DIY: bath bomb maken

DIY: bath bomb maken

Als moeder verdien je zo nu en dan een relaxmomentje. Daarom laat ik je zien hoe je eenvoudig en snel homemade bath bombs kunt maken!

Iedereen verdient zo nu en dan een momentje voor zichzelf en als moeder zeker. Mijn favoriete manier om compleet tot rust te komen? Een bad nemen. En dan het liefst eentje met een heerlijk geurende bath bomb, veel schuim en een verzorgende douchegel. In deze DIY leg ik je uit hoe je zelf een bath bomb kunt maken, zodat je éxta kunt genieten van dit momentje voor jezelf. Let's get started!

Bathbomb

Ik ben zelf een onwijze fan van bath bombs. Een bath bomb is een bal die je in bad kunt doen. Bij aanraking met water lost deze op en laat het een lekker geur en kleur vrij. Toen ik zag dat je deze zelf ook simpel kan maken was ik razend enthousiast! De ingredienten zijn redelijk alledaags en makkelijk te verkrijgen. Dit is wat je nodig hebt voor 4 tot 8 kleine ballen of 2 grote:

  • 240 gram bakpoeder
  • 120 gram citroenzuur (te koop bij de Tuinen, tegenwoordig Holland & Barrett)
  • 140 gram maizena
  • 60 gram zout (zout uit de dode zee of gewoon mineraal zout)
  • Paar drupjes kleurstof naar keuze (te koop bij bakafdeling supermarkt)
  • Paar drupjes essentiele olie of parfumolie naar keuze (te koop bij de Tuinen of Bol.com)
  • Drie theelepels water of olijfolie

In plaats van citroenzuur kun je ook wijnsteenbakpoeder gebruiken. Dit is een natuurlijke variant op bakpoeder dat bestaat uit wijnzuur en zuiveringszout. Het wijnsteenbakpoeder bevat, zoals de naam als zegt, bakpoeder. Als je hier gebruik van maakt, hoef je dit dus niet meer toe te voegen. Neem dan 240 gram wijnsteenbakpoeder in totaal. Je kunt dit bij de Tuinen (tegenwoordig Holland & Barrett) kopen. 

Overige benodigdheden

Daarnaast heb je twee glazen kommen, een lepel of garde en een mal nodig om de bath bombs in te vormen. Hiervoor kun je een simpele mal in de vorm van een bol gebruiken, bijvoorbeeld deze chocolade mal van Bol.com. Je kunt ook siliconen ijsblokjesbakjes of muffinvormpjes gebruiken, maar dan krijg je in plaats van een bol een plattere vorm. 

Tip: kies een leuk vormpje zoals een sterretje, hartje of peperkoekmannetje. Zo kun je verschillende vormen, geuren en kleuren lekker mixen en matchen! 

Wanneer je kiest voor een kleiner vormpje kun je met de mix waarschijnlijk meer vullen dan het aantal dat boven de ingredienten staat aangegeven. De bolle mal is groter en daar past dus meer in. Het is dan even op gevoel kijken hoeveel mix je kwijt kunt in de andere, kleinere vormpjes. Zo, nu kunnen we gaan beginnen. Hieronder kun je stap voor stap zien hoe je heerlijke homemade bath bombs maakt.

Stap 1: meng de droge ingrediënten

Bij de eerst stap gooi je alle droge ingredienten in een glazen kom. Vervolgens meng je met een lepel of garde alles door elkaar. Probeer alle klontjes die ontstaan weg te roeren.

Stap 2: meng de natte ingrediënten

Nu zijn de natte ingrediënten aan de beurt, meng deze in een andere glazen kom. Het kan zijn dat de vloeistoffen van elkaar scheiden, maar dit is niet erg. 

Stap 3: mix de droge en natte ingrediënten

Giet theelepel voor theelepel de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Begint de mix te schuimen? Geen paniek! Dit is een reactie die ontstaat doordat bepaalde ingredienten met elkaar in contact komen. Als dit gebeurt, roer dan snel dit deel van de mix naar een niet reagerend deel in dezelfde kom (hier schuimt het niet). Je mix is perfect als je een balletje kunt maken in je hand en alles enigszins aan elkaar blijft plakken. 

Stap 4: het vormen van de bath bomb

Wanneer je mix klaar is, is het belangrijk dat je de mallen snel vult. Je moet zelf even kijken hoeveel mix je nodig hebt om de mal te vullen. Bij de eerste paar pogingen kan de bal uit elkaar vallen, dit komt omdat je dan te weinig mix per helft hebt. Maar oefening baart kunst! Wanneer je eenmaal de juiste hoeveelheid hebt, gaat het aardig snel. Druk de helften tegen elkaar aan en houd dit ongeveer 30 seconden vast. 

Als je gebruikt maakt van een ijsblokjesbakje of muffinvormpje, vul je deze tot de rand met de mix. Deze manier is een stuk eenvoudiger, maar heeft hetzelfde heerlijke resultaat!

Stap 5: drogen

Leg de bathbombs in de mallen op een koele, droge plek en laat ze minimaal 24 uur drogen. Voelen ze na 24 uur nog vochtig? Haal ze dan uit de mallen zodat ze aan de lucht kunnen drogen. Je bath bombs zijn klaar wanneer ze niet meer vochtig aanvoelen.

Het is belangrijk dat er geen vocht bij je bath bombs komt, dan lossen ze natuurlijk op. Je kunt ze daarom het beste in een luchtdicht bakje bewaren. Omdat je homemade bath bombs geen conserveringsmiddelen bevatten, raad ik je aan ze binnen een paar maanden te gebruiken. Dat is zeker geen straf toch? ;)

Stap 6: time to relax!

Laat het bad vollopen, gooi de bathbomb er in en relax. Pak er een magazine en stukje chocola bij en geniet van je rust en me-time. Je verdient het!

 

Redactie MiniMe.nl

Door

18 december 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.