Baby onesie quilt zelf maken

Baby onesie quilt zelf maken

Maak een leuke quilt van oude baby onesies!

Regelmatig zijn we op zoek naar leuke DIY's die je met je kind of voor je kind kan maken. Dit keer kwamen we een creatieveling tegen die een wel heel bijzonder en mooi project had: een quilt maken van baby onesies. Iets voor jou? 

Kacia is een ontzettend creatieve moeder die op haar eigen blog coconut robot leuke en grappige DIY's heeft gezet. Op een dag kreeg ze een verzoek: of ze een quilt kon maken van baby onesies. Onderstaande tips van haar leggen je heel goed uit waar je allemaal rekening mee moet houden en hoe je dus een heel mooie, persoonlijke quilt kan maken.

Baby onesie quilt benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig voor een baby onesie quilt? Tsja, onesies sowieso, maar we moeten hier wel bij zeggen dat het belangrijk is in te schatten hoeveel onesies je nodig gaat hebben. Je kan een enorme stapel hebben, maar vaak kan je een groot deel niet gebruiken. Om een mooi vierkant over te houden kan je vaak alleen maar het midden van de voor- en achterkant gebruiken. (kijk ook even bij de t-shirts, misschien dat daar ook nog leuke stukken tussen zitten?)

Patronen onesie quilt

Probeer al vroeg rekening te houden met eventuele patronen. Zoals je op de foto's kan zien had Kacia de beschikking over veel onesies met strepen, schedels, blauw, grijs en Ohio. Kijk of je aparte stapeltjes kan maken met bepaalde thema's (dat ga je vanzelf wel zien als je de onesies verzameld).

 

Blokgrootte

Ongeveer 15 cm groot zijn de blokken, die je dan kan omnaaien tot ze zo'n 10 centimeter zijn. De quilt van Kacie was 7 bij 9 blokken. Bedenk ook dat sommige onesies van je pasgeborene kleiner zijn dan de rest. Hou hier dus rekening mee bij het vaststellen van je definitieve formaat.

Stof

Misschien een overbodige opmerking, maar toch willen we het graag vermelden. De stof van de onesies is in veel gevallen niet gemaakt van puur katoen. De stof heeft rek en daarom is het aan te raden plakvlieseline te gebruiken. Dit kan je kopen bij de meeste stoffen-of naaiwinkels, maar de action heeft ook kleine pakketjes te koop.

 

Knippen

En dan is het tijd om te snijden, knippen en trimmen! Verwijder de naden, kragen, mouwen, ritsen etc. Knip vervolgens het formaat vierkant dat je nodig denkt te hebben en zorg dat je nog een paar centimeter extra ruimte hebt. Strijk dan de plakvlieseline aan de verkeerde kant van je onesie. Als je dus een onesie met een afbeelding hebt is het belangrijk om de plakvlieseline aan de andere kant te strijken. Dit zorgt ervoor dat je onesies stijver worden en dus makkelijker te naaien zijn. Ben je klaar met strijken dan kan je de blokken echt op maat gaan knippen.

Design de lay-out

Zonder twijfel een van de leukste stappen: het ontwerp van je quilt! Bedenk hoe je de blokken hebt gesorteerd en probeer met een thema te werken. Als je graag zonder thema werkt kan dat natuurlijk ook. Leg je gestreepte onesies allemaal in dezelfde richting, of draai je er een paar? Waar komen de afbeeldingen? Neem even de tijd om lekker te experimenteren.

Labels

Als je weet waar je ieder blok wilt hebben kan je stapels maken en beginnen met labelen. Ook hier kan je zelf een volgorde bedenken. Kacia werkt van links naar rechts, waarbij ze het eerste blok bovenop het tweede legt, de eerste en de tweede bovenop de derde etc. Stapel de stapels dan op van boven naar beneden.

 

Patroon

Hoe naai je de blokken aan elkaar? Het beste (en makkelijkste) is een rechte zoom van 1/4 inch, wat omgerekend precies 0.64 cm is. Omdat dit een vreemd getal is houden quilters meest 0.75 cm aan. Begin met het bovenste blok, neem ook de tweede en leg de goede kanten op elkaar. Druk goed op de naden en naai de stukken dan aan elkaar. (zie de afbeelding hieronder voor een goed beeld) Dan krijg je een stapel zoals hieronder te zien is.

Drukken

Er zijn geen definitieve regels in quilt-land, maar het wordt wel aangeraden om de zoom die je nu hebt tussen twee blokken open te maken en goed plat te drukken (bij voorkeur te strijken). Dit zorgt ervoor dat je quilt strakker wordt en je straks de hoeken makkelijker aan elkaar kan maken.

Rij 1 en 2

Vervolgens ga je de rijen aan elkaar naaien. Je zal merken dat je af en toe nog moeite zal hebben met de hoeken, maar door langzamer te naaien kan je dit meest wel oplossen of voorkomen. Grotere randen zijn in dit geval dus erg handig.

 

Achterkant quilt

Kies een leuke stof uit voor de achterkant van je quilt en een lekkere vulling. De stof die je gebruikt om te vullen moet iets groter zijn dan de bovenkant van je quilt, en de achterkant van je quilt moet iets groter zijn dan de vulling.

 

Quilten

Dan is het tijd om te gaan quilten. Een handig trick die Kacia geeft is het gebruik van verftape. Leg je quilt met vulling en achterkant op een plat, hard vlak en plak de tape voorzichtig vlak naast de plek waar je je zoom wilt hebben. Je kan zelf bepalen welk patroon je wil maken: de lijnen volgen, kruislings of strepen, er is een hoop mogelijk. In het voorbeeld is een kruislings patroon gebruikt.

 

De randen

Als je een paar mooie lijnen hebt genaaid kan je beginnen met het trimmen van de randen. Kies een mooi stuk stof uit om de randen mee te naaien en get started! Voor een uitgebreide foto-uitleg om de randen te maken verwijzen we je graag naar het blog van Kacia: coconutrobot.

 

En dan, na een hoop werk, heb je een heel bijzondere quilt in je handen. Begint het al te kriebelen? Als je zelf nog handig tips en adviezen hebt om een quilt als deze te maken dan horen we het natuurlijk graag. 

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.