Een baby en huisdieren: hoe laat je ze aan elkaar wennen?

Een baby en huisdieren: hoe laat je ze aan elkaar wennen?

Een baby en huisdier moet je aan elkaar laten wennen, lees hier hoe! Een baby en huisdieren gaan vaak prima samen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je in verwachting bent.

Ineens een nieuw wezen in huis is voor veel huisdieren moeilijk te verwerken. Hoe kan je een baby en huisdieren aan elkaar laten wennen?

Veel eigenaren van huisdieren zien hun huisdier als lid van het gezin. Het dier krijgt aandacht en wordt soms gewoon lekker verwend. Op zich is daar niks mis mee, maar als er ineens een baby is die alle aandacht opeist kan het problemen opleveren. Hoe kan je je huisdier laten wennen aan de baby en hoe verdeel je de aandacht 'eerlijk' ?

Risicovolle huisdieren

De reactie van een huisdier op een baby is nooit precies te voorspellen, maar er zijn wel eigenschappen die een huisdier extra risicovol maken:

  • Dieren die als jongeling en op latere leeftijd geen of weinig contact hebben gehad met baby's.
  • Dieren die wel contact hebben gehad met baby's en daardoor van streek raakten of opgewonden raakten.
  • Dieren die zich over het algemeen snel vijandig opstellen tegen vreemden.
  • Dieren die snel jaloers worden als de eigenaar aandacht besteed aan een ander dier of persoon.

Voorbereiding

Bij een huisdier is het sowieso aan te raden hem of haar alvast voor te bereiden op de komst van de baby. Bedenk daarbij vooral of er nu dingen zijn die je huisdier wel mag en straks als de baby er is ineens niet meer. Een hond of kat kan bijvoorbeeld gewend zijn op schoot te springen, en een konijn kan misschien gewend zijn door het hele huis los te lopen. Verander de dingen die je wilt veranderen met je huisdier zo vroeg mogelijk, zodat die straks geen negatieve associaties krijgt met de komst van de baby. Sluit de babykamer op tijd af als de hond of kat daar niet mag komen en beperk het loslopen van je konijn tot bepaalde uren, bijvoorbeeld alleen 's avonds.

Niet vergeten: de kattenbak mag je absoluut niet verschonen als je zwanger bent! Dit om de kans op toxoplasmose te verkleinen.

Laten wennen

Huisdieren zijn erg gevoelig voor geuren. Probeer daarom de geuren die je gaat gebruiken (denk aan lotion, poeders en zeep) al van tevoren te gebruiken. Smeer gewoon een klein beetje op je arm voor je iets leuks gaat doen met je huisdier en ze raken er vanzelf aan gewend. Zie ook: video hond ziet baby voor het eerst

Aandacht geven

Is je huisdier gewend de hele tijd aandacht van je te krijgen als je er bent? Probeer dit dan zo snel mogelijk een beetje af te bouwen. Als de baby er is kan je echt niet meer constant aandacht aan je huisdier geven, dus het is beter daar nu alvast aan te wennen.

Niet vergeten: check altijd even of alle inentingen en vaccinaties van je huisdier up-to-date zijn. Ga desnoods nog een keer naar de dierenarts om te checken.

Voorstellen

Als de baby er is kan je het beste je huisdier en de baby aan elkaar voorstellen. Vaak zijn huisdieren van nature al geïnteresseerd in baby's, omdat het 'nieuw' is. Huisdieren voelen in veel gevallen echter ook aan dat het jonge wezens zijn en 'beschermd' moeten worden (vooral bij vrouwtjes). Laat ze rustig naar elkaar kijken en laat je huisdier ook aan je baby ruiken zodat die de geur voortaan kan herkennen als iets dat bekend is. Hou je baby ook op een hoogte dat je huisdier goed kan kijken zonder dat die hoeft te springen (daar schrikken jullie allemaal van).

Aanwezigheid baby

Als de baby er is kan je je huisdier aanleren dat de baby iets positiefs is. Dit kan je doen door je huisdier juist op momenten dat de baby er is ook aandacht te geven. Het negeren van je huisdier kan ervoor zorgen dat die negatieve associaties krijgt met de baby, en dat wil je natuurlijk niet! Probeer die aandacht al een beetje te verdelen als de baby er net is, en herinner visite er ook aan dat de baby niet de enige in je huis is die aandacht nodig heeft.

Eigen plek

Voor een huisdier is het erg belangrijk een eigen plek te hebben. Een mand of krabpaal waar je huisdier zich lekker in kan terugtrekken is een must. Zorg er daarom ook voor dat die rustige slaapplek er is. Als je huisdier voor de baby wegloopt omdat die het zat is, laat het dan gaan. Een huisdier is van nature nieuwsgierig, dus die komt vanzelf wel weer om de baby te onderzoeken.

Huisdier straffen

Het kan zijn dat je, nu de baby er is, minder geduld hebt met je huisdier en sneller straft. Probeer dit in de gaten te houden en te kijken waarom je straft. Was het echt omdat je hond je krant had verscheurd? Riep je een boze verwensing naar je kat omdat die over de bank liep (wat ze normaal altijd al deed)? Probeer voor de baby komt duidelijke regels voor je huisdier te stellen. Mocht je iets willen aanpassen, begin daar dan op tijd mee en voer niet teveel veranderingen tegelijk door. En bedenk dat een huisdier vaak een rede heeft om zich te 'misdragen'. Een hond kan je krant bijvoorbeeld verscheurd hebben omdat hij vindt dat hij te weinig aandacht krijgt.

Tip: laat je huisdier nooit alleen met je baby, ook al kunnen ze het nog zo goed met elkaar vinden. Als een dier het zat is en met rust gelaten wil worden, zal je baby dat nog niet begrijpen en erachteraan gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je huisdier zich in het nauw gedreven voelt en zich gaat verdedigen.

Redactie MiniMe.nl

Door

31 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.