Wel of niet haar verven als je zwanger bent

Wel of niet haar verven als je zwanger bent

Hoe zit het nou: kun je wel of niet je haar verven als je zwanger bent?

Een gigantische uitgroei of dikke grijze haren: die wil je het liefst ook tíjdens je zwangerschap verdoezelen. Je mag er toch wel een beetje verzorgd bijlopen als je zwanger bent? Maar in haarverf zit vaak ammonia of waterstofperoxide; stoffen waarvan je op je vingers kunt natellen dat ze niet goed zijn voor ongeboren baby's. Toch? Wij zochten uit hoe het zit!

Zijn chemicaliën in haarverf schadelijk voor ongeboren baby?

Je haar verven als je zwanger bent is helemaal veilig, zegt de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Haarverf (en andere cosmeticaproducten) moeten voor iedereen veilig te gebruiken zijn, ook voor zwangere vrouwen. Er zijn enorm strenge veiligheidsvoorschriften waar haarverf aan moet voldoen. De hoeveelheid ammonia en waterstofperoxide in haarverf is dan ook zo klein dat ze geen risico vormen voor de gezondheid van de baby in je buik. Als een product niet veilig is om tijdens de zwangerschap te gebruiken, moet dat op het product staan.

Haarverf kankerverwekkend?

Je hoeft maar een klein rondje te googelen om enge verhalen te vinden over dat haarverf kankerverwekkend zou zijn. Het KWF zegt daarover dat alle ingrediënten van haarverf moeten voldoen aan strenge EU-richtlijnen - wat inhoudt dat deze stoffen in deze hoeveelheden geen gevaar vormen voor de gezondheid en niet kankerverwekkend zijn. 

Natuurlijke haarverf

Vind je het geen fijn idee om haarverf met ammonia of peroxide te gebruiken, dan kun je altijd kiezen voor haarverf op natuurlijke basis. Maar ook dan zijn er een aantal dingen die je even moet weten.

Lees ook: Microplastics vermijden als je zwanger wilt worden

Haar verven tijdens zwangerschap: handige weetjes

Door zwangerschapshormonen kan je haar behoorlijk veranderen. Het is bijvoorbeeld dunner, futlozer, je kunt meer last hebben van haaruitval of je haar is juist voller. Door die veranderingen kun je heel anders reageren op haarverf. Het kan dat de oude vertrouwde kleur waarin je je haar al jaren verft, nu ineens anders uitvalt. Ook kun je dankzij de zwangerschapshormonen ineens last krijgen van reacties op de verf. Als je overstapt naar een nieuw merk of naar een natuurlijke haarverf, is het daarom altijd goed om eerst even te testen hoe je haar en huid reageert. 

We snappen best dat je het een beetje spannend vindt om je haar te kleuren als je zwanger bent. Tijdens je zwangerschap ga je je bij heel veel normale dingen afvragen of je dat eigenlijk wel kunt blijven doen. Je hebt immers de verantwoordelijkheid voor een leven in je buik! Een aantal tips:

  • Verf je haar minder vaak. Ga bijvoorbeeld van eens in de zes weken naar eens in de tien weken. 
  • Verf alleen de uitgroei of zet highlights om de boel op te frissen, zo belast je je haar niet al te veel.
  • Kies voor haarverf zonder ammonia en zo min mogelijk peroxide - en accepteer dat je kleur misschien wat minder lang stand houdt
  • Breng de haarverf niet op je hoofdhuid aan, maar houd altijd een klein stukje afstand. Heb je wel sneller uitgroei, maar je voorkomt in elk geval dat de haarverf met je huid in aanraking komt. 
  • Het beste verf je je haar in een goed geventileerde ruimte zodat je zo min mogelijk van de chemische geur inademt.
  • Laat je niet gek maken door dr. Google en doe waar jij je goed bij voelt. Even niet verven? Prima! Wel verven? Ook helemaal goed!

Lees ook: alledaagse dingen waar je op moet letten als je zwanger bent

 

Rosanne Buitendijk

Door

17 oktober 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.