Mag de kraamvisite je baby niet kussen?

Mag de kraamvisite je baby niet kussen?

Je baby in het ziekenhuis na een bezoek van de kraamvisite? Het overkwam Claire Henderson, moeder van de één maand oude Brooke.

Als je baby net geboren is, komt natuurlijk de hele familie op bezoek. Iedereen wil de kleine komen bewonderen, aanraken en vasthouden. Maar kusjes geven? Dat kan je visite beter niet doen. 

Claire Henderson uit Engeland wil andere moeders waarschuwen nadat haar baby in het ziekenhuis belandde door een kus van de kraamvisite. De bezoekster wist niet dat ze het herpes virus (herpes simplex virus-1, ook wel koortslip) bij zich droeg, een virus dat makkelijk overdraagbaar is door speeksel. 

Koortsblaasjes en gezwollen lippen

Toen Claire ineens koortsblaasjes en gezwollen lippen bij haar dochter ontdekte, ging ze direct naar het ziekenhuis. Haar dochter bleek ook blaasjes achterin haar keel te hebben. Gelukkig had ze nog geen lever- of hersenschade. Een arts van Oxford University zei hierover het volgende (vrij vertaald):

Deze gevallen zijn zeldzaam, maar zeer serieus. Als een baby koortsblaasjes krijgt in de eerste drie levensmaanden, kan dit leiden tot hersenvliesontsteking en de baby kan hier zelfs aan overlijden. Echter, bijna alle baby's hebben antistoffen in hun lichaam die ze beschermen tegen deze ziekte.

laat je kraamvisite je baby niet kussen

Brooke is na een verblijf van vijf dagen in het ziekenhuis weer beter, maar Brooke's moeder waarschuwt andere moeders wel om extra voorzichtig te zijn tijdens de eerste drie levensmaanden van hun baby's. Hoewel het risico klein is, kan het geen kwaad om gewoon tegen je kraamvisite te zeggen dat je niet wil dat ze je baby zoenen. 

Bronnen: Oxford University Press

Daisy van Schaijik

Door

02 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.