Cool Mom | Jolanda Boer

Cool Mom | Jolanda Boer

We laten je regelmatig kennismaken met een cool mom die ons inspireert. Deze week spreken we met Jolanda Boer. Hoe deze talentvolle fotografe en moeder dealt met groot verdriet, daar hebben we alleen maar respect voor.

Het afgelopen jaar was er een van pieken en dalen voor Jolanda Boer (29), haar vrouw en dochtertje Hannah van 5. Het meidengezin keek er naar uit om broertje Otis te verwelkomen. Verdrietig genoeg mocht het zover niet komen. Hoewel ze het moeilijk vindt en het verdriet nog een dagelijkse struggle is, wil ze haar verhaal delen. 'Sommige dingen zijn te persoonlijk of te groots. Ik zit nog zo vol van al het verdriet, de vragen en zorgen die ik heb... Maar toch probeer ik er juist heel open over te zijn, juist omdat ik inmiddels geleerd heb hoeveel mensen met dit verdriet te maken krijgen en dat je er zo weinig over leest of hoort.' 


Afgelopen jaar hebben je vrouw en jij verdrietig genoeg een kindje verloren. Wil je wat vertellen over Otis en over hoe jij met dit verdriet om gaat?

Het is nu bijna een half jaar geleden dat Otis geboren werd en overleden is en misschien nog wat te vroeg om te zeggen dat ik een manier gevonden heb om hier mee om te gaan. Het verdriet overvalt me nog veel te vaak in mijn dagen. Op de meest onhandige tijdstippen, plekken en momenten. Dat vind ik vaak best moeilijk en tegelijkertijd is het ook oké. Het is soms best verwarrend en moeilijk om zo ontzettend veel liefde te voelen voor je kind, wat samengaat met zoveel verdriet om hem. Ik werd ook gewoon weer moeder en ik voel me dus ook gewoon de meest trotse moeder op aarde, net als alle andere ‘nieuwe’ moeders, maar het delen van mijn liefde voor Otis is veel gecompliceerder.

"Het verdriet overvalt me nog heel vaak, op de meest onhandige tijdstippen, plekken en momenten. Dat is moeilijk maar tegelijk oké."

Ik zou het liefst zijn foto’s met iedereen delen bijvoorbeeld, want ik ben zo’n trotse moeder, maar ik snap dat dat ook confronterend kan zijn en ik daar misschien iets voorzichtiger mee om moet gaan. Dus vaak doe ik het niet of pas als iemand er echt naar vraagt. Het zijn struggles waar ik van te voren nóóit over na heb gedacht, of me ook nooit bewust van ben geweest als het gaat om het verliezen van iemand die het dichtst bij je hart staat. En dat is nog steeds moeilijk. Maar ik weet tegelijkertijd ook dat we daar een goeie manier in gaan vinden. Dit verlies en het omgaan ermee heeft ook gewoon tijd nodig. Niet alleen voor ons als gezin, maar ook voor de mensen om ons heen die geconfronteerd worden met ons verdriet. Ik ben ontzettend blij dat zij al deze afgelopen maanden zo dicht aan onze zijde zijn blijven staan en ons hier doorheen helpen..

Wat ontzettend heftig. waar haal je de kracht vandaan? 

Ik durf wel te zeggen dat ik het afgelopen halfjaar gegroeid ben in het omgaan van mijn verdriet. Dankzij Otis zijn geboorte zijn er ook nieuwe, hele mooie dingen op mijn pad gekomen. Ik leer mezelf om anders naar het leven te kijken en bewuster te zijn. Zo ben ik een samenwerking aangegaan en hebben we net ons bedrijf Studio Votis op de markt gezet. Momenteel ben ik bezig met een donatie-actie waarbij ik het bedrag van fotoshoots die mensen bij mij geboekt hebben, volledig doneer aan stichting 'Make a Memory’ (een stichting die foto’s maakt van ernstig zieke en overleden kinderen). Het geeft mij ontzettend veel voldoening om iets te doen voor dit goede doel. Ik kom zo langzaam weer terug in mijn ‘werkleven’ en het is een manier om ergens mee bezig te zijn wat dicht bij Otis en mijn gevoel staat.

