DIY: echte vuurvliegjes maken

DIY: echte vuurvliegjes maken

Zin om de handen uit de mouwen te steken? Maak zelf de leukste vuurvliegjes met deze DIY!

Eigenlijk komen vuurvliegjes alleen in de zomer voor en zijn ze (helaas) zeer zeldzaam hier in Nederland. Dat betekent natuurlijk niet dat we ze niet gewoon in huis kunnen halen. Juist voor deze (nog) donkere dagen hebben wij een vrolijke DIY: echte vuurvliegjes maken.

De vuurvliegjes zijn super leuk om 's avonds op het nachtkastje van je kind te zetten. Ideaal voor kinderen die bijvoorbeeld bang zijn in het donker. De vuurvliegjes geven niet heel veel licht, maar wel voldoende om het donker iets op te laten lichten. Daarnaast is het ook nog eens leuk en heel makkelijk om te maken. Haal die knutselspullen maar uit de kast!

Wat heb je nodig

  • Plastic gekleurde (paas)eieren
  • Lijmpistool/secondelijm
  • Zilver of goud metallic kleurig papier
  • Watervaste stift
  • Twee pijpragers in kleur naar keuze (hier worden de voelsprieten en poten van gemaakt)
  • Punaise
  • Mini led-lampjes of nep kaarsjes (bij de Action te koop)
  • Plakoogjes
  • Kleine tang

Hoe maak je het?

Maak het ei open plaats het led-lampje of nepkaarsje in één helft van het ei. Het is leuk om twee verschillende kleuren eieren te gebruiken en de helften te combineren. Zo krijg je een vrolijk gekleurd vliegje!

Raggetje

Neem een pijprager en knip deze door midden. Draai de uiteindes om een pen of potlood heen zodat er in elk raggetje een krul komt.

Voelsprieten

Prik met een punaise twee gaatjes in elk ei waar je de voelsprieten wil hebben. Vervolgens duw je de pijpragers door de gaatjes heen. Aan de binnenkant van het ei kun je met een tangetje de ragers wat verder door de gaatjes trekken. Zorg er voor dat je de ragers aan de binnenkant van het ei ombuigt, zodat ze goed blijven zitten. 

Lief gezichtje

Plak met een lijmpistool of secondelijm de oogjes net een stukje onder de voelsprieten op het hoofd. Zorg dat je goede lijm gebruikt! Een eenogig vuurvliegje is een beetje een zielig gezicht... Vervolgens teken je met de watervaste stift een lachend mondje op het hoofd. 

Pootjes

Knip de andere pijprager in zes gelijke stukken. Dit worden de pootjes van het vuurvliegje. Prik met een punaise in de andere helft van het ei (dus de onderkant). Steek de pootjes net als de voelsprieten in de gaatjes. Buig vervolgens de poten zodat het vliegje goed blijft staan.

Vleugels

Klik de twee delen van het ei op elkaar, zodat het lichaam compleet is. Knip hierna vleugeltjes uit het metallic gekleurde papier en plak deze op de rug van het vuurvliegje. Let op! Zorg er voor dat je de vleugels onder de rand plakt, zodat je het ei nog kan openmaken om het lampje uit te kunnen doen.

Lichtjes in het donker

Maak meerdere vuurvliegjes in verschillende kleuren en test ze uit in het donker. Leuk hé? 

Zoë Montijn

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.