5 opvoedtips die echt werken!

5 opvoedtips die echt werken!

Als ouder heb je natuurlijk het liefst dat je kind goed naar je luistert. In de praktijk blijkt dit nog wel eens tegen te vallen.

Kinderen en met name peuters leren regels het beste door ze een keer (ok, het liefst tien keer) te overtreden. Met onderstaande tips kan je je kind regels leren. Ze klinken misschien simpel, maar ze werken wel! 

Je hoort vaak van ouders dat ze het vervelend vinden kinderen dingen te verbieden. Bij de een werkt dit averechts en de ander wil gewoon niet bekend staan als 'strenge' ouder. Deze vijf maatregelen helpen je om je kind regels te leren zonder die 'strenge' ouder te zijn.

Tip 1: het belonen van positief gedrag

Je kind belonen voor zijn goede gedrag is een effectieve manier om het goede gedrag te bevorderen. Dus in plaats van steeds aan te geven wat een kind fout doet is het beter om te zeggen wat een kind goed doet. En belonen hoeft echt niet iedere keer in de vorm van iets lekkers. Gewoon zeggen dat je het erg goed vindt dat je kind zijn of haar speelgoed terug in de bak heeft gedaan doet vaak ook al genoeg. Wijs duidelijk aan wat je goed vond:

"Ik vind het zo goed dat je je speelgoed netjes opruimt."

Tip 2: Opvoeden is het goede voorbeeld geven

Als je denkt dat je kinderen jou de helft van de tijd negeren dan klopt dat misschien, maar de andere helft van de tijd letten ze op alles wat je doet! Om je vervolgens te imiteren, soms tot grote hilariteit van vrienden en familieleden. 'Doe niet na wat ik doe' heeft in dit geval geen zin. Wil je dat je kinderen alsjeblieft zeggen dan moet je dat zelf ook doen. Geef dus het goede voorbeeld.

Tip 3: Maak duidelijke regels en hou je eraan

Vage regels vragen erom uitgerekt of gebroken te worden, dus wees altijd duidelijk. 'Je mag niet stout zijn' heeft dus totaal geen zin. Wees specifiek en vasthoudend in je regels, ook als je in een supermarkt of speelgoedwinkel bent. We kennen allemaal de verhalen van moeders die zich kapot schaamden voor hun schreeuwende en huilende kinderen en maar snel dat speelgoedautootje kochten... It happens, maar probeer sterk te blijven op dit soort momenten. 

Tip 4: Weiger om de strijd aan te gaan

Kinderen vinden het soms heerlijk om met jou in discussie te gaan en maar door te zeuren. Een advies om hiermee om te gaan? Doe alsof je een robot bent en herhaal hetzelfde antwoord (net zoals je kind vast wel eens doet). Zeggen ze dat het niet eerlijk is? Zeg dat je het begrijpt, maar dat het nou eenmaal zo is. Worden ze kwaad? Soms is zwijgen effectiever dan spreken. Zo laat je heel goed zien dat je niet van plan bent op hun woede-uitbarsting in te gaan. De volgende keer zullen ze snappen dat deze aanpak niet effectief is!

Tip 5: Haal diep adem en rek tijd

Soms is het niet altijd handig om midden in een woede-uitbarsting van je kind over regels te gaan praten. Ze zijn dan niet voor rede vatbaar en zullen dan toch niet naar je luisteren, hoe je het ook brengt. Je hoeft dan niet boos te worden of te schreeuwen. Laat het gewoon hun probleem worden en bedenk voor jezelf hoe je het de volgende keer op kan lossen.

Welke opvoedtip vind jij de beste? 

Daisy van Schaijik

Door

22 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.