Is een echo slecht voor baby's?

Is een echo slecht voor baby's?

Is een echo schadelijk voor je baby of valt het allemaal wel mee? Je hebt natuurlijk te maken met straling en soms is het flink duwen om je baby goed te kunnen zien. Kan dat kwaad?

Is een echo slecht voor baby's? Tijdens je zwangerschap krijg je een echo bij de echoscopist, verloskundige of gynaecoloog. Zo'n echo blijft spannend! Bij de 20-weken echo kan je, als je dat wil, erachter komen of je een jongen of een meisje krijgt. Sommige ouders laten zelfs pretecho's maken om aan de familie te laten zien. Maar is een echo eigenlijk niet gevaarlijk voor je ongeboren kind? 

 

Daar kunnen we in eerste instantie een kort antwoord op geven: nee. Een echo laten maken is niet schadelijk voor je kind. Een echo wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven, dus niet met straling zoals sommige mensen beweren.

De geluidsgolven zorgen ervoor dat de organen en de contouren van het lichaam goed zichtbaar worden waardoor je de baby op een echo kan zien. Uit wetenschappelijk onderzoek en de praktijk blijkt dat er tot nu toe geen negatieve of schadelijke effecten bekend zijn van echo's tijdens de zwangerschap.

Wanneer een echo?

Tijdens je zwangerschap krijg je in Nederland vaak 2 tot 3 echo's. De eerste echo krijg je in een vroeg stadium van je zwangerschap, rond de 10 weken. Met deze echo wordt je zwangerschapsduur bepaald en weet je dus ongeveer wanneer je de kleine eindelijk in je handen mag houden. Daarna komt de 20-weken echo. Zie hieronder.

20-weken echo

De 20-weken echo krijg je (logisch) in de 20e week. Met deze echo kan je zien of je kind gezond is en soms ook of het een jongen of een meisje wordt. Houd er wel rekening mee dat de 20-weken echo vooral bedoeld is om te kijken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Als je ook het geslacht wil weten kan je dat het beste van tevoren aangeven.

Pretecho

Daarnaast laten veel mensen nog een pretecho maken, vaak in het laatste trimester (26-29 weken). Je kind is dan helemaal 'af' en zal alleen nog groter en zwaarder worden. Leuk om deze echo te bewaren en voor de familie om te zien!

Maak je je toch nog zorgen? Dan verwijzen we ja graag naar onderstaande bronnen voor meer informatie.

Bronnen: Antoniusziekenhuis, RIVM, UMCUtrecht.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.