Baby en zon - zo bescherm je jouw baby

Bescherm jouw baby tegen UV-straling. Lees onderstaande feiten en tips over baby's en zon.

Baby en zon is een gevaarlijke combinatie. UV-straling is niet goed voor volwassen mensen en dus al helemaal niet voor een baby. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je jouw baby zo goed mogelijk beschermt tegen zonnenstralen. 

baby en zon 

Sommige deskundigen zeggen dat je een baby jonger dan zes maanden uit de zon moet houden, maar het KWF adviseert zelfs om je kind tot 12 maanden helemaal uit de zon te houden.  

Zon voor baby's en jonge kinderen gevaarlijk

Baby's tot 6 maanden kunnen UV-straling niet verdragen vanwege hun dunne huid en het feit dat ze nog geen pigment hebben. Omdat kinderen in de groei zijn gaat hun celdeling twee keer zo snel en is de huid extra kwetsbaar. Als deze huidcellen eenmaal beschadigd zijn kunnen ze niet snel herstellen. Een kind zal niet snel huidkanker krijgen, maar zit je kleine veel in de zon, dan is dit juist een risico voor later. Bescherm daarom je kindje ontzettend goed tegen de zon om op latere leeftijd huidkanker te voorkomen.

TIP: Je kunt ook UV-werende kleding kopen! 

Bouw op 

Je moet de eerste maanden sowieso je baby laten wennen aan de zon. Direct met je baby op vakantie naar een zonovergoten land kan, maar bereid het wel voor. Ga bijvoorbeeld in het voorjaar al regelmatig met je kindje naar buiten. Niet alleen is buitenlucht goed voor hem, ook kan de huid wennen aan de zon! Vanaf ongeveer een jaar is de huid iets minder gevoelig, maar blijf goed insmeren! Zorg dat je baby niet langer dan een half uur in de volle zon zit. Daarna kun je hem of haar even iets laten drinken in de schaduw.

Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat je baby extra goed drinkt bij zonnige dagen

Je baby insmeren

Je moet je baby insmeren met een minimale beschermfactor van 20, maar hoe hoger hoe beter. Delen van de huid die je extra goed moet insmeren zijn: oogleden, oren en neus, maar ook de nek en de randjes van kleding. Het is belangrijk dat je je baby ook insmeert in de schaduw, in het voorjaar en wanneer hij in de kinderwagen ligt. Zonnestralen zijn namelijk sterker dan je denkt.  

Wanneer baby insmeren?

Belangrijk is om je kleine om de twee uur in te smeren en elke keer nadat hij uit het water komt. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon op zijn sterktst. Hoelang je kind precies in de zon kan zitten is afhankelijk van de zonkracht. Is de zonkracht 9 of hoger, dan is de kans op verbranding zeer hoog en is het het beste om je kind uit de zon te houden. Volwassenen mogen dan ook maar maximaal 10 minuten in de zon zitten. 

Op de website van het KNMI kun je zien wat de zonkracht is

Een dag op het strand? 

Ga jij een dag samen met je baby naar het strand? Zorg dan dat je baby in de schaduw zit of slaapt! Als je baby slaapt is de kans op uitdroging of oververhitting groter. Laat daarom je baby in een tentje in de schaduw of kinderwagen met kap naar beneden slapen. Is je kind al iets groter en wil hij graag spelen? Laat hem dan spelen met een t-shirt aan en een pet op. Met een hoofddeksel voorkom je namelijk ook een zonnesteek.  

TIP: Je kunt ook een UV-werende tent kopen

Tekenen van uitdroging

Ondanks alle maatregelen is de kans op uitdroging aanwezig. Een paar belangrijke tekenen van uitdroging kunnen zijn:

  • huilen
  • spugen 
  • suf zijn 

Ga altijd naar de eerste hulp als je het niet vertrouwt.  

Bron: Dokterdokter, gezondheidsnet, KNMI en KWF.  

Door

01 juli 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.