Zo verandert je huid na je bevalling

Zo verandert je huid na je bevalling

Je hormonen zijn in de eerste weken na je bevalling nog lekker overstuur. En dat is helaas vaak wel te zien.

De bevalling zit erop en de eerste weken met de baby thuis zijn aangebroken. Dit is vaak een tijd met slapeloze nachten, veel stress en guess what? Jup, hormonale veranderingen komen ook weer kijken (het zal eens niet zo zijn!). Deze hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op je huid. In dit artikel leg ik je uit hoe je huid na je bevalling verandert en wat je er tegen kunt doen!

Je huid na de bevalling

Je huid kan op verschillende manieren beïnvloed worden door je hormonen. De ene vrouw krijgt een droge huid, de ander kampt opeens met een onwijs glimmende, vette huid. Komt 'ie weer hoor: het verschilt per vrouw wat het effect van de hormonen op de huid is. Daar heb je verder vrij weinig aan natuurlijk, daarom hieronder per postbaby huid een aantal tips en fijne producten!

Vette of onzuivere huid

Je hormonen zijn na je bevalling bezig om evenwicht te vinden. Tijdens dit proces veroorzaken ze bij sommige vrouwen een verhoogde talgproductie waardoor je een vettere huid krijgt en onzuiverheden ontstaan. Om je huid weer in balans te brengen kun je het volgende doen:

  • Smeer geen plamuurlaag aan gezichtsmake-up op. Het is natuurlijk verleidelijk om te doen wanneer je eruit ziet als een vaatdoek, maar zo sluit je je poriën af en krijg je juist meer puistjes. Gebruik bij het aanbrengen van een poeder een make-upkwast in plaats van een sponsje, zo voorkom je dat je te veel gebruikt en je huid afsluit. 

  • Gebruik een milde gezichtsreiniger voor je gezicht en een milde olie om oog make-up te verwijderen. Reinig je gezicht ook 's ochtends voordat je make-up op doet. De reinigingsproducten van Clinique of Dermalogica zijn fijn en goed voor bijna elke huid.

  • Eet gezond en gevarieërd. Wanneer je een vette of onzuivere huid hebt is het belangrijk dat je veel drinkt en genoeg vitamine A, C en E binnen krijgt. 

  • Last but not least: knijp je puistjes niet uit! Op het eerste gezicht lijkt dit te werken, maar de kans is groot dat het gaat ontsteken en dan ben je nog verder van huis. 

Tip: heb je on the go erg last van een glimmende huid? Gebruik dan zo'n papieren handdoekje die je vaak in een openbaar toilet vindt om je gezicht te deppen. Dit papier zuigt het vet in zich, zodat het overtollige olielaagje van jou huid verdwijnt! Of koop dit fijne blotting paper dat de overtollige glim op een zachte manier ook wegneemt.

Droge, jeukende huid

Het tegenovergestelde van de vette, onzuivere huid is de droge huid. Symptonen hiervan zijn schrale plekjes, roodheid, lijntjes of barstjes. Wanneer je last hebt van een droge, jeukende of trekkende huid kun je het volgende doen:

  • Je doucheritueel aanpassen. Vaak en warm douchen droogt je huid uit. Zet de temperatuur niet hoger dan 37 graden en gebruik milde doucheproducten die je huid voeden, zoals de douchecrème van Weleda, of de douchelotion die je nu voor je kindje gebruikt. Smeer je na het douchen in met een lotion, crème of olie die gericht is op de vochtarme huid.

  • Kies voor voedende gezichtsverzorging. Natuurlijke producten met plantaardige oliën zijn fijner voor een droge huid dan producten met veel bewaarmiddelen, parfumstoffen en alcohol. Kies producten die je huid goed voeden en niet belasten met irriterende stoffen. De dag- en nachtcrèmes van Clinique passen goed binnen dit plaatje!

  • Drink veel water! Door dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken, voed je je huid van binnenuit (hé, dat rijmt). Gezonde vetten (vis, eieren, bonen) zijn rijk aan omega-3 vetzuren en helpen ook bij het herstellen van een droge huid. Natuurlijk is voldoende slaap, beweging en ontspanning ook heel belangrijk, al is dat in de periode na de bevalling best een uitdaging. Probeer je rust te pakken wanneer het kan, dat is immers niet alleen goed voor je huid.  

  • Koud, guur weer? Bescherm je gezicht extra goed met een lippenbalsem en dikke crème. De Burts Bees Beeswax lippenbalsem is en favoriet hier op de redactie, net als de (wel prijzige) Elisabeth Arden Nourishing Lipbalm. 

Donkere vlekjes in gezicht 

Zie je opeens donkere vlekjes in je gezicht? Dat is hartstikke normaal. Je lichaam produceert na je bevalling meer huidpigment, waardoor er donkere vlekjes ontstaan.

Je kunt dit voorkomen door de zon te vermijden en je huid te beschermen met een moisturizer of foundation die sunblock heeft. Op een gegeven moment zal je huidpigment weer in balans komen maar je zal wel even geduld moeten hebben!

zwangerschapsstriemen na bevalling

90% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap striemen (striae) en ruim de helft heeft hier na de bevalling nog last van. Bij de een is het erger of opvallender dan bij de andere. Dit heeft deze keer niet met hormonen te maken, maar met erfelijkheid. Smeer je buik goed in met voedende producten om de elasticiteit en stevighoud te behouden. Bio Oil huidolie is op de redactie de favoriet! 

Uiteindelijk zul je al die veranderingen van je huid wel voor lief nemen. Je prachtige kindje was het dat helemaal waard.

 

meer over striae

Lees hier over het striemen en striae minder laten opvallen

Hoe zag jouw huid eruit na je bevalling? En heb jij nog goede tips voor andere moms? Let us know!

Sarah Glasbergen

Door

16 augustus 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.