Nationale Voorleesdagen 2015

Dit jaar stonden vaders bij de Nationale Voorleesdagen centraal, omdat die meest minder voorlezen dan moeders.

Misschien heb je er al over gehoord, misschien nog niet, maar op 21 januari is de 12e editie van de Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan. Op kinderdagverblijven, bibliotheken en scholen door het hele land werd gestart met een Voorleesontbijt. Dit jaar stonden vaders daarbij centraal, omdat die doorgaans minder voorlezen dan moeders.

Voorlezen stimuleren

De Nationale Voorleesdagen 2015 zijn van woensdag 21 januari t/m zaterdag 31 januari en zijn een initiatief van Stichting Lezen. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Centraal tijdens de voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar 2015 Boer Boris gaat naar zee van schrijver Ted van Lieshout en illustrator Philip Homan. Het boek ligt momenteel voor €5,- in de boekhandel als speciale mini-editie met dvd, ingesproken door Bastiaan Ragas.

Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!

 

Prentenboeken Top Tien

Het Prentenboek van het Jaar is gekozen door een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. Daarnaast selecteerde deze jury nog negen andere prentenboeken voor de Prentenboek Top Tien, die tijdens de Voorleesdagen extra in de belangstelling staan:

  • Het boekenliefje - Helen Docherty & Thomas Docherty (Clavis)
  • Als iedereen slaapt - Komako Sakai (De Eenhoorn)
  • Snel naar huis, kleine muis - Britta Teckentrup (Gottmer)
  • Boer Boris gaat naar zee - Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer)
  • Pas op! Dit boek bijt! - Nick Bromley & Nicola O'Byrne (Gottmer)
  • Koning Koen en de draak - Peter Bently & Helen Oxenbury (De Vier Windstreken)
  • Piepkleine muis - Janis Ian & Ingrid en Dieter Schubert (Lemniscaat)
  • Klop klop klop - Lucy Cousins (Leopold)
  • Piep wil oversteken - Fleur van der Weel (Querido)
  • Ik wil ook! - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

Vaders lezen voor

Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Vaders lezen verhoudingsgewijs dus het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld het grootste effect heeft op het leesgedrag van kinderen.

Voorlezen is elke dag een feest!

Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Voorlezen aan je kind is één van de meest dankbare dingen die je samen kunt delen. Er zijn ook veel voordelen van samen lezen, zoals emotionele betrokkenheid, het vergroten van de woordenschat en taalkennis, intonatie herkenning, plaatjes herkennen en stimulans voor de creativiteit.

Bronnen: nationalevoorleesdagen, expoo, cjssteenwijkerland.

Wat is het lievelingsboek van jouw kind en welk boek vind jij het leukst om voor te lezen? We zijn benieuwd hoe jullie voorleesritueel eruit ziet?

Ruth van den Dool

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.