Cool Mom | Iris

Cool Mom | Iris

We laten je regelmatig kennismaken met een cool mom die ons inspireert. Deze week is dat Iris, mama van Juna (15 maanden).

Iris geniet samen met haar vriend Nick van het zien opgroeien van dochter Juna (15 maanden). 'Het eerste jaar was peanuts, Juna was zo'n makkelijke baby. Nu begint het wel echt pittiger te worden.' Deze Cool Mom werkt parttime als communicatiemedewerker en is verder graag bezig met fotografie en grafische vormgeving. Let's meet this mama! 

Heeft het moederschap je veranderd?

Het heeft ervoor gezorgd dat mijn prioriteiten zijn verschoven. Dingen die eerst zo belangrijk leken, zijn dat nu een stuk minder, Juna staat nu altijd op 1. Ik ben me ook veel bewuster geworden van tijd. Hoe kostbaar die is en hoe snel het gaat. Ik probeer nog meer van de simpele, dagelijkse dingen te genieten en iedere dag te koesteren. Daarnaast denk ik dat ik door het moederschap zelfverzekerder ben geworden. Ik vaar nu sterker dan ooit mijn eigen koers en laat me niet zo makkelijk beïnvloeden door andermans mening.

"Na de geboorte van Juna was ik voor het eerst in mijn leven oprecht trots op mezelf en op mijn lichaam en dat ben ik gebleven."

Hoe ziet jouw leven eruit? Wat doe je?

Ik werk 2 dagen per week en de andere 3 werkdagen ben ik samen met Juna. We gaan dan vaak op pad, sowieso veel wandelen met de hond, naar het bos, of de stad in. Nu in de winter houden we ook wel eens heerlijk een pyjamadag en spelen we binnen. Juna slaapt overdag nog 2 keer, en in die tijd werk ik het huishouden bij, pak ik mijn fotocamera, duik achter de Mac voor Photoshop en Illustrator of kijk een aflevering (of 2 haha) Netflix. Ik ben graag bezig met fotograferen en grafische vormgeving. Zo heb ik zelf het geboortekaartje van Juna en de trouwkaart van mijn zus ontworpen. In het weekend is mijn vriend vrij, dus dan gaan we vaak met z'n drieën op pad.

WAAR KUN JIJ ALS MOEDER NIET ZONDER?

Ik kan niet zonder mijn eigen ouders. Ik ben heel blij dat ze er allebei nog zijn, bij elkaar, en dat ik het geluk wat ik ervaar met Juna met hen kan delen. Dat ik ze om advies kan vragen, dat ze kunnen luisteren naar mijn trotse verhalen én naar mijn zorgen. Ook passen mijn ouders en schoonouders op tijdens de dagen dat ik aan het werk ben en daar ben ik heel dankbaar voor.

Wat vind jij heel belangrijk binnen jouw gezin?

Dat we echt aandacht voor elkaar hebben en tijd met z'n drieën doorbrengen. Doordeweeks gezamenlijk ontbijten en 's avonds met het gezin aan tafel eten. Na het eten samen nog even gek doen, een boekje lezen of liedjes zingen. Tv uit en telefoons weg. Dat laatste is soms erg moeilijk haha, maar toch proberen we dit zoveel mogelijk te doen. Op die manier heeft Juna ook doordeweeks haar momentjes met haar vader, en niet alleen in het weekend als hij vrij is.

Ook wil ik dat ons huis een fijne plek voor Juna is, waar ze zichzelf kan zijn. Kan spelen, knoeien en rennen. Zodat ze echt kind kan zijn, zonder dat ze op haar tenen hoeft te lopen. En dat ze daarom straks graag vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis neemt, die hier ook zichzelf kunnen zijn en hier graag komen.

IS ER IETS DAT JIJ LASTIG VINDT AAN DE OPVOEDING?

Het eerste jaar vond ik peanuts. Juna was een hele rustige, lieve en makkelijke baby. Ze sliep veel en we hadden eigenlijk geen kind aan haar. Nog steeds is ze heel zoet en makkelijk, maar die stil liggende, vooral slapende en drinkende, baby is nu een ondernemende, nieuwsgierige dreumes geworden die het hele huis doorgaat en daarbij soms onze grenzen opzoekt. Hierbij vind ik het lastig om te bepalen wat wel en niet mag.

"Het eerste jaar was peanuts, Juna was zo'n makkelijke baby. Nu ze ouder wordt en onze grenzen gaat opzoeken wordt het wel echt pittiger!"

Ik wil zeker niet te streng zijn, maar ik wil ook dat ze weet dat sommige dingen gewoon niet mogen of gevaarlijk zijn. En als ze dan iets niet mag en ze huilt tranen met tuiten, dan vind ik het eerlijk gezegd soms best moeilijk om consequent te blijven. Maar ze is pas 15 maanden, dus er zullen nog heel wat lastigere dilemma's voorbijkomen tijdens haar opvoeding, denk ik zo...

 

WAT IS JOUW ULTIEME TIP OM JE NIET ALLEEN MOEDER TE VOELEN, MAAR OOK VAAK GENOEG GEWOON EEN LEUKE VROUW? 

Plan tijd voor jezelf, zonder baby. Ik heb dit heel lang erg moeilijk gevonden, omdat ik gewoon zó graag bij Juna was en haar het liefst 24/7 in mijn armen had. Toch is het fijn om af en toe zonder kind van huis te gaan en tijd met bijvoorbeeld vriendinnen door te brengen. Zelf vind ik het ook fijn om elke dag make-up op te doen, ook al heb ik geen afspraken. Zo voel ik me gewoon nét iets mooier en vrouwelijker. 

Wat inspireert jou?

Ik moet eerlijk bekennen dat wat betreft het moederschap ik weinig inspiratiebronnen heb. Ik heb nog nooit een boek over opvoeden of het moederschap gelezen, ook tijdens de zwangerschap niet. Ik volg vooral mijn intuïtie en heb het er met Nick natuurlijk veel over. Wat denk jij? Hoe doen we dit en hoe pakken we dat aan? Daarnaast is Google uiteraard my best friend wanneer ik iets niet weet of ergens over twijfel. Stuwing, kindvriendelijke recepten, het eerste doorkomende tandje, luieruitslag, ritme met een baby van 6 maanden. Ik heb er de afgelopen 15 maanden op los gegoogeld. Op het gebied van kinderkleding en kinderkamers kan ik op Instagram en Pinterest uren inspiratie opdoen. 

WAT ZIJN JE TIPS EN ADVIEZEN VOOR ANDERE MOMS?

Vertrouw op jezelf. Je kan dit! En als dat soms even niet zo voelt, vraag dan om hulp of advies, maar probeer uiteindelijk toch je eigen (moeder)gevoel te volgen. Trek het je niet aan als mensen jouw keuzes vervolgens niet begrijpen, iedereen doet het namelijk weer anders.

"Vertrouw op jezelf, trek je niets aan van anderen en vergeet niet te genieten."

Oh, en geniet! Het klinkt zo simpel, maar we zijn zo druk met werken, zorgen, rennen en vliegen waardoor we soms kunnen vergeten om gewoon te genieten en stil te staan bij het feit hoe bijzonder het is om moeder te zijn. Onze kindjes zijn maar zo kort klein!

Wil je meer zien van deze #coolmom? Volg haar dan ook op Instagram

 

Rosanne Buitendijk

Door

20 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.