Koortslip bij baby

Koortslip bij baby

Hoe gevaarlijk is een koortslip bij een baby? En hoe kun je het het beste behandelen? No worries, we gaan je helpen!

Oké, een koortslip bij een baby is dus best wel gevaarlijk en kan soms zelfs fataal eindigen. Ai, dat willen we absoluut niet! Raak nu niet helemaal in paniek want of course zijn er dingen die je kunt doen. 

WAT IS EEN KOORTSLIP?

Een koortslip is een blaasje op of rond de lippen en wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Bijna de helft van de mensen is besmet met het virus. Bij een klein deel van deze groep komt de koortslip echt door. Het virus houdt zich schuil in de zenuwen rond de mond. Wanneer je weerstand wat minder is treedt de koortslip op. Het virus is heel besmettelijk. Je kunt het virus overdragen via speeksel. Het afweermechanisme van een baby is in de eerste 4 maanden nog niet volledig ontwikkeld waardoor baby's erg vatbaar zijn voor het virus. 

Koortslip bij baby gevaarlijk

Natuurlijk willen we je niet bang maken maar omdat een baby nog niet sterk genoeg is, is een koortslip behoorlijk gevaarlijk. Het advies is om altijd de dokter te bellen als je baby jonger is dan 3 maanden. Maar eerlijk gezegd zouden wij ook met de huisarts bellen als je baby al iets ouder is. Bij jonge baby's kan het virus zich snel verspreiden in het lichaam. Dit kan permanente of fatale gevolgen hebben. 

Symptomen koortslip bij baby

  • Slaperig
  • Blaasjes op of rond de mond
  • Slecht drinken
  • Koorts

Koortslip bij baby behandelen 

Omdat een koortslip een virus is kun je deze niet behandelen met antibiotica. Op internet vind je een hoop dingen die je kunt doen als je baby een koortslip heeft. Zoals het blaasje met ijs koelen of een milde pijnstiller geven. Wij raden aan om bij je huisarts te informeren voor een passend advies. Je kunt het maar beter zeker weten toch? 

Koortslip bij moeder

Je wilt natuurlijk absoluut je baby niet besmetten. Als je je koortslip voelt aan komen, vermijd het zoenen of knuffelen van je baby. Was je handen grondig voordat je je baby aanraakt. Behandel je koortslip zo snel mogelijk met een anti-viruscrème. Komt er visite langs (met toevallig een koortslip)? Raden we aan om het bezoek even uit te stellen om besmetting te voorkomen. Safety first!

Ook interessant: dit zijn veel voorkomende kinderziektes

Isabelle Spapé

Door

29 september 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.