Grote verschillen bij bevallen in ziekenhuizen

Grote verschillen bij bevallen in ziekenhuizen

In welk ziekenhuis je bevalt is bepalender dan je misschien denkt.

Het maakt wel degelijk uit in welk ziekenhuis je bevalt. Een natuurlijke bevalling of een keizersnede, inleiding of kunstverlossing? Bij het ene ziekenhuis is de kans veel groter dat je een kunstmatige ingreep krijgt dan bij een ander ziekenhuis. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het bekende RIVM) publiceerde een rapport over de kwaliteit en kosten van de zorg. Uit dit rapport kwamen, laten we zeggen, nogal opvallende conclusies. Zo wordt de eerste (normale) bevalling in het ene ziekenhuis in 40% van de gevallen ingeleid, terwijl dit bij andere ziekenhuizen maar 10% is.

Er lijken ook grote verschillen te zijn als het gaat om kunstverlossingen en hoe vaak er een keizersnede wordt gegeven, maar het RIVM kon daar geen duidelijke cijfers over krijgen. Ze eisen meer transparantie. Volgens het RIVM is het niet duidelijk waarom de verschillen er zijn en welke afwegingen de artsen maken voor ze besluiten tot een keizersnede.

Kwaliteit van een ziekenhuis

Het NVOG (branchevereniging voor gynaecologen) aan de andere kant vraagt zich hardop af of cijfers wel een eerlijk en duidelijk beeld geven van de kwaliteit van een ziekenhuis. Iedere bevalling is tenslotte anders en het hangt volgens hen ook af van de leeftijd, het land van herkomst van de moeder en de omvang van de kliniek.

Openheid van cijfers of niet?

Openheid van cijfers, of toch niet? Voor beiden valt iets te zeggen. Het lijkt ons eerlijk als de cijfers waar het RIVM nu geen duidelijkheid over heeft transparant en openbaar gemaakt worden. Waarom zou je daar moeilijk over doen? Aan de andere kant is het ook te begrijpen dat het NVOG bang is dat mensen daar dan conclusies over de kwaliteit van het ziekenhuis aan verbinden. 'Oh, daar geven ze vaak een keizersnede, daar wil ik niet heen hoor' terwijl je misschien wel een keizersnede nodig hebt. De geloofwaardigheid van artsen kan zo in het geding komen.

Wat vinden jullie? Openbaar maken of niet? Of misschien alleen voor een selecte groep zoals het RIVM? 

Daisy van Schaijik

Door

30 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.