Ongevraagd aan buik zitten - dit kun je doen

Ongevraagd aan buik zitten - dit kun je doen

Een grote ergernis wanneer je zwanger bent: (vreemde) mensen die ongevraagd aan je buik zitten. Met deze tips steek je daar een stokje voor.

Bijna elke zwangere heeft het wel eens meegemaakt: (vreemde) mensen die zonder het te vragen aan je buik zitten. Het lijkt wel alsof een zwangere buik op een bepaald moment publiekelijk bezit wordt en iedereen automatisch toestemming krijgt om het aan te raken. Lieve mensen, dit is dus echt niet het geval. Het is redelijk oncomfortabel en ook gewoon een beetje onbeleefd. Maar hoe ga je om met mensen die ongevraagd aan je buik zitten?

ongevraagd aan buik zitten

Je kunt als een blazende kat achteruit springen elke keer als iemand zijn hand uitstrekt naar je buik, maar we snappen dat dit niet voor iedereen de ideale optie is. Dit kun je doen tegen mensen die ongevraagd aan je buik zitten!

"Sorry, mijn buik is nog al gevoelig, doe maar niet."

Wanneer je ziet dat iemand zijn hand uitstrekt richting je buik, geef je snel aan dat je buik erg gevoelig is. Of dit nu waar is of niet, het zal een persoon zeker tegenhouden om aan je buik te zitten.

Een extra voorzorgsmaatregel is om in detail uit te leggen hoeveel je buikhuid is opgerekt elke week en dat je huid geirriteerd, geschilferd en rood is. Dus, wil je nog steeds voelen?

"De baby schrikt erg snel."

Gaat er een hand richting je buik? Na ah! "Mijn baby is nogal schichtig en schrikt snel van aanrakingen. En dan zit ik de hele dag met een schoppende baby opgescheept!" Zelfs vreemden zullen je dat niet aandoen. Wedden dat ze van je afblijven?

Armen over elkaar

Een simpele, snelle manier om te laten zien dat je niet gediend bent van buikstrelers is je armen over elkaar doen. Hiermee schep je afstand en laat je mensen zien dat je niet wilt dat ze aan je zitten. Easy peasy!

Handen op je buik leggen

Ook weer een hele makkelijke move die laat zien dat je je buik liever voor jezelf houdt. Wanneer je met je handen op je buik zit zullen mensen echt niet zo snel hun handen er ook nog even bij leggen.

 

hoppa, toch een hand op je buik

Maar ja, je kunt niet altijd op je hoede zijn. Je bent rustig een praatje aan het maken met iemand en plots ligt er een hand op je buik. Wat doe je dan? Het ligt er aan wie je tegenover je hebt én het vraagt misschien om wat lef, maar zal zeker werken: leg jou hand op hun buik. Dat is niet zo fijn hé? Snap je nu dat ik dit best vervelend vind? Zo, die zal voortaan wel twee keer nadenken. Maar natuurlijk werkt rustig uitleggen dat je het ongemakkelijk vindt dat iemand ongevraagd aan je buik zit ook. 

ongevraagd aan buik zitten

Ondanks dat ongevraagd je buik aanraken niet fijn is, kan ik mij wel voorstellen dat anderen zo'n bolle buik heel fascinerend vinden. Het idee dat je op het moment gewoon een nieuw mensje aan het maken bent, dat is onwijs cool! Anderen vinden dat net zo en willen daar ook even getuige van zijn.

Maar alsnog, ongevraagd aan een zwangere buik zitten blijft not done en de beste manier om dit te voorkomen, is dit gewoon aangeven. You got this!

Onze ervaringen

Wij hebben hier op kantoor al aardig wat moeders rondlopen, dus ik ondervroeg hen over hun ervaringen over ongevraagd buik voelen. Dit zijn ze!

Rosanne: "Mij gebeurde het één keer, op een verjaardag bij mijn schoonfamilie. Een kennis van mijn schoonfamilie vroeg hoe het met me ging en voor ik het door had, lagen haar handen op mijn buik. Ik vond haar altijd al een rare die ik liever meed, dus ik vond het echt niet prettig. Maar ik was te verbouwereerd om een bijdehandte reactie te geven. Vriendinnen en collega's waren ook nieuwsgierig, maar die vroegen het altijd. En dat is toch een stuk vertrouwder dan zo'n vage kennis! 

Chantal: "Ik heb er weinig mee te maken gehad, alleen collega's voelden wel aan mijn buik. Dit vond ik helemaal niet erg, ik zag hen elke dag en zij zagen mijn buik dus met de week groter worden. Ze waren eigenlijk het meest betrokken bij mijn hele zwangerschap, dus ik vond het prima!"

Femke: "Oh, verschrikkelijk. Ik vind het echt 'n invasion of privacy, ik ga toch ook niet aan jouw buik zitten? Het is echt zo dat je buik opeens publiekelijk bezit wordt. Ik herinner mij geen specifieke situaties meer, die heb ik denk ik verdrongen."

Wat zijn jouw ervaringen met mensen die ongevraagd aan je buik zitten? Laat het ons weten!

Sanne 't Hooft

Door

10 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.