Met voeding je vruchtbaarheid verhogen

Met voeding je vruchtbaarheid verhogen

Voeding is een belangrijk aspect om je vruchtbaarheid te verhogen. Door voeding komen je hormonen in balans wat je vruchtbaarheid weer kan vergroten.

Voeding is belangrijk voor je vruchtbaarheid omdat je met voeding er voor kan zorgen dat je hormonen in balans zijn. Je hormoonbalans speelt een grote rol in je vruchtbaarheid. Hoe vruchtbaarder je bent, hoe meer kans op zwangerschap. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat er een goede balans is tussen de hormonen progesteron en oestrogeen (zie Waarom zijn hormonen belangrijk voor je vruchtbaarheid?). 

Wat doet voeding voor je hormonen?

Voor het aanmaken van hormonen hebben we voedingsstoffen nodig (vooral eiwitten en vetten, maar ook vitaminen en mineralen). Als we niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om hormonen aan te maken, dan dalen onze hormoon levels en raakt de hormoonbalans in de war. En wanneer we te weinig van de hormonen oestrogeen en progesteron hebben, raakt onze menstruatiecyclus in de war (en kan zelfs helemaal verdwijnen). Er kan geen eisprong of innesteling plaatsvinden en zwanger worden is onmogelijk.

Specifieke voeding ter bevordering van je vruchtbaarheid

Naast de hoofdvoeding die onze hormonen vragen (eiwitten en vetten), vraagt ieder hormoon om specifieke voeding. Vitamine C en E ondersteunen bijvoorbeeld de vorming van progesteron. En het eten van soja of drinken uit plastic flessen kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid oestrogeen in ons lichaam stijgt.

Hoe jouw hormoonbalans er op dit moment uitziet bepaalt welke voeding je beter wel en niet kunt eten.

Meer naslagwerk

Lotte Nap

Door

22 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.