8 weetjes over de periode na de zwangerschap

8 weetjes over de periode na de zwangerschap

Dit zijn de dingen die je moet weten over de periode na je zwangerschap. Een bevalling en de periode erna is voor iedereen verschillend, maar toch zijn er een aantal dingen die bij veel vrouwen voorkomen.

We hebben al eens geschreven over dingen die aanstaande moeders vaak niet weten over de bevalling, simpelweg omdat er niet over gesproken wordt. Hetzelfde geldt voor een aantal dingen na je zwangerschap. Dit zijn 8 weetjes over de periode na je zwangerschap die voor sommige ouders toch nog als een verrassing komen.

Hieronder de weetjes en waar mogelijk ook tips om ermee om te gaan.

Weinig tijd voor jezelf

De eerste maanden na je bevalling zal je van het ene in het andere leermoment vallen, met weinig tijd om jezelf bij elkaar te rapen of ergens aan te wennen. Denk je te weten hoe alles in elkaar steekt, is je kind alweer verder in zijn ontwikkeling en moet je je verwachtingen weer aanpassen. En denken dat je het relaxter hebt nu je (even) niet hoeft te werken? Lees oa de 10-minuten douche en je snapt precies waarom we er vraagtekens bij zetten. Probeer vooral iedere week een paar echte rustmomentjes voor jezelf te creëren en je kan de rest van de week er weer vol tegenaan!

Je baby helpen slapen

Tijdens de eerste maanden slaapt je baby wel veel, maar op de meest vreemde tijden. Een dutje van 30 minuten is niet gek. En dat betekent dus dat je tijdens de dutjes van je baby zo snel mogelijk dingen voor elkaar moet zien te krijgen. Je baby op tijd voeden en ook letterlijk in bed leggen helpt in ieder geval al.

Je haar valt uit

Na de bevalling (meest twee tot drie maanden erna) kan je ineens een hoop haar verliezen. Dit is heel normaal, omdat je tijdens je zwangerschap vaak helemaal geen haar verliest. Na de bevalling gaat dus al het haar dat je tijdens je zwangerschap had moeten verliezen ineens uitvallen. Het groeit natuurlijk wel terug, maar je hebt in die periode minder volle lokken.

Na de zwangerschap nog last van bekken

Als je tijdens je zwangerschap last krijgt van je bekken, kan je daar na de bevalling nog steeds best wel last van hebben (tot 6 maanden). Je kan dan niet veel sporten en zelfs wandelen zal in het begin nog wel even lastig zijn. Wees daarom ook voorzichtig en ga niet direct heel enthousiast de sportschool in om alle apparaten uit te proberen. Je zal graag wat kilo's willen verliezen, maar het is heel belangrijk dat je lichaam eerst de tijd krijgt om te herstellen.

 

6 weken na de bevalling nog bloedingen

Vlak na de bevalling kan je nog last hebben van bloedingen, en veel verloskundigen zullen dit ook gewoon melden voor je er last van krijgt. Sommige vrouwen hebben echter tot 6 weken na de zwangerschap nog last van bloedingen (die komen overeen met een zeer zware menstruatie). De hoeveelheid wordt steeds minder maar je zal nog wel even met kraamverband rond moeten lopen.

Meer gewicht verliezen dan je denkt

Na de bevalling schrikken sommige moeders nog wel eens van de hoeveelheid vet die ze tijdens de zwangerschap hebben opgebouwd. Je weet dat je extra vet aanmaakt, maar je verwacht toch dat je baby en het vruchtwater ook in kilo's meetellen. Geen zorgen, veel van die kilo's kan je na je bevalling weer kwijtraken. Geef je lichaam wel eerst de rust die het nodig heeft om te herstellen, daarna kan je vol enthousiasme de sportschool weer in.

Een baby verandert je relatie

Voor je in de verdediging schiet: we bedoelen dit niet negatief. Feit is wel dat je nu ineens een klein mens in huis hebt waar je voor moet zorgen. Sommige ouders hebben van tevoren nog niet echt nagedacht over de taakverdeling en die moet dan ter plekke verzonnen en geregeld worden. Goed communiceren en elkaar ondersteunen is dan natuurlijk erg belangrijk, maar dit doen voor de baby komt is aan te raden.

Borstvoeding is niet altijd makkelijk

Borstvoeding geven wordt veel gepromoot en er zijn ook veel moeders die graag borstvoeding willen geven. Maar wist je dat het tot 6 weken kan duren voor jij en je baby dit goed kunnen? Natuurlijk zijn er mama's die bijna direct na de bevalling al goed borstvoeding kunnen geven, maar er zijn ook genoeg mama's die er langer over doen. Als je van tevoren weet dat het een tijdje kan duren dan kan je er veel relaxter over zijn.

Was je goed voorbereid op de komst van je baby? Of vielen een aantal dingen je toch nog wel tegen?

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.