Welke schoenmaat heeft mijn peuter?

Welke schoenmaat heeft mijn peuter?

Schoenen kopen voor je peuter is leuk! Hoe kom je erachter welke schoenmaat je peuter heeft? Zo dus!

Toen je kindje nog een baby was, waren schoenen vooral een leuk accessoire. Maar nu je peuter echt goed loopt, is dat wel anders. Je peuter kan niet zonder schoenen! Welke schoenmaat hebben peuters? In samenwerking met schoenenexpert Bristol vertellen wij je alles!

Schoenen kopen voor je kleine is minstens zo leuk als voor jezelf. Waar je voor jezelf bijna blindelings de juiste maat uit het rek vist, is dat voor je peuter een ander verhaal. Welke schoenmaat heeft een peuter? Zo kom je erachter!

De juiste schoenmaat voor je peuter

Maar wat is nu de juiste schoenmaat voor je peuter? Bristol geeft aan dat peuterschoenen goed passen als er nog wat groeiruimte over is. Er mag wel 1 centimeter tussen de teen en de rand van de schoen zitten. Dit is belangrijk, omdat de voetjes op deze manier de ruimte hebben om te blijven groeien zonder hun natuurlijke vorm te verliezen.

Jongen met sneakers van Bristol

BELANGRIJK OM TE WETEN OVER DE SCHOENEN VAN JE PEUTER

Hoe duurder de schoen, hoe beter de schoen? Dat is gelukkig niet per se waar! Natuurlijk zijn duurdere schoenen vaak gemaakt van betere materialen, maar een kwalitatieve kinderschoen staat vooral de ontwikkeling van de voeten niet in de weg. Het is belangrijk dat de zool op de juiste plek buigt en dat deze soepel is bij de tenen en in het midden van de schoen. De hiel moet voldoende ondersteuning krijgen vanuit de kinderschoen.

De kindercollecties van het merk Excellent, dat te koop is bij Bristol, zijn goedgekeurd door podoloog Paul Borgions. Bij dit merk is een optimale pasvorm van de schoenen verzekerd. In deze video ontdek je meer over de podologisch goedgekeurde gymschoen.

KINDERSCHOENEN MET KWALITEIT

Bristol heeft diverse leren schoenen voor jongens en leren schoenen voor meisjes, waarbij gekozen is voor een goede materiaalsoort en een hoge kwaliteit. Lederen schoenen zijn niet per se betere schoenen omdat ze beter zijn voor de ontwikkeling van de kindervoet, maar leer is wel duurzamer en kwalitatiever. Hierdoor gaan de schoenen langer mee. Dat is dus een investering waar je peuter lekker lang mee kan doen! Je kunt bij Bristol bovendien niet alleen terecht voor schoenen voor je peuter, maar ook voor oudere kinderen die bijvoorbeeld al naar school gaan!

 Meisje met witte laarsjes van bristol

SLECHTE KINDERSCHOENEN

Veel voetklachten op latere leeftijd zijn ontstaan door het dragen van slechte schoenen in de kinderjaren. Het is dus echt geen overbodige luxe om goed te kijken welke schoenen je koopt en te kiezen voor kwaliteit. En ja, soms is dat dan even een investering, maar heus niet altijd.

Wat zijn dan slechte kinderschoenen?

Dat is lastig om antwoord op te geven, want er is niet één bepaald merk waarmee je altijd goed of slecht zit. Elk kindervoetje is anders! Het belangrijkste is dat de maat goed is en de schoenen de juiste pasvorm hebben. Daarnaast is ook een soepele zool van leer of rubber aan te raden, zodat deze kan meebewegen met de natuurlijke bewegingen van de voeten van je kind.

Meisje met zwarte laarsjes van Bristol

Online schoenen kopen voor je peuter

Ook kinderschoenen worden steeds meer online gekocht. Heel handig, want je hoeft er de deur niet voor uit natuurlijk! Het scheelt ook weer ellenlange shopsessies met een zeurende peuter die er eigenlijk geen zin in heeft.

Zo kun je handig de voeten van je peuter opmeten

Online shoppen betekent wel dat er geen professionele winkelmedewerker is die de juiste schoenmaat kan bepalen, dus moet je dit zelf doen. Je kunt de voetjes van je kind op verschillende manieren opmeten:

Peutervoetjes opmeten met een vel papier

Laat je kindje rechtop met blote voetjes op een vel papier staan. Je tekent de omtrek van beide voetjes. Misschien merk je op dat de voetjes niet even groot zijn, dat kan! Ga dan uit van de grootste voet. Meet de afstand van het puntje van de grote teen tot aan de hiel in millimeters. Hier vind je een handig overzicht:

Maat - Millimeters - gemiddelde leeftijd 

18           106 – 112         9-12 maanden
19           113 – 118          9-12 maanden
20          119 – 124         12-16 maanden
21           125 – 131         12-18 maanden
22           132 – 137        18-24 maanden
23           138 – 142        18-24 maanden
24           144 – 150        24-28 maanden
25           151 – 156         2-4 jaar
26           157 – 162        2-4 jaar 
27           163 – 169        2-4 jaar
28           170 – 176        4-6 jaar

Weetje! Wanneer je kindje tussen de 0 en 3 jaar oud is, groeit hij/zij gemiddeld na 4 maanden door naar een volgende schoenmaat.

Belangrijk om te weten over de schoenen van je peuter

Als je kindje net begint met lopen, zijn de voetjes nog volop in ontwikkeling. Het is belangrijk dat je schoentjes kiest die de natuurlijke groei niet in de weg staan. Kindervoetjes hebben ondersteuning en flexibiliteit nodig. Zodra je kindje het lopen goed onder de knie heeft en ook regelmatig buiten met jou meeloopt, heb je wel stevigere 'straatschoenen' nodig.

 Studio 100 collectie Bristol kinderen

Bristol schoenen van K3, Samson & Marie en Bumba!

Bristol heeft een geweldig nieuwtje! In de winkel én online vind je schoenen, rubberen laarzen, diverse accessoires, kleding, pantoffels en pyjama’s K3, Samson & Marie én Bumba bij Bristol. En het bijzondere is dat deze collectie van Studio 100 uitsluitend bij Bristol te koop is!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bristol. Check hun te gekke kinderschoenen op de website!

LEES OOK: Eerste loopschoentjes baby - waar let je op?

Celeste Mostert

Door

11 oktober 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.