Kinderwensspreekuur

Kinderwensspreekuur

Wil je zwanger worden maar barst je nog van vragen? Daar is nu iets nieuws voor georganiseerd: bezoek het kinderwensspreekuur.

Je droomt over een leven als moeder en je wil graag zwanger worden, maar je zit met allerlei vragen over je gezondheid en de risico's die je wellicht loopt? Speciaal voor al je vragen, advies en extra informatie bestaat het kinderwensspreekuur.

Het spreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens. Het is dus al mogelijk om voordat je zwanger bent langs te gaan op een verloskundigenpraktijk. Wat kan je verwachten van een kinderwensspreekuur?

Wat wordt er besproken?

Wanneer je zwanger wil worden, wil je natuurlijk het beste voor jou en voor je baby. Je kan dan advies vragen aan vriendinnen die al een kind hebben, maar waar je vriendin tijdens haar zwangerschap op moest letten, hoeft voor jou niet hetzelfde te zijn. Tijdens het kinderwensspreekuur geeft de verloskundige je persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zwanger zijn.

Speciaal advies

Heb je overgewicht en vraag jij je af wat dat betekent voor jou en je toekomstige baby, of is er sprake van een hartziekte in je familie en maak jij zorgen over de erfelijkheid hiervan? Tijdens het kinderwensspreekuur worden al je vragen, wensen, angsten en twijfels besproken. Daarnaast krijg je ook uitleg over het slikken van foliumzuur, gevarieerd en gezond eten, medicijngebruik, risicofactoren in de familie en de schadelijke gevolgen van het gebruik van drank en sigaretten.

Voorbereiding

De meeste verloskundigen werken tijdens het kinderwensspreekuur met een vragenlijst. Deze kan je vooraf invullen via zwangerwijzer. Het duurt niet heel lang om de lijst volledig in te vullen en je kan het ook nog eens samen met je partner doen voor een goede volledigheid. De vragen die je krijgt, gaan onder andere over je leefstijl, je werk en erfelijke ziektes. Komt er bij een vraag uit dat je risico loopt, dan krijg je er meteen handig advies bij.

 

Extra consult

Tijdens één spreekuur wordt meestal alles besproken en behandeld. Soms is het nodig om nog een keer terug te komen omdat er iets uitgezocht moet worden. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld extra moet bloedprikken of wanneer er informatie opgevraagd moet worden bij je huisarts.

Kosten

Een kinderwensconsult wordt niet altijd vergoed door je zorgverzekeraar. Voor de zekerheid kan je dit bij je eigen zorgverzekeraar navragen. Wordt het consult helaas niet vergoed, dan kan je bij de verloskundigenpraktijk naar de tarieven vragen voor je een afspraak maakt. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Waar kan je terecht?

Wil je nu heel graag op kinderwensspreekuur? Op de website van zwangerwijzer vind je een overzicht van de verloskundigenpraktijken die een kinderwensspreekuur houden. Je kunt ook bij een verloskundige in je omgeving navragen of zij een kinderwensspreekuur houdt.

Bronnen: zwangerwijzer, knov, erasmusmc, klaarvooreenkind, liva-verloskundigencentrum

Redactie MiniMe.nl

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.