Maak je eigen speelhuis

Maak je eigen speelhuis

Ook jij kan gewoon een speelhuis voor je kids kwijt, gewoon in huis!

Superleuk natuurlijk, die speelhuizen voor de kids. Alleen... de ruimte die zo'n ding inneemt! Als je een grote tuin hebt is dat geen probleem, maar voor iedereen met een kleine tuin of balkon is dat niet te doen. Dan maar niet? Nee joh, ook jij kan gewoon een speelhuis voor je kids kwijt, gewoon in huis! Maak je eigen speelhuis zo, dat je het uit elkaar kan halen tot een bouwwerk dat bijna geen ruimte meer inneemt. 

Het idee achter dit speelhuis is de liefde van kids voor karton en papier. Ze kunnen er uren mee spelen en knutselen en verkiezen soms zelfs het karton boven het speelgoed dat ze hebben. Hé, daar kunnen we wel wat mee! Alleen moet mama of papa het wel eerst even maken natuurlijk...

Wat heb je nodig?

 • Als je foam (zoals het voorbeeld) gebruikt
 • Snijplank, vlak of bord
 • Goed snijmes die je bij hobbyzaak, Action of kluszaken kan kopen
 • Verf (spraypaint) in kleuren naar keuze
 • Sharpie of andere marker die op alle ondergronden kan
 • Lijmpistool zodat je warme lijm kan gebruiken
 • Als je hardboard (houtvezelplaten) gebruikt
 • Zaagtafel
 • Zaag(je) die je bij de kluszaken kan kopen
 • Verf (spraypaint) in kleuren naar keuze
 • Sharpie of andere marker die op alle ondergronden kan
 • Lijmpistool zodat je warme lijm kan gebruiken

Natuurlijk zal een foam-huis niet jaren heel bijven. Zeker niet als er vaak mee gespeeld wordt. Maar als je van het - ik wil iedere keer iets nieuws - bent zal dit een uitkomst zijn. Pluspunt voor foam: je hebt alleen een snijplank en een mes nodig om alles uit te snijden, dus je bent erg snel klaar. Pluspunt voor hardboard: het is veel duurzamer. Een nadeel is dat je dan wel een goed mes nodig hebt of zaag.

Check of je verf en markeerstiften op alle ondergronden gebruikt kunnen worden.

Zo maak je je eigen speelhuis

De maten mag je helemaal zelf bepalen, afhankelijk van hoe groot je kind is. Het is handig om de hoogte van de deur aan de lengte van je kind aan te passen, en van daaruit de rest te maken. De maten in de afbeelding zijn in inches. Wat je nodig hebt:

 • Een voorkant met deuropening, schoorsteen en klein uitsteeksel zoals te zien is in de afbeelding. De schoorsteen en uitsteeksel vormen de punten waar het dak op komt te liggen.
 • Een achterkant die er hetzelfde uitziet als de voorkant, min de deur.
 • Twee zijkanten.
 • Een dak.

Zoals je ziet zijn overal inkepingen gemaakt. Dit is de manier waarop het huis in elkaar gezet wordt en dus ook de manier waarop je alles makkelijk weer uit elkaar kan halen.

Uitsnijden van het huis

Om het huis op foam te zetten is het slim een potlood te gebruiken. De markeerstift in deze foto is alleen gebruikt bewust voor de foto. Zodra je alle lijnen op het foam hebt staan kan je alles gaan uitsnijden. Gebruik je hardboard dan zal je met de zaag aan de slag moeten.

Alle stukken verzameld

Heb je alle stukken verzameld? Als je de deur uitgesneden hebt kan je die bewaren zodat je kind die open en dicht kan doen, maar het hoeft natuurlijk niet. Let erop dat de inkepingen allemaal ongeveer even breed zijn als het foam dik is. Maak de inkepingen niet te breed anders zit je huis niet stevig in elkaar.

Als je een huis maakt is het van belang dat je die zo stevig mogelijk maakt, maar een raam aan de zijkant is wel zo leuk. In het voorbeeld zie je dat gewone objecten uit het huis ideaal zijn om bepaalde vormen te maken (denk aan de deur, de deurknop en het raam).

Een tip voor de deur: snij iets meer van de boven- en zijkant van de deur weg zodat je kind de deur makkelijk open en dicht kan doen. De deur kan je vastplakken met witte duct tape.

Alles in elkaar zetten

Zit alles in elkaar? Waarschijnlijk heb je wel iemand nodig die de twee zijkanten vasthoudt als je de achterkant erin zet, dat bespaart een hoop frustraties. En nog een tip voor de deur is om de plekken waar je de deur vastplakt eerst te tapen met witte duct tape. Dit voorkomt dat er stukken foam losgetrokken worden als de deur de verkeerde kant op gaat (en met kids gaat dat zeker gebeuren).

Tijd om te pimpen!

En dan natuurlijk het allerleukste van de hele DIY: het pimpen van je huisje! De planken en de bakstenen zijn getekend met een sharpie-pen, en het roze en bruin is gedaan met een spray-paint, maar met een verfroller werkt waarschijnlijk ook. Zoals je kan zien zijn de dakpannen en de rondjes aan de voorkant en zijkant eerst uitgesneden en geverfd voor ze opgeplakt zijn. Het opplakken is met een lijmpistool gedaan. Spelen maar!

Zin in meer DIY's? Bekijk bijvoorbeeld: zelf vingerpoppetjes maken, silhouetten van je kinderen en drijfhout in de kinderkamer

Daisy van Schaijik

Door

10 november 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.