80% van de ouders heeft voogdij kinderen niet geregeld

80% van de ouders heeft voogdij kinderen niet geregeld

Veel ouders zijn niet goed voorbereid op onverwachte gebeurtenissen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van coöperatie DELA.

Veel ouders in de leeftijd van 18 tot 34 jaar zijn niet goed voorbereid op onverwachte gebeurtenissen zoals overlijden. De belangrijkste reden waarom zij weinig regelen voor later, is dat zij hier nog niet over nadenken. Het zijn ook niet de fijnste zaken om bij stil te staan, maar toch is het belangrijk om wat geregeld te hebben voor als een ouder plots weg zou vallen.

ONDERZOEK

Het opmerkelijkste resultaat uit het onderzoek van DELA is dat 83% van de jonge gezinnen niet officieel heeft vastgelegd wie de voogd van de kinderen wordt als beide ouders iets zou overkomen. Daarnaast heeft bijna de helft van de jonge gezinnen de nalatenschap, ook wel de erfenis genoemd, niet geregeld. Dit kan leiden tot vervelende situaties zoals rechtszaken of financiële problemen voor je gezin. Je kan je nabestaanden hier goed tegen beschermen door je zaken van tevoren te regelen.

Wat zijn zaken die je kan regelen voor later?

  • Officiële voogd aanwijzen voor je kind(eren)
  • Uitvaartwensen vastleggen
  • Uitvaartverzekering afsluiten
  • Overlijdensrisicoverzekering afsluiten
  • Spaarverzekering afsluiten
  • Geld opzijzetten
  • Testament opstellen (verdeling van erfenis en nalatenschap zoals geld en spullen onder erfgenamen)

VOOGDIJ REGELEN

Je kan kosteloos iemand als voogd aanwijzen voor je kinderen door dit te registreren in het gezagsregister. Als je dit niet vastlegt, besluit de rechter wie de voogd wordt. Als de rechter geen voogd aan kan wijzen, krijgt een gecertificeerde instelling zoals Stichting Jeugdbescherming het gezag over de kinderen. Dit zijn vervelende situaties die gemakkelijk voorkomen kunnen worden door het officieel vastleggen van een voogd.

Denk jij na over later?

Sarah Glasbergen

Door

30 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.