Uit eten met kinderen: 10 tips & tricks

Uit eten met kinderen: 10 tips & tricks

Uit eten gaan met kinderen is voor veel ouders een spannende onderneming. Wij hebben 10 tips waarmee het móet lukken!

Uit eten gaan met kinderen is iets waar veel ouders al klotsoksels van krijgen wanneer ze er alleen nog maar aan dénken. Heb jij ook zo’n horrorscenario in je hoofd waarbij je kind het hele restaurant bij elkaar krijst, niet stil wil zitten en jouw eten koud is nog voor je ook maar één hap hebt genomen? Uit eten met je kleine hóeft niet zo te verlopen. Wij hebben 10 tips!

Als je moeder wordt, ontkom je er niet aan dat je leven op een aantal punten verandert. Eén van die dingen waar je misschien best (even) aan moet wennen, is dat het allemaal wat minder spontaan wordt. Vooral uitjes en date nights met je liefde moeten echt gepland worden en zul je niet snel meer last minute doen. Niet veel ouders hebben een oppas die op elk moment voor ze klaarstaat.

Kinderen meenemen naar een restaurant

Een optie is natuurlijk om je kinderen gewoon mee uit eten te nemen, maar veel ouders vinden dat best een opgave. Het is veel gevraagd van een kind om een hele maaltijd, met vaak meerdere gangen, stil te blijven zitten aan tafel. Gevolg: ze worden onrustig en gaan klieren. Of erger: de hele tent bij elkaar schreeuwen...

Uit eten met kinderen: zo hou je het leuk!

Toch is het niet onmogelijk om een leuke avond in een restaurant te hebben met je kids! Heb jij nog een hele lijst aan restaurants die je uit wil proberen, maar kun je samen met je partner de tijd niet vinden om ook daadwerkelijk te gaan? Neem die kleintjes gewoon mee! Wij verzamelden 10 tips voor als je uit eten gaat met kinderen.

1) Tafelmanieren & regels afspreken

Tafelmanieren aanleren begint thuis. Maak er een gewoonte van dat je aan tafel eet, dat je niet schreeuwt tijdens het eten en geen eten op de grond gooit. Dan doen ze dat in het restaurant ook niet zo snel. Spreek ook van tevoren regels af: vertel ze dat ze niet door het restaurant mogen rennen, omdat ze daarmee andere mensen tot last zijn.

2) Kindvriendelijk restaurant

Maak het jezelf makkelijk en kies een kindvriendelijk restaurant uit waar je kind zichzelf een tijdje kan vermaken in een speelhoek, speeltuin of ballenbak. Daarnaast is het wel zo prettig (zeker met een baby of dreumes) als er een kinderstoel is. Een speciaal kindermenu is helemaal fijn, want dan is de kans groot dat je kind ook iets kan eten wat hij écht lekker vindt. Dat maakt het er een stuk gezelliger op! Zit je nog in de luiers? Check dan van tevoren of er een verschoningsmogelijkheid is.

3) Ga op tijd

Op date nights met alleen je partner zou je misschien pas rond 19.00-19.30 uur gaan eten, maar met een kleine is dat gewoon niet slim. Ga je uit eten met kinderen, doe dat dan vroeg op de avond. Volg het normale ritme van thuis, dan is de kans het grootst dat je kind nog niet moe en wél gezellig is. Bijkomend voordeel is dat het in de meeste restaurants dan nog niet zo druk is, waardoor het eten sneller op tafel staat. Scheelt weer wachten!

4) Concreet einde in zicht

Zorg dat het einde van de avond concreet en in zicht is. Bespreek thuis al hoe de avond gaat verlopen, bijvoorbeeld dat jullie na het ijsje weer naar huis gaan. Dat maakt het begrijpelijker dan in het restaurant vertellen dat jullie ‘over een half uur’ gaan. Dat zegt jonge kinderen namelijk nog niks.

LEES OOK: Zo leer je je peuter tijdsbesef aan

5) Eigen speelgoed mee

Als je liever niet naar een kindvriendelijk restaurant gaat, is het wel zo slim om eigen speelgoed mee te nemen waarmee je kinderen zich kunnen vermaken. Denk aan boekjes, kleurplaten of een iPad. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat het geluid uit staat of neem een koptelefoon mee.

6) Geef ze aandacht

Als je je kinderen mee uit eten neemt, is het belangrijk dat je aandacht aan ze besteedt en ze niet links laat liggen. Dan gaat het juist mis. Betrek ze bij de gesprekken aan tafel en praat ook over onderwerpen die hen aanspreken.

7) Samen eten kiezen

Neem samen met je kinderen de menukaart door. Zoek samen iets wat ze heel lekker vinden. Als de ober komt, laat ze dan zelf hun bestelling doorgeven. Veel kinderen vinden dat superleuk om te doen.

8) Doe niet te moeilijk

Kinderen goed leren eten doe je niet in een restaurant. Doe vooral niet te moeilijk als ze bepaalde eetwensen hebben, ga er gewoon zo veel mogelijk in mee. Het is meestal geen probleem om een gerecht ‘zonder kaas’ of ‘zonder champignons’ te bestellen. Ook het bord leeg moeten eten is iets waar je in een restaurant geen strijd over wilt. Spreek van tevoren af dat dat niet perse hoeft. Porties zijn vaak groter dan thuis en misschien smaakt het eten anders dan ze gewend zijn. Neem de kliekjes desnoods mee naar huis als je het erg zonde vindt.

9) Kijkje in de keuken

Ga je uit eten met kinderen, maak er dan een avontuur van. Maak een wandelingetje door het restaurant en vraag aan de ober of je misschien even in de keuken mag kijken. Een hele belevenis voor je kind en ook weer een mooi leermoment: zo gaat het er dus aan toe in een restaurant!

10) Beloon goed gedrag

Is je kind heel lief geweest en hebben jullie met elkaar een leuke avond gehad? Vertel hem dat dan ook en zeg dat je dat heel erg waardeert. Beloon hem eventueel nog met wat lekkers voor na de maaltijd of ‘nog even buitenspelen als we thuis zijn’.

 

Marieke van Boven

Door

05 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.