Alles over de geboorteaangifte

Alles over de geboorteaangifte

Wie, wat, waar, wanneer en hoe? Dit is wat je moet weten over de geboorteaangifte en geboorteakte van jouw pasgeboren baby.

Als je net bent bevallen, komt er van alles op je af. Je moet fysiek en geestelijk herstellen en je hebt ineens een kindje om voor te zorgen. Je denkt dan totaal niet aan officiële dingen die je in orde moet maken voor de overheid. Toch moeten er een aantal dingen snel geregeld worden na de geboorte van je baby, zoals de geboorteaangifte.

Wanneer moet de geboorte aangegeven worden?

Binnen drie dagen na de geboorte van je kindje moet dit worden aangegeven bij de ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente waar je kindje is geboren. Dit is wettelijk vastgesteld. Je moet hiervoor vaak van tevoren een afspraak maken bij de gemeente, maar dit kan per gemeente verschillen.

WAAR MOET DE GEBOORTE AANGEGEVEN WORDEN?

De gemeente waar je kindje is geboren, is niet altijd dezelfde als waar je woont. Zeker als je in het ziekenhuis bevalt kan dit vaak verschillen. Toch moet je de geboorte aangeven in de plaats van de geboorte. Sommige ziekenhuizen bieden de mogelijkheid om na de bevalling direct de geboorteaangifte te doen. De gemeente waar je bent bevallen zal de gegevens van jouw kindje dan doorsturen naar de gemeente waar je woont. Daar wordt je kindje ingeschreven in de Basisregistratie personen.

WIE kan de geboorte aangeven?

Normaal gesproken doet de wettelijke vader van de baby de geboorteaangifte. Verder mogen de volgende personen de geboorteaangifte doen:

  • Moeder of duomoeder (een duomoeder is de vrouwelijke partner van de biologische moeder).
  • Iemand die aanwezig was bij de geboorte.
  • Een bewoner van het huis waar de geboorte heeft plaatsgevonden.
  • Directeur van het ziekenhuis of de kliniek waar de baby is geboren of een door hem aangewezen gemachtigde zoals een verpleegkundige.

WAT moet je meenemen naar de geboorteaangifte?

Bij de geboorteaangifte is het wel zo handig als de volgende informatie bij de hand is:

  • Geslacht van de baby.
  • De geboortedatum en tijd. Hiervoor kan een een verklaring van een arts of verloskundige meegenomen worden, waar ook de naam van de moeder op staat.
  • Geboortenamen (voor- en achternamen). De achternaam is automatisch de naam van de vader bij een getrouwd stel. Als je wil dat dit de achternaam van de moeder is, moet je deze naamkeuze voorafgaand aan de geboorteaangifte doorgeven. Het is wel belangrijk dat alle kinderen uit dezelfde relatie dezelfde achternaam hebben.

Trouwboekje

Degene die de geboorteaangifte doet moet een geldig identiteitsbewijs van zichzelf en de moeder meenemen. Ben je getrouwd? Dan kan je kindje eventueel ook in het trouwboekje bijgeschreven worden bij de geboorteaangifte.

Erkenning ongeboren vrucht

Als je je kind al hebt erkend voor de geboorte, of al een naam hebt gekozen, moet je ook het afschrift van de akte van 'Erkenning ongeboren vrucht' of de akte van de naamkeuze meenemen.

Geboorteakte

Tijdens de aangifte van de geboorte zal een geboorteakte opgesteld worden. Deze akte wordt opgemaakt door een ambtenaar van burgerlijke stand. Deze geboorteakte is een schriftelijk bewijs van de geboorte van je kindje bij de burgerlijke stand en wordt ook wel het geboortebewijs genoemd. Hierop staat de volledige naam (dus alle voor- en achternamen), geboortedatum (en eventueel het tijdstip van de geboorte), geboorteplaats en het geslacht van je kindje. Voor een kopie (een afschrift) van de geboorteakte betaal je €12,70. De geboorteaangifte zelf is gratis.

Lees verder: Bezoek na de bevalling, voorkom die Aaargh!-momenten

Afraisa Lion Sjin Tjoe

Door

02 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.