja, wij hebben meerdere televisies en meerdere andere schermen in huis. Maar nog steeds zijn deze ruzies er. En als chaotische moeder die regels toepast wanneer het uitkomt (in plaats van daar concequent en duidelijk in te zijn), weet ik het soms ook niet meer. Misschien moeten we een schermtijdplan opstellen...

Een wereld buiten het beeldscherm

Er is één ding waar ik achter ben gekomen. Er is een wereld buiten het scherm en deze wereld prikkelt kinderen en maakt hen nieuwsgierige, creatieve wezens die op een positieve manier met elkaar of alleen kunnen spelen. Deze overtuiging maakt dat ik nu 100% vastbesloten ben om de strijd aan te gaan tegen de schermen. Maar hoe? Moet ik consequenter zijn? Strenge regels hebben? 

Tips om de beeldschermtijd van je kind te beperken

Wat ik heb gedaan, is een aantal beeldschermtips, die ik in mijn omgeving hoor en zie, op te schrijven. De tweede stap is om te kijken welke wel en welke niet binnen ons gezin passen.

Tip 1: Schermloze zaterdag

Ik hoorde laatst bijvoorbeeld het fenomeen: schermloze zaterdag. Kids, maar ook de ouders, mogen deze dag niet op een scherm. Dus geen iPad, televisie, Wii of iPhone (alleen om te bellen). Deze regel past niet echt binnen ons gezin, want manlief en ik vinden het juist op zaterdag soms wel heel fijn om de kids achter een scherm te parkeren :).

Tip 2: Schermen mogen van maandag tot vrijdag om 17.00 uur

Tenzij er vriendjes komen spelen, want dan mag het om 16.30 uur om een spel op de playstation of wii te spelen. Ik voorzie nu al commentaar van de anderen die geen vriendje of vriendinnetje te spelen hebben: "Waarom zij wel en wij niet?" Op de televisie wordt dan Nederland 3 gekeken (of een ander enigzins educatief programma) met als standaard achtergrondgezucht: "Dit is echt zooooo saai, dit kan echt niet........"  

Tip 3: Als de rest slaapt

De jongsten (5 en 6 jaar) gaan na het avondeten naar boven, de oudsten (8 en 9 jaar) mogen dan nog jeugdjournaal en andere nederland 3 programma’s kijken.

Tip 4: Schermtijd ‘kopen’

Ook een regel die ik op het schoolplein hoorde. Kids hebben per dag een aantal muntjes en elk muntje staat voor 15 minuten op een scherm. Deze muntjes kunnen ze gebruiken op een door hen gewenst tijdstip. Als ik dit opschrijf klinkt dit best wel ok, ware het niet dat ik nu al een ‘muntjesruil’ voorzie. En een huilende jongste dochter die al haar muntjes heeft afgestaan aan haar favoriete oudste broer in ruil voor een snoepje of iets dergelijks.....

Tip 5: Meteen na school een half uur op een scherm

Om bij te komen van school en even niets te hoeven, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de kids meteen op een scherm te laten. Na dit half uurtje kunnen ze vervolgens aan de slag met hun knutselwerken, straatvoetbalcompetitie of een potje ganzenborden. Op zich helemaal niet verkeerd, als je ook echt consequent genoeg bent om ze na dat half uur van die bank af te halen...

Tip 6: Weekendregels

De regels in het weekend, daar moet ik mij nog eens over buigen. Dat wordt weer een andere puzzel met tegenstrijdige belangen (mijn man en ik die in rust de krant willen lezen of rond 17.00 in rust met de buren een borrel willen drinken versus de opvoedkundig verstandige beslissing om de kids niet te veel achter een scherm te zetten). En laten we dan nog maar niet eens beginnen over de regels omtrent social media en het wel of niet hebben van een eigen mobiel.  Eerst maar eens de ‘battle om de schermen’ winnen.......

Heb jij nog tips om de beeldschermtijd van je kind meer in de hand te houden?

 

Nathalie Klok

Door

18 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 2 reacties geplaatst.

ketelaars

4 jaar geleden

Vroeger (in de tijd van het inbellen) was er een programma op je pc die het aantal tikken/minuten dat je op het internet zat bijhield. Je kreeg dan per dag zoveel minuten en op is op. Zo'n soort app zou ook wel ideaal zijn voor op de Ipad

M

4 jaar geleden

wij hebben een 'game-dag' (maandag in ons geval) dan mogen kindjes bij ons komen spelen en indien gewenst een eigen tablet mee nemen. die dag kunnen ze vanuit school tot 17 u op de tablet, daarna gaat ie uit voor die dag. Alle andere dagen zijn het afgebakende blokjes wanneer ze mogen spelen. Ongeveer 15 min onderhoudstijd om de spelletjes bij te houden, ik geloof er namelijk ook in dat het een verantwoording is om de speeldiertjes, fantasiewereld en fifa spelers naar beste kunnen te onderhouden. dus mogen ze die extra minuten 's morgens als ze minimaal 30 min te vroeg zijn opgestaan & helemaal aangekleed, s middags uit school en s avonds na t eten)

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.