Handige opvoedboeken waar je écht iets aan hebt

Handige opvoedboeken waar je écht iets aan hebt

Opvoeden, vind jij het soms ook zo'n lastige taak?! Ik ging op zoek naar handige boeken waar ik een paar goede opvoedskills uit kan halen.

Wij hebben een kleine dame van anderhalf in huis die het leuk vindt om op stoelen te staan, maar het nóg leuker vindt als papa of mama dan zegt dat dat niet mag. Broodkorsten op de grond gooien? Leuk, maar het is helemaal lachen, gieren en brullen als wij dat afkeuren. Hier een goede weg in vinden vind ik het moeilijkste aan het hele opvoeden! Daarom gooi ik voor wat extra hulp snel deze opvoedboeken in mijn winkelmandje en doe ik hopelijk een paar effectieve inzichten op... 

Rekje met opvoedboeken

Ontspannen ouders, blije kinderen

Je hebt zelf vast wel eens gemerkt dat boos worden op je kinderen of ze straffen averechts werkt. Het boek Ontspannen ouders, blije kinderen beschrijft dat je een sterkere band met je kind kunt ontwikkelen, wanneer je op een ontspannen manier met je eigen emoties en die van je kind omgaat. Het boek geeft je praktische trucjes en tips om een positieve opvoedingsstijl te introduceren in je gezin. Met als resultaat: kinderen die gestimuleerd worden om mee te werken. En dat is wat je uiteindelijk wilt!

LEES OOK: Hoe en wanneer begin je met opvoeden?

van achter het behang tot over je oren

Het boek Van achter het behang tot over je oren is geen ingewikkeld boek met nieuwe, revolutionaire opvoedtheorieën, maar gewoon een luchtig boek met onwijs veel humor. Het motto van de schrijfsters is dan ook: humor helpt je overheen doorheen. Dit boek heeft de nodige dosis zelfspot en staat vol met herkenbare situaties en uitdagingen van het opvoeden van een kind. Met hun eigen ervaring in het achterhoofd, geven de schrijfsters een aantal praktische tips en het belangrijkste van allemaal: laten ze je lachen. Een heerlijk relativerend en grappig boek dat lekker snel wegleest! 

lastige kinderen? Heb jij even geluk 

Misschien niet de meest voor de hand liggende titel voor een opvoedboek, maar zeker de moeite waard om te lezen. De boodschap van het boek Lastige kinderen? Heb jij even geluk is: stop met opvoeden. Hè, wat? Ja, je leest het goed: stop met opvoeden. Dit inspirerende boek leert je een andere kijk op problemen te zien, zodat er van een probleem een mogelijkheid gemaakt kan worden. Dit verhelderende boek staat vol met realistische situaties en handige tips en ideeën voor een betere omgang met je kind. Je leert omdenken. Een echte eye-opener!

Vrouw houdt opvoedboek vast

franse kinderen gooien niet met eten

Hoe komt het dat Franse kinderen rustig in een restaurant zitten, alles opeten wat ze voorgeschoteld krijgen en als baby heel snel hele nachten doorslapen? In het boek Franse kinderen gooien niet met eten wordt beschreven hoe het komt dat Franse kinderen zoveel netter zijn dan Nederlandse kinderen. Wat doen de Franse ouders anders en wat kunnen wij daarvan leren? Het verhaal is geschreven vanuit Pamela die van Amerika in Parijs gaat wonen en op onderzoek uit gaat. Haar conclusies en tips zijn te vinden in dit interessante boek!

inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden

Zoals de titel van dit boek al zegt, is het meer een inspiratieboek dan een opvoedboek. In Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden staan onwijs veel tips, opdrachten en oefeningen om je te helpen omgaan met bepaalde situaties en problemen. Geen opvoedboek dat je vertelt wat je moet doen, maar een boek vol inspiratie waar je tips uit kunt pikken die voor jou bruikbaar zijn. Een fijn boek om te lezen als je er even helemaal doorheen zit, maar ook om lekker mee op de bank te ploffen. Dit boek is ook een heel tof cadeautje voor moms to be!

LEES OOK: 5 Opvoedtips die écht werken!

How2talk2kids

Dit boek heb ik al gelezen en ik heb er een paar handige dingen uitgepikt. Het boek richt zich op iets oudere kinderen, waardoor niet alles heel praktisch en toepasbaar is voor ouders met dreumesen of peutertjes. Maar de algemene theorie is wel een goeie die mij al geholpen heeft. How2talk2kids draait om een respectvolle manier van communiceren. Je accepteert de gevoelens van je kind, dus ook dat hij boos is. Dat heeft immers een reden en juist daar moet je iets mee doen. Veroordeel niet, maar waardeer juist. Je kunt het boek lezen en als je meer hulp nodig hebt, zelfs een van de workshops volgen. 

Heb jij een ultieme tip voor een boek waar je veel aan hebt gehad?

Rosanne Buitendijk

Door

25 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.