Welke schoenmaat heeft mijn peuter?

Welke schoenmaat heeft mijn peuter?

Schoenen kopen voor je peuter is leuk! Hoe kom je erachter welke schoenmaat je peuter heeft? Zo dus!

Toen je kindje nog een baby was, waren schoenen vooral een leuk accessoire. Maar nu je peuter echt goed loopt, is dat wel anders. Je peuter kan niet zonder schoenen! Welke schoenmaat hebben peuters? Wij vertellen het je!

Schoenen kopen voor je kleine is minstens zo leuk als voor jezelf. Waar je voor jezelf bijna blindelings de juiste maat uit het rek vist, is dat voor je peuter een ander verhaal. Welke schoenmaat heeft een peuter? Zo kom je erachter!

De juiste schoenmaat voor je peuter

Met de juiste schoenmaat heeft je kindje nog 1 tot 1,5 centimeter ruimte tussen de teen en de rand van de schoen. Dat is belangrijk voor de groei en afwikkeling van de voet. Schoenen moeten niet veel groter zijn, want dan is er juist weer te veel ruimte en biedt de schoen niet genoeg ondersteuning.

Kind met fashionable kleding en schoenen

Online schoenen kopen voor je peuter

Ook kinderschoenen worden steeds meer online gekocht. Heel handig, want je hoeft er de deur niet voor uit natuurlijk! Het scheelt ook weer ellenlange shopsessies met een zeurende peuter die er eigenlijk geen zin in heeft.

Zo kun je handig de voeten van je peuter opmeten

Online shoppen betekent wel dat er geen professionele winkelmedewerker is die de juiste schoenmaat kan bepalen, dus moet je dit zelf doen. Je kunt de voetjes van je kind op verschillende manieren opmeten:

Peutervoetjes opmeten met een vel papier

Laat je kindje rechtop met blote voetjes op een vel papier staan. Je tekent de omtrek van beide voetjes. Misschien merk je op dat de voetjes niet even groot zijn, dat kan! Ga dan uit van de grootste voet. Meet de afstand van het puntje van de grote teen tot aan de hiel in millimeters. Hier vind je een handig overzicht:

Maat - Millimeters - gemiddelde leeftijd 

18           106 – 112         9-12 maanden
19           113 – 118          9-12 maanden
20          119 – 124         12-16 maanden
21           125 – 131         12-18 maanden
22           132 – 137        18-24 maanden
23           138 – 142        18-24 maanden
24           144 – 150        24-28 maanden
25           151 – 156         2-4 jaar
26           157 – 162        2-4 jaar 
27           163 – 169        2-4 jaar
28           170 – 176        4-6 jaar

Maat-/voetmeter

Er bestaan ook handige maat-/voetmeters waarmee je de voeten van je peuter kunt opmeten. Zo heeft Schoenmaatjes.com een handig ‘meetmaatje’ dat je zelf thuis kunt printen en waar je kind met blote voeten op kan gaan staan.

Je vindt het meetmaatje hier >>

Fashionable kind met kleding en schoenen

Weetje! Wanneer je kindje tussen de 0 en 3 jaar oud is, groeit hij/zij gemiddeld na 4 maanden door naar een volgende schoenmaat.

Passende peuterschoenen kopen

Zodra je de schoenmaat van je peuter hebt bepaald, is het tijd voor het leukste: shoppen! Schoenmaatjes.com is een webshop voor kinderschoenen met een uitgebreid assortiment met héél veel mooie en goede merken. Voor elk type kindje is er wel een passend (zowel letterlijk als figuurlijk!) paar schoenen te vinden. Daarvoor hebben ze namelijk een handig ‘hulpmaatje’ ontwikkeld!

Hulpmaatje voor het kiezen van de perfecte kinderschoen

Het hulpmaatje werkt als volgt: door middel van drie vragen gaat Schoenmaatjes.com op zoek naar de schoenen die het beste bij jouw kind passen. Is het een jongen of een meisje? Een sportmaatje, een prinsessenmaatje, een buitenmaatje, etc.? En welke maat heeft hij of zij? Naar aanleiding van je antwoorden komt hier een selectie schoentjes uit die bij jouw kind passen. Dat maakt kinderschoenen kopen leuk én kinderlijk eenvoudig!

Belangrijk om te weten over de schoenen van je peuter

Als je kindje net begint met lopen, zijn de voetjes nog volop in ontwikkeling. Het is belangrijk dat je schoentjes kiest die de natuurlijke groei niet in de weg staan. Kindervoetjes hebben ondersteuning en flexibiliteit nodig. Zodra je kindje het lopen goed onder de knie heeft en ook regelmatig buiten met jou meeloopt, heb je wel stevigere 'straatschoenen' nodig.

LEES OOK: Eerste loopschoentjes baby - waar let je op?

Meisje met gele laarsjes

Slechte kinderschoenen

Veel voetklachten op latere leeftijd zijn ontstaan door het dragen van slechte schoenen in de kinderjaren. Het is dus echt geen overbodige luxe om goed te kijken welke schoenen je koopt en te kiezen voor kwaliteit. En ja, soms is dat dan even een investering, maar heus niet altijd.

Wat zijn dan slechte kinderschoenen?

Dat is lastig om antwoord op te geven, want er is niet één bepaald merk waarmee je altijd goed of slecht zit. Elk kindervoetje is anders! Het belangrijkste is dat de maat goed is en de schoenen de juiste pasvorm hebben. Daarnaast is ook een soepele zool van leer of rubber aan te raden, zodat deze kan meebewegen met de natuurlijke bewegingen van de voeten van je kind.

Meisje met laarsjes van Schoenmaatjes

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Schoenmaatjes.com. Meer weten? Check de website!

Marieke van Boven

Door

26 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.