Babynaam gestolen? Wat je kan doen

Babynaam gestolen? Wat je kan doen

Is je de naam van je kleine gestolen? Je bent niet de enige, het overkomt namelijk meer stellen dan je denkt...

Is jouw babynaam gestolen? Jij vertelt -vol trots en na veel onderzoek op betekenis en rare afkortingen- aan je vriendin wat de naam voor je kind wordt. En dan blijkt zij de naam ook wel erg leuk te vinden - en ze is eerder uitgerekend! Hellup, hoe ga je hiermee om? 

En het 'stelen' van een babynaam hoeft niet alleen door je vriendin te gebeuren. De buurvrouw, die vage kennis van je die je toevallig een keer vol trots over jullie zoektocht naar de perfecte naam vertelde, de nieuwe weerman op tv... Het kan gebeuren, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om het op te lossen.

Mijn naam is gestolen!

Het probleem? Je hebt de naam van je dromen aan je vriendin verteld en nu heeft zij die aan haar baby gegeven. Dat is pijnlijk. Misschien heb je het idee dat ze de naam van je gestolen heeft en heb je het gevoel dat je nu zelf de naam niet meer kan gebruiken.

Wat je kan doen

Als jij nog niet zwanger bent is het misschien beter om langzaam op zoek te gaan naar een andere naam. Misschien kom je dan wel een andere prachtige naam tegen die je eigenlijk mooier vindt. Ben je al wel zwanger en is je vriendin je net voor? Dan kan je er het beste over praten. Geef aan dat je het al zo lang over die naam hebt en geef ook aan dat je er mee zit dat je vriendin nu ineens die naam wil gebruiken. Misschien is ze wel vergeten waar ze het idee voor de naam vandaan heeft. Ze zal zich er misschien niet eens van bewust zijn! En bedenk ook hoe erg het is als jullie kinderen dezelfde naam hebben. Later op school zal iemand misschien ook wel die naam hebben.

Een celebrity heeft je naam gebruikt

Voor je de gelegenheid hebt gehad de naam met je vrienden en familie te delen komt die bekende Nederlander of celeb met dezelfde naam op de proppen. En als een celeb een naam gebruikt zal je ongetwijfeld veel kinderen krijgen die ook zo gaan heten. Zit je ineens met 3 x een Harper in de klas.

Wat te doen?

Misschien is het even frustrerend, maar als jij die naam echt leuk vindt moet het niet uitmaken wie de naam nog meer heeft gekozen. En een celebrity staat verder van je af dan bijvoorbeeld een vriendin. Als je negatieve gevoelens hebt omdat je die celebrity niet mag dan kan je wel beter verder gaan zoeken.

Kom hier Fikkie!

Ben je even in het park aan het hardlopen, hoor je ineens de naam van je toekomstige kind door het park schallen. Voor de hond welteverstaan. Ok, Fikkie zal je je kind niet noemen, maar er zijn genoeg andere namen die mensen aan hun hond geven die net zo goed voor kinderen bedoeld zijn. Wat dacht je van Max?

Wat kan je doen?

Er hartelijk om lachen. Bedenk dat de eigenaren een goede smaak hebben en laat het daarbij. Het zal niet vaak voorkomen dat je kind en de hond tegelijkertijd in het park zijn. Daarnaast vinden veel mensen eerder dat honden mensennamen krijgen dan andersom.

Zelfde naam als je vervelende collega

Natuurlijk zorg je dat alle namen waar je negatieve associaties mee hebt op de verboden lijst komen. Maar dan heb je eindelijk de perfecte naam, komt er een vervelende collega met diezelfde naam die het goed voor je verpest.

De oplossing?

Verander niet direct de naam maar bedenk goed waarom je de naam in de eerste plaats koos. Om de betekenis, om de mooie klank? Als die vervelende collega terwijl je dat denkt iedere keer in beeld komt is het misschien toch tijd om terug naar je lijst met favorieten te gaan. Of heel voorzichtig te informeren bij je baas of zijn proeftijd nog loopt...

Geboortekaartjes bij verloskundige

Dit kan ook een 'gevaarlijke' zijn. Veel ouders die bij een verloskundigenpraktijk zitten vinden het leuk om een geboortekaartje te sturen als de baby er eenmaal is. Leuk voor de praktijk natuurlijk, en leuk voor de aanstaande moeders die nu al de praktijk binnenlopen. Alleen een risico: die aanstaande moeders kunnen er ook voor kiezen een van de namen op de kaartjes te gebruiken.

Wat vind je daarvan?

Je kan het als een compliment zien dat een andere mama ervoor kiest jouw naam te gebruiken omdat ze die zo mooi vindt. Zeker in de stad hoeft dit geen probleem te zijn. In een dorp is dit lastiger, dan heb je grote kans dat de twee bij elkaar in de klas komen op de basisschool. Tsja, echt iets hiertegen doen kan eigenlijk niet, behalve misschien je kaartje niet sturen. Maar moet je dit echt erg vinden?

Moet je het erg vinden?

Als laatste hebben we nog de vraag of je het wel zo erg moet vinden als iemand dezelfde naam heeft. Een heel leuk verhaal dat we op internet tegenkwamen over twee Fienen in de klas:

Deze twee Fienen in de klas hebben alletwee een moeder die Marijke heet, en de vaders hebben ook allebei bijna dezelfde naam (je schrijft het anders maar het klinkt hetzelfde). En dan wonen ze ook nog eens tegenover elkaar in dezelfde straat. Heel toevallig, omdat het ene stel pas later in de straat is komen wonen. Dit zorgt voor grappig situaties als een verstrooide vader bij de 'verkeerde' Fien zijn dochter op wil komen halen. En de school belt wel eens het verkeerde gezin om iets door te geven...

Zeg nou zelf, dit is toch eigenlijk alleen maar grappig?

Daisy van Schaijik

Door

20 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.