Babynaam bekendmaken of geheim houden?

Babynaam bekendmaken of geheim houden?

De babynaam bekendmaken of toch geheim houden? De een schreeuwt het meteen van de daken, de ander houdt het spannend tot de geboorte.

Wanneer ga jij de babynaam bekendmaken? Als je eindelijk de perfecte naam voor je baby hebt gekozen, dan wil je deze misschien heel graag vast delen met de buitenwereld. Of wil je hem juist nog even geheim houden tot de baby er is?

Zelf ben ik er heel makkelijk in en vertel ik de naam al zodra het geslacht ook bekend is. Ook collega Daisy zou best iedereen de naam al willen verklappen. 'Ik ben niet zo van de verrassingen', zegt zij, maar vriendlief houdt het toch liever geheim tot ná de geboorte. En volgens mij is dat wel wat de meesten doen. 

Waarom de babynaam al bekendmaken

Toch zijn er ook genoeg mensen die hun babynaam al meteen bekendmaken. En waarom ook niet? Hier zijn namelijk ook wel wat goede redenen voor te bedenken:

Je wilt je baby niet maandenlang 'pinda' noemen

Of iets anders geks, zoals 'wurmpje'. Ook wordt je baby dan door iedereen 'het' genoemd. Dit klinkt niet erg liefdevol.

Kom maar op met die gepersonaliseerde cadeaus!

Schattige rompertjes met de naam van je baby erop, een toffe muursticker voor de babykamer met de naam van je kindje of een super originele en unieke sterrenposter van MrStarsky! Voor die laatste heb je alleen wel weer de geboortedatum nodig van de baby.

Goed voor de bonding

Iedereen, inclusief jij en je partner, kan al aan de naam wennen. Je kunt nu het beestje bij z'n naampje noemen wanneer je liefdevol tegen hem of haar praat.

Zo wordt het toch ietsje 'échter' 

Het is natuurlijk ook écht wanneer nog niemand de babynaam weet. Toch, mede omdat je je baby bij z'n naam kunt noemen en beter kunt bonden, gaat het iets meer leven. 

De bevalling en hoe de baby eruit ziet is al verrassend genoeg

Tsja, het is natuurlijk al een hele happening, en hoe de baby eruit ziet weet sowieso nog niemand. Dus waarom geen extra 'verrassingsmomentje' pakken voordat de baby er is?

Je hoeft niet constant op je woorden te letten

En bang te zijn dat je het er per ongeluk uitflapt. Of je oudere kind die het wel al weet en een hele grote flapuit is. Dan houd je het toch niet lang geheim!

Waarom de babynaam geheim houden

Goede argumenten, toch? Waarom er dan toch zoveel mensen zijn die het liever alsnog geheimhouden tot de bevalling? Nou, om de volgende redenen bijvoorbeeld:

De naam kan niet verpest worden

Je familie of vriendinnen kunnen de naam namelijk zwaar verpesten door het te associeren met iets of iemand vervelends, of ze maken de naam belachelijk: 'Weet je nog die Tim uit de eerste klas, die altijd in zijn neus peuterde!'

De naam kan niet gestolen worden

Je zwangere vriendin had nog geen naam voor haar baby en vindt heel toevallig die van jou ook erg leuk... Nee, dat gaat mij niet gebeuren!

De naam past niet bij de baby

Stel, de baby wordt geboren en je vindt de naam toch totaal niet passen. 'Dit is écht geen Daan!' Dan is niemand er nog aan gewend en kun je best één van de back-up namen gebruiken.

Het is spannend en mysterieus

Je partner en jij hebben nog even samen een geheimpje waar jullie samen van kunnen genieten. Laat de rest nog maar lekker gissen. Misschien kun je er nog een leuke 'babypoule' van maken waar familie en vrienden de babynaam proberen te voorspellen.

Hebben jullie de naam geheim kunnen houden, of was die al ruim voor de bevalling bekend? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

09 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.