Baby verslikt? Lees wat je moet doen

Hoe verklein je de kans dat een baby zich verslikt in eten, drinken of spullen? En als je baby zich verslikt, wat moet je dan doen?

Je wilt het liever niet meemaken, maar mocht je baby zich ooit verslikken dan is het fijn als je weet wat je moet doen. Baby's kunnen zich verslikken in kleine voorwerpen zoals (onderdelen van) speelgoed, in eten of in drinken.

VERSLIKKEN in eten VOORKOMEN

De kans dat je baby zich in voedsel verslikt is kleiner wanneer hij of zij rustig zit tijdens het eten en aandacht voor het eten, kauwen en slikken heeft. Geef je kindje dus geen eten tijdens het liggen of spelen. Blijf er ook altijd bij wanneer je kindje aan het eten is, zodat jij je baby direct zou kunnen helpen als hij of zij zich toch verslikt. Baby's zullen zich ook sneller verslikken in eten als ze nog niet zo bekend zijn met de structuur of eten dat uit te grote stukken bestaat. Zorg er daarom ook altijd voor dat het eten goed geprakt is en snij zacht voedsel zoals druiven ook in kleinere stukjes.

verslikken in spullen voorkomen

Zorg dat je kindje geen speelgoed of andere spullen met losse onderdelen in de buurt heeft. Ook het batterijklepje van de afstandsbediening heeft stikkingsgevaar. Dit klepje kan je afplakken met sterk plakband.

Tip: volg een EHBO-cursus waarbij je leert over eerste hulp aan baby's en kinderen.

VERSLIKKEN TIJDENS BORSTVOEDING

Als er veel melk uit je borst komt die je baby niet op hetzelfde tempo op kan drinken, kan je kindje zich verslikken. Als jullie hier vaak last van hebben, kan het helpen om op je rug borstvoeding te geven. Zo laat je je kleine tegen de zwaartekracht in drinken. Je kan ook hulp krijgen van een lactatiekundige.

WAT TE DOEN ALS EEN BABY VERSLIKT

Bij een lichte verslikking kan je kindje nog wel wat brabbelen en ademhalen, de luchtweg is dan voor een deel geblokkeerd. Laat je kindje goed hoesten tot het over is. Bij een ernstige verslikking is de luchtweg helemaal geblokkeerd en kan je kindje niet meer brabbelen, ademhalen en hoesten. Dan is er sprake van een verstikking. Je kindje kan dan blauw aanlopen en buiten bewustzijn raken.

Wat te doen als een baby een verstikking heeft

Als je denkt dat je baby een verstikking heeft moet je onmiddelijk 112 bellen. Probeer het voorwerp dat de verstikking veroorzaakt uit de mond of keel van je baby te halen. Lukt dit niet, probeer dan rugslagen of anders borststoten zoals uitgelegd in onderstaande video van het Rode Kruis Vlaanderen.

Als je deze handelingen bij je baby hebt moeten doen en de verstikking is verholpen, bel daarna altijd nog met de huisarts voor controle van je baby.

Afraisa Lion Sjin Tjoe

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.