"Ik heb me nog nooit zo kwetsbaar gevoeld sinds ik moeder ben. Ik dwing mezelf nu om bewuster naar het leven te kijken."

Wat doet het met jou als moeder? 

Ik denk dat het moederschap mij in alle opzichten heeft veranderd. Ik heb me nog nooit zo kwetsbaar gevoeld als sinds ik moeder ben. En ik ben me ook nog nooit zo bewust geweest van mijzelf en hoe ik leef, doe, reageer en ben als sinds ik moeder ben. Dat wij Hannah's voorbeeldfunctie zijn en haar leren over het leven; normen, waarden, geluk, plezier en verdriet en tegenslagen, noem maar op. Het zorgt dat ik overal anders en bewuster naar ben gaan kijken.

Hoe zien jouw dagen er nu uit? 

De afgelopen maanden stond het leven even ‘on hold’. Normaal gesproken werk ik als fotografe, wat ik langzaam weer aan het oppakken ben. Ik maak voornamelijk lifestyle & documenterende foto’s van gezinnen, baby’s, kinderen en families. Ik kan echt ontzettend blij worden van mijn werk, ontmoet zoveel leuke mensen en vind het heerlijk om even ‘mee te mogen doen’ in anderen hun leven en deze herinneringen voor ze vast te leggen.

Welke dingen zijn voor jou en je gezin nu heel belangrijk?  

Plezier, respect, samenhorigheid, veiligheid, liefde en zo kan ik nog wel even doorgaan, ik vind het moeilijk om echt ‘iets’ te kiezen, voor mij gaat het meer om een evenwicht van velen. Tijd voor elkaar vind ik daarin erg belangrijk. We vinden het heerlijk om als gezin dingen te doen, plezier te maken en bewust samen te zijn. Met zijn drieën ergens lunchen, een dagje weg, maar een zondag met elkaar in de woonkamer ‘hangen’ vinden we ook prima en fijn! Daarbij vind ik het heel erg belangrijk dat Hannah leert dat ze er mag zijn, hoe ze ook wil zijn en dat ze altijd dicht bij haar gevoel moet blijven, dat we van haar houden precies om wie ze is.

Wat is jouw ultieme tip om je gedachten even af te leiden?   

Ik denk dat het voor iedereen, of je nu moeder bent of niet, heel erg fijn is om iets te doen wat je écht leuk vindt, waar je blij van wordt en wat dicht bij jezelf staat! Voor mij kan dat al een avondje uit zijn met mijn vrouw, of vriendinnen, of gewoon een middag helemaal voor mezelf inplannen en lekker rommelen, schrijven of met mijn foto’s bezig zijn bijvoorbeeld.

Wat inspireert jou?

Eigenlijk gewoon heel simpel ‘het leven’. Ik kan heel erg genieten en geïnspireerd raken van kleine dingen in de natuur, van mensen, momenten en gesprekken.

Wat zijn je tips/adviezen voor andere moms?

Geniet en koester. Ik heb de afgelopen maanden geleerd hoe kwetsbaar het leven en geluk kan zijn dat ik hoop dat ik vanaf nu veel meer ‘in het nu’ zal leven. Dat ik weer makkelijker ga genieten van de dagen en momenten. De telefoon even weg bijvoorbeeld, of even heel bewust stilstaan bij alles wat je hebt - en dan niet de materiële dingen.

Welke moms vind jij zelf cool? Wie verdient volgens jou een plekje in deze rubriek? 

Uiteraard mijn StudioVotis-collega, Margaritha (mamamargaritha op Instagram), die een compleet tegenovergesteld leven van het mijne heeft met drie superkleine kinderen en dus al-tijd drukte om haar heen heeft! 

Het kan niet anders dan dat jij ook veel bewondering voor Jolanda hebt gekregen. Volg haar zeker ook op Instagram

Rosanne Buitendijk

Door

22 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.