Ongevraagde adviezen voor moeders - Zo ga je ermee om!

Ongevraagde adviezen voor moeders - Zo ga je ermee om!

Op het moment dat je eerste kindje is geboren, krijg je veel ongevraagd advies. Dit advies komt van ongeveer alle moeders om je heen en gaat over hele diverse zaken.

Ze geven je advies, of eigenlijk vertellen ze hoe zij het hebben gedaan ongeacht of je daar behoefte aan hebt of niet. Dit is natuurlijk met alle goede bedoelingen, zodat het voor jou aangenamer wordt. Maar… dit is werkelijk dodelijk voor het zelfvertrouwen van een new mom.

aangeboren Talent

De natuur heeft bepaald dat wij ons kunnen voortplanten. Moeder zijn is ook een aangeboren talent. Als jij je baby ter wereld brengt, is er vanaf dat moment ook een nieuwe moeder geboren. Jouw baby ontwikkelt zich in de eerste maanden erg snel, maar dat geldt ook voor jou als moeder. Jij moet ook leren en wegwijs worden in het moederschap zodat je je talent verder kan ontwikkelen.

Ongevraagde meningen en adviezen

Ik ben inmiddels bijna anderhalf jaar moeder van een prachtige zoon en ik was verschrikkelijk onzeker na zijn geboorte. Ik had een moeizame bevalling gehad, borstvoeding ging zeer moeilijk, mijn zoontje wilde in de middag niet in zijn bedje slapen en wilde alleen op mijn pink zuigen in plaats van op een speen. Als je over deze onderwerpen begint of, nog erger, ze zien je worstelen, krijg je hier ongevraagd hun mening over.

Zo was ik op de verjaardag van mijn vader, mijn zoon was twaalf dagen oud en ik kon voor mijn gevoel net lopen zonder bij elke stap “auw” te roepen. Mijn hele familie zat er, nu is deze niet heel groot, maar bestaat uit alleen maar ouders. Wij waren later aangezien ik weer aan het klooien was met het geven van borstvoeding. Ik deed dit op aanvraag en ik voelde mij hier prettig bij, maar een ritme hadden we toen nog niet echt, dat kwam later. Dit was voor ons de eerste keer met onze kleine man in een groep mensen en dat heb ik geweten. Hij was het er niet mee eens; hij begon te huilen en hield niet meer op. Ik wist niet goed wat er aan de hand was, want hij had toch een schone luier en een vol buikje? Terwijl ik aan het hannesen was begon werkelijk iedereen zich ermee te bemoeien.

  • “Heb je hem wel goed laten boeren? Vroeger moesten we ze laten boeren anders krijgen ze krampjes”, vertelde mijn oma.
  • “Is hij niet gewoon moe? Moet ik hem even van je overnemen, je ziet er gesloopt uit meisje”, bood mijn moeder aan.
  • “Vroeger moest ik je vader gewoon laten huilen. Ik zette de stofzuiger aan zodat ik hem niet hoorde”, biechtte mijn andere oma op.
  • “Heeft hij geen speen? Huh? Heeft hij echt geen speen? Huh? Wil hij geen speen? Hij moet toch een speen?!”, zei mijn tante in ware shock.
  • “Weet je wel zeker dat er wat uit die borst van je is gekomen?”, grapte mijn vader.
  • “Geef jij borstvoeding op aanvraag, wat is dat nu weer voor onzin? Een baby heeft ritme nodig”, beoordeelde mijn andere tante die huisarts is.

ontwikkelen als moeder

Het enige wat door mijn hoofd spookte was: “Wat doe ik verkeerd, waarom wil hij niet stoppen met huilen?” Na een tijd met hem te hebben gewandeld, is hij uiteindelijk van vermoeidheid in slaap gevallen. Ik kon eindelijk een normaal gesprek houden, dacht ik. Maar die stomme adviezen bleven maar komen. Ik ging helemaal kapot en onzeker naar huis. Later bleek dat ik mega veel melk produceerde en dat was te veel voor onze zoon, waardoor hij dus altijd buikpijn had na het voeden. Ik was mij aan het ontwikkelen als moeder!

Elk kind is anders en heeft andere behoeftes. De intuïtie van een moeder zorgt ervoor dat al deze verschillende behoeftes worden bevredigd. Want moeder zijn is een aangeboren talent. Dit talent moet de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen en niet opgedragen worden door de omgeving, hoe goed dit ook bedoeld is. Tegenwoordig ben een ik een moeder met zelfvertrouwen. Ik weet als geen ander wat het beste is voor mijn zoontje, want ik ben zijn moeder en moederschap is mijn natuurtalent!

mijn ongevraagde tips voor meer zelfvertrouwen

Ben jij ook een onzekere moeder en vraag je elke dag weer af waar je in hemelsnaam mee bezig bent? Hierbij mijn ongevraagd advies om jouw zelfvertrouwen een boost te geven:

Stop met vergelijken

Elke moeder is anders en doet het op haar eigen manier. Je moet jezelf daarom niet gaan vergelijken met een andere moeder. Ook moet je de prestaties van andere kindjes niet vergelijken met jou kindje. Elke moeder en kind doen het op hun eigen tempo en excelleren op andere gebieden.

Kijk naar wat je goed kan

Vanaf het eerste moment dat je contact hebt gemaakt met je kindje is er iets dat hij/zij fijn vindt. In mijn geval was dat mijn stem. Zodra ik begon te praten werd hij rustig.

Zie jezelf als een geweldige moeder

Ook al heb je het gevoel dat je niks goed doet, probeer je dan in te denken dat alles goed gaat. Ga met je kindje voor de spiegel staan en zeg tegen je kindje dat je een geweldige moeder bent, gegarandeerd succes.

Blijf rustig

Jouw kindje voelt als geen ander aan hoe jij je voelt. Ben jij gestrest, begint je kindje te huilen. Blijf daarom zo rustig mogelijk, zodat je deze rust uitstraalt en jouw kindje ook rustig blijft.

Relativeer gekregen advies

Probeer gekregen advies objectief te bekijken en laat je niet leiden door emoties. Misschien zit er in het advies belangrijke informatie die jouw moederschap verbetert. Is dit niet het geval? Vergeet het dan en bedenk dan dat er achter het gegeven advies geen kwade bedoelingen zitten.

Sta stil bij wat je hebt bereikt

Elke week die jouw kindje ouder wordt heb jij meer bereikt, te starten met een mens op de wereld zetten. Kijk terug op deze momenten en realiseer hoeveel jullie al hebben bereikt.

Wat voor ongevraagde adviezen heb jij gekregen? Was jij ook een onzekere moeder en heb je soortgelijke ervaringen, deel ze dan hieronder.

Ilona  Wolf-Sloots

Door

03 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.